Ο πιο απρόθυμος Ισραηλινός ηγέτης να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, βρέθηκε εγκλωβισμένος στην κλιμάκωση της κατάστασης που δρομολόγησε η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, αναφέρει δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της Le Monde αφιερωμένο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η αιφνιδιαστική επίθεση και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών και των απαχθέντων προκάλεσε την «εκδίκηση» του Ισραήλ. Ο στρατός θα επιτεθεί στη Χαμάς «όπως ποτέ άλλοτε» σε μια απάντηση στη Χαμάς που θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. Πλέον στο τραπέζι είναι και η χερσαία εισβολή στη Γάζα, μια πιθανότητα που «σκάει» στα χέρια του ηγέτη που ήταν λιγότερο πρόθυμος να την επιλέξει, παρατηρεί η Le Monde, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την διαδρομή, πώς φτάσαμε σε αυτή την εναλλακτική.
Έτσι, σημειώνει τα εξής:
Ο Νετανιάχου και οι στρατηγοί γνωρίζουν ότι, σε λίγους μήνες, μια εξεταστική επιτροπή θα κάνει μια ωμή αξιολόγηση της κατάρρευσης της άμυνας του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο. Αυτοί οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν την ιστορική κρίση στην οποία ο Νετανιάχου επέτρεψε στη χώρα να παρασυρθεί, μέσω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης, καθώς και πώς ο πρωθυπουργός μπόρεσε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της υπηρεσίας ασφαλείας ότι οι εχθροί του Ισραήλ θα επιδιώξουν εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών φέρουν ευθύνη γιατί δεν είδαν να έρχεται αυτή η επίθεση. Αντίστοιχα, ο στρατός που δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος για μια πιθανή αιφνιδιαστική επίθεση και η ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή, καθυστερώντας να αναπτυχθούν και να ανακαταλάβουν τις περιοχές όπου είχαν εισβάλει οι μαχητές της Χαμάς- ενώ μάλιστα μεγάλο μέρος των δυνάμεων βρισκόταν στη Δυτική Όχθη.
Γενικότερα όμως η αποτυχία του Σαββάτου έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική του Νετανιάχου και των τελευταίων προκατόχων του, οι οποίοι από το 2007 προσπάθησαν να κρατήσουν περιορισμένο τον πόλεμο στη Γάζα. Στο μεταξύ όμως εμβάθυναν οι παλαιστινιακές διαιρέσεις ενώ δινόταν η εικόνα μιας σχετικής ηρεμίας στα σύνορα.
«Ο Νετανιάχου προσπάθησε να αγνοήσει τη Γάζα κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του», όπως είπε ο βιογράφος του, δημοσιογράφος Anshel Pfeffer. «Ποτέ δεν έκανε σχέδια για το μέλλον του και μετά από κάθε γύρο μαχών έσπευδε να επιστρέψει σε άλλα θέματα».
Πλέον είναι πιθανή μια χερσαία εισβολή, σύμφωνα με τον Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου. Εάν συμβεί, θα είναι η πρώτη από το 2014.
Ο στρατός έχει ήδη στείλει τέσσερις μεραρχίες στο Νότο. Η τρέχουσα κατάσταση, είπε, «σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στη Γάζα για να φτάσουμε σε αυτά τα μέρη για να σκοτώσουμε τους ανθρώπους και να καταστρέψουμε τις υποδομές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από την αεροπορία και το πυροβολικό. Θα πρέπει να γίνει από δυνάμεις που θα μπουν στη Γάζα. Αυτό όμως θέλει μακρά προετοιμασία».
«Αν ήμουν ακόμη στην εξουσία, θα συνιστούσα μια χερσαία εισβολή. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία όπως πριν σε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε ανθρώπους εκεί, ζωντανούς. Πρέπει να τους φέρουμε πίσω, να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά», δήλωσε από την πλευρά του ο ο Eyal Hulata, πρώην στέλεχος της Μοσάντ και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην προηγούμενη κυβέρνηση των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.
Ο Νετανιάχου, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων της μονάδας Sayeret Matkal, είναι επιφυλακτικός απέναντι στον ισραηλινό στρατό καθώς προτιμά την αεροπορία και τους καταδρομείς, που μπορούν να δράσουν γρήγορα και διακριτικά στη Γάζα, καταλήγει το δημοσίευμα.