Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Στην Γερμανία με τους ανεξάρτητους και αυστηρούς θεσμούς, η ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, έδειξε ξεκάθαρα την κατασκοπευτική δράση που έχουν αναπτύξει στη Γερμανία , οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθώντας οργανώσεις και αντιφρονούντες Τούρκους πολίτες που ζουν στη χώρα .
Η πανίσχυρη υπηρεσία διαπίστωσε πως η Τουρκία είναι ο μοναδικός νατοϊκός σύμμαχος της Γερμανίας που κάνει επιχειρήσεις κατασκοπείας στη γερμανική επικράτεια, ενέργειες που θεωρείται ότι απειλούν τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας , αλλά εγείρουν και ανησυχίες για τα κατά πόσον κινδυνεύουν η εθνική ασφάλεια και οι διμερείς σχέσεις.
Στην ίδια έκθεση εκτός από την Τουρκία κατασκοπευτικές ενέργειες στην Γερμανία καταλογίζονται στη Ρωσία, την Κίνα, τη Β. Κορέα και το Ιράν.
Οι συγγραφείς της έκθεσης παρατηρούν επίσης μια «αξιοσημείωτη αύξηση της στοχοποίησης επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που διαμένουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, την αστυνομία, τον στρατό και τη χωροφυλακή».
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι το κίνημα του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν , τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και πολλά από τα μέλη του που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία.
Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχει ζητήσει και λάβει άσυλο στη Γερμανία.
Ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για τους Γερμανούς είναι η παρουσία και δράση των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων στη χώρα . Αποδεδειγμένα διατηρούν στενούς δεσμούς με το τουρκικό κράτος και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.
Οι ρατσιστικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας αυτής καθώς και η εμπλοκή της σε πράξεις οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια της Γερμανίας.
Και κάπου εδώ αρχίζουν οι προβληματισμοί για την καθεστωτική Τουρκία .
Ως πότε η δύση θα συνεχίσει να δίνει «συγχωροχάρτι» στις παραβατικές – κακουργηματικού τύπου- ενέργειες της .
Όταν ακόμα και η Γερμανία με τους τεράστιους οικονομικούς δεσμούς που έχει με το καθεστώς Ερντογαν , αναφέρεται σε τέτοιες πρακτικές , το πρόβλημα ίσως να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα .