Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας δημοσιοποιείται συνεχώς, ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, με βασικό στόχο τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων ανήλθε σε 26.639.275 ευρώ. Μέχρι εδώ είναι όλα καλά , αφού ολοι θέλουν η παραβατικότητα να ελαττώνεται σαυτόν τον τοπο .
Όταν όμως μετα τους ελέγχους οι επιχειρήσεις που έχουν παρανομήσει προσπαθούν να μπουν σε μια κανονικότητα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν , τα πράγματα φθάνουν στο μη περαιτέρω .
Η αύξηση των τρεχουσών εισφορών, οι προσαυξήσεις των παλαιών οφειλών που τρέχουν , αλλά και τα διάφορα νέα πρόστιμα , αποτελούν τους λόγους για τους οποίους ο ένας στους δύο από τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που μπαίνουν σε ρύθμιση, την εγκαταλείπουν πριν κλείσουν το εξάμηνο.
Στο τέλος Μαρτίου 2024 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 326.081 και το ρυθμισμένο ποσό 4.532.717.225 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από όσες τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη 5ετία ήταν συνολικά 672.237 για οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο.(Κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών), ύψους 3.255.089.382 Ευρώ.
Από τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του ΚΕΑΟ πάνω από το 51% καταλήγουν να τις εγκαταλείπουν, ενώ σε όρους ποσού οφειλών, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 72%.
Στην ουσία τα 7 από τα 10 ευρώ της οφειλής που μπαίνει σε ρύθμιση μένουν ανείσπρακτα και επιστρέφουν ξανά στην καρτέλα των οφειλετών με περισσότερες προσαυξήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται τα χρέη στον ΕΦΚΑ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το 50% των οφειλών (περίπου 24 δισ. ευρώ) από τα χρέη των 48 δισ. ευρώ προς τα ταμεία να ζητούν εναγωνίως μια νέα ευκαιρία για να μειώσουν τα βάρη των παλαιών τους οφειλών , για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα .
Οι ρυθμίσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τριών ειδών , και ειδικότερα:
– Στην πρώτη περίπτωση , είναι η πάγια ρύθμιση με 12 ή 24 δόσεις και επιτόκιο 5,5%. Σε αυτή εντάσσονται όλοι ανά πάσα στιγμή, για να μειώσουν τα βάρη και κυρίως για να αποτρέψουν μια μικρή οφειλή να μεγαλώσει από τις προσαυξήσεις που τρέχουν με ετήσιο τόκο 8,5% .
– Στη δεύτερη περίπτωση είναι οι ρυθμίσεις για τους οφειλέτες που πρόκειται να βγούν στη σύνταξη με χρέη έως 20.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και έως 6.000 ευρώ ή έως 10.000 ευρώ για τον ΟΓΑ. Από αυτές τις ρυθμίσεις σε ισχύ είναι μόνον αυτή για οφειλές έως 20.000 ευρώ (ή έως 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ) και προβλέπουν “εξόφληση” των χρεών με 60 δόσεις, που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη. Για οφειλή 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, η παρακράτηση είναι 333 ευρώ από τη σύνταξη, για χρέη 15.000 ευρώ η παρακράτηση είναι 250 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξη, ενώ στον ΟΓΑ το ανώτερο ποσό παρακράτησης της σύνταξης έναντι της οφειλής φτάνει στα 100 ευρώ τον μήνα για 60 μήνες.
-Στην τρίτη περίπτωση είναι η ρύθμιση χρεών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σε αυτή τη ρύθμιση οι δόσεις φτάνουν τις 240 για χρέη προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ/ΔΟΥ) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ) και έως 420 αν υπάρχουν και χρέη σε τράπεζες. Προβλέπεται κούρεμα προσαυξήσεων, ή ακόμη και χρέους, αλλά το μειονέκτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ότι οι οφειλέτες και οι εγγυητές βάζουν ενέχυρο την περιουσία τους έναντι μέρους της οφειλής.
Το πιεστικο πρόβλημα με την εγκατάλειψη των ρυθμίσεων , έχει κινητοποιήσει την «αγορά » που ζητάει μια νέα ρύθμιση γενικής εφαρμογής, όπως ήταν η παλιά των 120 δόσεων (ν.4611/2019), το οποίο όμως για την ωρα, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα .
Η πιθανότητα νέας ρύθμισης μπορεί να εξεταστεί σε άλλη βάση και μόνον όταν συγκεντρωθούν όλα τα χρέη σε μία καρτέλα, ενώ τώρα ένας οφειλέτης χρωστάει σε διαφορετικά ταμεία και διατηρεί διαφορετικές καρτέλες .
Από το υπουργείο Εργασίας θέλουν να αντιμετωπίσουν ριζικά το φαινόμενο και της «αδήλωτης εργασίας» και μετα να αντιμετωπιστεί το θέμα της εργασίας από μηδενική βάση .
Η Ελλάδα έχει 4,5% άτυπη απασχόληση, την υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία (4,6%). Η Μάλτα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό άτυπης απασχόλησης με 0,7%, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία με 1% και το Βέλγιο και τη Βουλγαρία με 1,3%.
Είναι απολύτως φυσιολογικο να υπάρχουν σχέδια από το αρμόδιο υπουργείο , αλλά μέχρι να σχηματιστεί η γενική εικόνα , τα πράγματα θα δυσκολεύουν συνεχώς για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χάσει τις ρυθμίσεις .
Γιαυτο χρειάζεται νέα γενναία ρύθμιση τώρα .