Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης είχαν ζητήσει πριν δυο περίπου χρόνια, να επιτευχθεί συμφωνία που θα οδηγήσει στη θέσπιση ενός παγκοσμίως αποδεκτού ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να έχει το πάνω χέρι σε όλα τα επίπεδα, αφού οι περισσότερες πολυεθνικές έχουν Αμερικανική αφετηρία.
Για περισσότερα από πέντε χρόνια, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος, κατάλληλου για τον 21ο αιώνα.
Οι συγκεκριμένοι υπουργοί των παραπάνω χωρών, συνεχίζουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και παρουσιάζουν, τρεις κυρίως λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Ο πρώτος λόγος είναι, ότι «η κρίση αποτέλεσε δώρο για τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη σε επίπεδα που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας πριν την πανδημία». «Πώς, λοιπόν, γίνεται οι πιο κερδοφόρες εταιρείες να μην πληρώνουν ένα δίκαιο ποσοστό φόρου;», αναρωτιούνται.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι «η κρίση και η πανδημία διεύρυνε τις ανισότητες. Έτσι, είναι επείγον να τεθεί σε λειτουργία ένα διεθνές φορολογικό σύστημα που θα είναι αποτελεσματικό και δίκαιο».
Τρίτον, οι τέσσερις υπουργοί θεωρούν ότι η θέσπιση ενός τέτοιου συστήματος είναι αναγκαία και για ένα γενικότερο λόγο – «επειδή πρέπει να επαναθεμελιώσουμε μια διεθνή συναίνεση γύρω από τα μεγάλη ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο». Από την πλευρά των πολυεθνικών οι κινήσεις δείχνουν ότι αν τελικά επιβληθεί τέτοιος «ειδικός» φόρος, τα «σπασμένα» θα μετακυλήσουν στον απλό καταναλωτή, εντείνοντας την ακρίβεια των προϊόντων.
Αν οι εξελίξεις στο παραπάνω δημιουργούν προβληματισμό , η κινητικότητα για την καθημερινή εργασία δημιουργεί επίσης περίσκεψη.
Πρόσφατα στο φόρουμ του Νταβός παρουσιάστηκαν τα «πλεονεκτήματα» του είδους της 4ημερης εργασίας, υπογραμμίζοντας πως η ελαστικότητα στην εργασία μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να αυξήσει την αφοσίωση των εργαζομένων στην εταιρεία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποτελέσει μία σημαντική πηγή δεδομένων που υποστηρίζει το αφήγημα αυτό. Η κυβέρνηση της χώρας πρόσφατα αποφάσισε να μειώσει την εργασία σε 4ήμερη. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του Υπουργείου Ανάπτυξης της χώρας, περίπου το 70% των εργαζομένων ανέφεραν πως εργάζονται πολύ πιο αποδοτικά, ενώ υπήρξε μείωση της τάξης του 55% στο ποσοστό των απόντων.
Το τελικό ερώτημα που καίει τους εργαζόμενους, είναι αν οι αμοιβές θα παραμείνουν σε τελική φάση ίδιες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο κόσμος αλλάζει συνεχώς προς το χειρότερο , εγκυμονώντας κινδύνους για την παγκόσμια ισορροπία.