Στην ετήσια έκθεση τους για το 2021, η διακυβερνητική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει επίσημα την κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ως νόμιμη τοπική κυβέρνηση.Η USCIRF είναι μια διακυβερνητική επιτροπή που ιδρύθηκε το 1998 και παρακολουθεί τους όρους της θρησκευτικής ελευθερίας σε άλλες χώρες.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2020 στην Ροτζάβα, η τότε αντιπρόεδρος Nadine Maenza δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψιν τις συστάσεις μας για να δώσουν πολιτική αναγνώριση στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, να άρουν τις κυρώσεις στα εδάφη που κυβερνά και να πιέσουν την Τουρκία να αποσυρθεί.
Αν και η έκθεση του USCIRF για το 2020 δεν απαιτούσε πολιτική αναγνώριση, παρόλ’ αυτά ζήτησε περαιτέρω διπλωματική συνεργασία με την Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, υποστήριξη μέσω ΜΚΟ και άλλων διεθνών εταίρων.
Επιπλέον ζητούσε από την Τουρκία να παράσχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρσή των δυνάμεων της από τη Συρία καθώς και να σταματήσει την «θρησκευτική εθνοκάθαρση» στις περιοχές που έχει καταλάβει.
Η έκθεση του 2021 χρησιμοποιεί πρωτοφανή ρητορική, συνιστώντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ:
-Nα αναγνωρίσει την Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ως νόμιμη, τοπική κυβέρνηση και, συνεπώς, να επεκτείνει τη δέσμευση των ΗΠΑ με τα θεσμικά της όργανα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να άρει τις κυρώσεις από όλες τις περιοχές που συνιστούν επικράτεια της Αυτόνομης Διοίκησης και
-να επιμείνει στην ένταξη της Αυτόνομης Διοίκησης στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητά μια πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία».
Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση μιας κυβερνητικής οντότητας στις ΗΠΑ που ζητά επίσημα την πολιτική αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Συρίας.
Αν ο σουλτάνος δεν το κατάλαβε ακόμα κακό του κεφαλιού του.