Η κακή οργάνωση του συνεδρίου και το μπάχαλο που επικράτησε μέχρι και την τελευταία στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, κρατανε στην επιφάνεια τις εσωκομματικές τριβές και τις διαμάχες γύρω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Το 4ο Συνέδριο του κόμματος γίνεται , στον απόηχο των έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα υπάρξει και …5ο συνέδριο .
Την Κυριακή το απόγευμα, λίγο πριν την ολοκλήρωση του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το κείμενο θέσεων και τη πολιτική απόφαση , καθώς και για την εκλογή νέας Επιτροπής Δεοντολογίας και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Όλοι ανέμεναν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, θα αξιοποιούσε την διαδικασία για να θέσει πολιτικούς προβληματισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει εκφράσει όλο τον τελευταίο καιρό στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Σε μια κίνηση, που μάλλον την μελετούσε καιρό , ο π. πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας έριξε «πόρτα »στο συνέδριο Κασσελακη , παραπέμποντας έμμεσα σε καθαίρεση , μέσω νέων εκλογών για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ .
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωθεί τα πράγματα σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, κατηγορώντας τον νυν πρόεδρο ότι επιδιώκει μία «λευκή επιταγής τριετίας» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, πράγμα που, όπως αναφέρει, προεξοφλεί μία εκλογική αποτυχία. Παράλληλα, αφήνει σοβαρές αιχμές σε όλες τις εσωκομματικές πλευρές, όπως και στους αποχωρήσαντες που συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την Πολιτική Γραμματεία, αλλά οφείλει να προσφύγει σε εκείνους που τον εξέλεξαν, δηλαδή στα μέλη του κόμματος. Να προχωρήσει σε μία νέα εκλογή από τη βάση, σε μία διαδικασία όπου όποιος θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο νικητής (Στέφανος Κασσελάκης) φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.
Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.
Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει».
Αμέσως μετά την παρέμβαση Τσιπρα παρενέβη δημόσια ο Ευκλείδης Τσακαλωτος λέγοντας, «Όχι Αλέξη μου δεν φύγαμε γιατί χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε την εξαέρωση του κόμματος μας» απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο καλεί να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την πορεία του κόμματος.
Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ
Τρεις ώρες αργότερα , στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσιπρα σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός για διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών.
«Βρείτε αντίπαλο και πάμε» είπε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ , κλείνοντας την ομιλία του και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους τον αμφισβητούν.
Σε άλλο σημείο είπε, «βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες: Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα.
Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».
Με ένα μάλλον πολιτικό ναρκισσισμό έξω από τα όρια , σε άλλο σημείο είπε , « Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον ξένο , τον μικρό του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου.
Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη. Όλοι είμαστε εδώ όσο είμαστε φωνή δική σας. Είμαστε δικά σας ηχεία. Όχι φωνές του ΕΓΩ μας.
Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ – και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση.
Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί. Απέναντι σε όσους συνεχίζουν και έχουν αυταπάτες, σήμερα εμείς αντικρίζουμε την πραγματικότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται.
Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.
Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» , είπε καταλήγοντας ο Στέφανος Κασσελακης σε μια μάλλον παγωμένη αίθουσα σε σχέση με τα προηγούμενα συνέδρια του κόμματος .
Βασική πτυχή του συνεδρίου αποτελούν η πολιτική πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα αλλά και η πολιτική πρόταση που έχουν καταθέσει οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ ερωτηματικά προκαλούν και οι στάσεις που θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του συνεδρίου οι επιμέρους «ομάδες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι τέτοια η ένταση των στιγμών όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης απείλησε ακόμη και με παραίτηση στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία γιατί όπως είπε «δεν μπορούσε να μπει στο iSYRIZA για να δει το ερωτηματολόγιο».
Πολλές άγνωστες λεπτομέρειες και περιστατικά κρύβει και η σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και τον γνωστό εργατολόγο και μέλος της Πολιτικής Γραμματεία Διονύση Τεμπονέρα.
Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος προσήλθαν στο 4ο συνέδριο του κόμματος προετοιμασμένα για εκπλήξεις, ανακατατάξεις και ανατροπές, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών.
Μολονότι κομματικές πηγές μετέδιδαν πως το 4ο Συνέδριο «θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο», εντούτοις οι ίδιες πηγές κατέληγαν πως «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISYRIZA», κρατώντας δηλαδή πάνω στο τραπέζι τα ερωτήματα για αλλαγή ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, μεταξύ άλλων.
Ενδιαφέρον, αποκτά η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος κρατά με απόσταση ασφαλείας τα «κλειδιά» της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως διαφάνηκε από την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά ουδείς γνωρίζει αν θα επανεπιβεβαιώσει την εσωκομματική κυριαρχία του, σε περίπτωση αντικατάστασης των κομματικών οργάνων.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο κομματικός μηχανισμός του Νίκου Παππά υπερτερεί αυτή τη στιγμή όλων των υπολοίπων αποδείχθηκε, όταν η εκλογή του προέδρου του 4ου Συνεδρίου επετεύχθη με συμμαχία των «Νεοπροεδρικών» του Στέφανου Κασσελάκη και της ομάδας Παππά, με αποτέλεσμα την καθαρή εκλογή του Πάνου Ρήγα στη θέση του Προέδρου του Συνεδρίου με 24 ψήφους έναντι του «πασοκογενή» Νίκου Μαδεμλή.
Ο κ. Μαδεμλής συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, δηλαδή 14 συνολικά, ενώ υπήρξε πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, ως πρόσωπο που νοηματοδοτεί το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, αλλά και την ανανέωση που επιδιώκει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Εντούτοις, επικράτησε η πρόταση των ομάδων Κασσελάκη – Παππά, αν και την υποψηφιότητα Μαδεμλή στήριξε και η πλευρά των στελεχών που πρόσκεινται στον Διονύση Τεμπονέρα, η οποία αρχικά επιδίωκε την εκλογή προέδρου συναινετικά από τα μέλη του Προεδρείου, προκρίνοντας τον Χάρη Τσιόκα.
Στην κομβική στιγμή του τετάρτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελακης – μετά και την παρέμβαση Τσιπρα – φαίνεται πως περνά στην ιστορία σαν «τελειωμένος» πρόεδρος, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων και εσωτερικών διαδικασιών .