Έπειτα από τις σοκαριστικές αποκαλύψεις της έγκυρης εφημερίδας “One VOICE” για εμπόριο εργατών από το Βιετνάμ με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα που οδήγησαν σε Ερωτήσεις στην Βουλή καθότι το θέμα αναδείκνυε τη σοβούσα κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αποκαλυπτικά το τι ακριβώς συμβαίνει και θέτοντας τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης προ των ευθυνών της, αναμένονταν πειστικές απαντήσεις…
Παραδόξως και όλως περιέργως ένας εκ των ερωτώμενων Υπουργών, ο της Μετανάστευσης κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε πολύ γρήγορα, συγκεκριμένα σε λιγότερο από μήνα αφήνοντας όμως αναπάντητα ερωτήματα και δημιουργώντας νέα…
Ας θυμηθούμε όμως λίγο το ιστορικό της υπόθεσης όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ…
Από τον Αύγουστο του 2023, βάσει της δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία, εκατοντάδες Βιετναμέζοι εργαζόμενοι έρχονται με την διαδικασία της μετάκλησης για εργασία, βάσει 9μηνων και 12μηνων συμβάσεων εργασίας στον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, τις Κατασκευές κ.α.
Το αποτύπωμα που οι Βιετναμέζοι εργαζόμενοι έχουν αφήσει μέχρι στιγμής, τόσο στους εργοδότες τους όσο και στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται, είναι εξαιρετικό καθότι είναι εργατικοί, ευγενικοί, καθαροί και δεν έχουν θρησκευτικές ιδεοληψίες.
Αυτή την θετική εικόνα, που έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλή ζήτηση εργατικού δυναμικού από εργοδότες στην Χώρα μας και το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανάγκη στο εργατικό δυναμικό από το Βιετνάμ, δίνουν ως φαίνεται, σύμφωνα με καταγγελίες, τη δυνατότητα σε κυκλώματα παράτυπης διακίνησης, αλλά και αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Εργασίας του Βιετνάμ Γραφεία Πρόσληψης Εργατικού Δυναμικού, να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για την διαφυγή Βιετναμέζων εργατών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά (από 8.000 έως 18.000 ευρώ) από τους εργάτες με την απατηλή ελπίδα, ότι θα παραμείνουν να εργαστούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη και μετά το πέρας της Βίζας Εργασίας που διαθέτουν.
Πολλοί Βιετναμέζοι οικονομικοί μετανάστες επιβαρύνονται με υψηλά τέλη πρόσληψης και ανάλογο κόστος, όταν μεταναστεύουν για εργασία. Αυτό τους θέτει σε κίνδυνο της δουλείας του χρέους, που είναι μία μορφή καταναγκαστικής εργασίας. Συνολικά 80.000 Βιετναμέζοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για εργασία στο εξωτερικό κάθε χρόνο, ενώ άλλοι 450.000 διαμένουν στο εξωτερικό ως εποχικά εργαζόμενοι.
Οι μέσες αμοιβές και δαπάνες πρόσληψης για έναν Βιετναμέζο οικονομικό μετανάστη αντιστοιχούν σε 8 ή 7 μήνες εργασία, για να ανακτηθεί το κόστος, ακόμη και στην περίπτωση που τηρείται η εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην διάρκεια ενός χρόνου έχουν διαφύγει από την Ελλάδα προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον 200-300 Βιετναμέζοι εργάτες τους οποίους πρακτόρευαν τα Γραφεία Πρόσληψης Εργατικού Δυναμικού στο Βιετνάμ, Binh Minh, SD, MEGA STAR, AHD, TUSKER και HTC.
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία στο άνοιγμα της Ελληνικής Αγοράς για εργατικό δυναμικό από το Βιετνάμ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας και οι εταιρείες AVRAMAR & FILOSOFISH είναι μεταξύ αυτών, που έκαναν μετακλήσεις εργατικού δυναμικού από το Βιετνάμ για λογαριασμό τους ή διαμεσολάβησαν για λογαριασμό τρίτων και βρέθηκαν αντιμέτωπες με απρόσμενες καταστάσεις λόγω φυγής των εργατών. Οι κύριοι προορισμοί διαφυγής είναι η Πολωνία. η Σλοβακία και η Ουγγαρία.
Στο ελληνικό Κοινοβούλιο στα αρμόδια Υπουργεία τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:
- Διατηρεί η Προξενική μας Αρχή στο Ανόι, επικαιροποιημένο Μητρώο αδειοδοτημένων από το Υπουργείο Εργασίας (Ministry of Labour, Invalids & Social Affairs) της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, για την εξαγωγή ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, Γραφείων Πρόσληψης Εργατικού Δυναμικού;
- Ζητείται από την Προξενική μας Αρχή στο Ανόι, στα πλαίσια των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση Βίζας Εργασίας, βεβαίωση για κάθε υποψήφιο εποχικό ή μη εργάτη σχετικά με το πιο είναι το Γραφείο Πρόσληψης Εργατικού Δυναμικού που διαμεσολαβεί για λογαριασμό του;
- Στην περίπτωση που διαπιστωθεί παράτυπη συμπεριφορά εκ μέρους συγκεκριμένου Γραφείου Πρόσληψης Εργατικού Δυναμικού ενημερώνονται αρμοδίως η Πρεσβεία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Αθήνα, το Υπουργείο Εργασίας (Ministry of Labour, Invalids & Social Affairs) της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ και η Interpol;
- Διασφαλίζεται νομικά η δυνατότητα ενός πολίτη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ ή και άλλης χώρας εκτός Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, να υποβάλει αίτηση για άσυλο, την στιγμή που βρίσκεται στην Ελλάδα με Βίζα Εργασίας και αποδεδειγμένα είναι θύμα κυκλώματος παράτυπης διακίνησης προς άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταναγκαστικής εργασίας ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης;
- Θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες η πιθανή εμπλοκή των Γραφείων Πρόσληψης Εργατικού Δυναμικού Binh Minh, HTC, Mega Star, Tuscer, SD και ΑΗD σε παράτυπη διακίνηση τουλάχιστον 200 εργαζομένων από την Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, μέσω Ελλάδας προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή την αξιοποίηση της δυνατότητας αίτησης Ασύλου για την παραμονή στην Ελλάδα Βιετναμέζων πολιτών, των οποίων έληξε η Βίζα Εργασίας και επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα;
- Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει προβλεφθεί ειδικός τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός όπου υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται καταγγελίες παράτυπης διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού στη Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.;
- Πραγματοποιούνται έλεγχοι στα διεθνή αεροδρόμια ανά την Επικράτεια, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται η παράτυπη διακίνηση Βιετναμέζων πολιτών, που ήρθαν στην Ελλάδα ως εποχικοί εργάτες και διαφεύγουν αεροπορικώς προς άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
- Τηρείται Μητρώο φυσικών ή νομικών προσώπων στην Χώρα μας, τα οποία συνεργάζονται με Γραφεία Πρόσληψης Εργατικού Προσωπικού στο Βιετνάμ ή και άλλες Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεσολαβούν στην εξεύρεση δυνητικών εργοδοτών, έτσι ώστε να υποβληθούν οι σχετικές Αιτήσεις Μετάκλησης;
Τελικά “και ο Άγιος φοβέρα θέλει”…
Μετά από όλα αυτά, προς μεγάλη έκπληξη για την ταχύτητα αντίδρασης η Κυβέρνηση απάντησε στα δημοσιεύματα και στην σχετική Ερώτηση στην Βουλή και με γρήγορη απάντηση στη Βουλή όπως προαναφέραμε, αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός, για τη διευκόλυνση της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, δρομολογεί ήδη το Υπουργείο Μετανάστευσης.
Πιο συγκεκριμένα, σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την επίσπευση και την απλοποίηση της διαδικασίας της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες θα προωθήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία με στόχο να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στις κατασκευές, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα…
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το American College of Greece, για την Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι «σήμερα χρειάζονται 38 στάσεις έως ότου ολοκληρωθεί μια μετάκληση» και αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία χρίζουν βελτίωσης με πρώτο και σημαντικότερο την ψηφιοποίηση του συστήματος.
«Στις αρχές του έτους το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα παρουσιάσει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη νόμιμη μετανάστευση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νομίμων οδών μετανάστευσης εξετάζουμε τη σύναψη διμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες μεταναστευτικού ενδιαφέροντος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όχι μόνο γιατί ενισχύει κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και γιατί αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο απέναντι στην παράνομη» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Μία από τις παρεμβάσεις είναι η δυνατότητα να αναλάβουν άλλες υπηρεσίες, εκτός του προσωπικού των Πρεσβειών, την έκδοση βίζας για την μετάκληση των εργαζομένων, όπως, για παράδειγμα, να αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον έλεγχο των υποψήφιων εργαζομένων ώστε να συντμηθεί ο χρόνος αναμονής που σήμερα φτάνει και τους έξι μήνες.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αποτυπώνει τον αριθμό των εγκεκριμένων θέσεων για μετακλήσεις ανά Περιφέρεια, θα εκδοθεί όσο το δυνατόν το συντομότερο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
«Οι ανάγκες υπολογίζονται περίπου στις 100.000 ενώ οι εγκρίσεις θα είναι λιγότερες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο «πάγωμα» της εξέτασης αιτημάτων για χορήγηση ασύλου Σύρων πολιτών -κάτι που έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες– αφού μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ παύουν οι αιτίες που δημιουργούν την ανάγκη διαφυγής από τη χώρα.
Στο ΚΥΣΕΑ θα ληφθούν αποφάσεις για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου για την Ε.Ε. αλλά και ως προς το μεταναστευτικό.
Οι εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Gold air, SANI/IKOS) που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την καθυστέρηση των μετακλήσεων, στην ανάγκη εκπαίδευσης των αλλοδαπών ενώ έθεσαν επί τάπητος νομικά θέματα όπως η παραμονή του αλλοδαπού μετά τη λήξη της εποχικής εργασίας και η δυνατότητα απασχόλησής του σε άλλον εργοδότη.
Η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) η οποία πρωτοστάτησε στην εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες για να λύσει το χρόνιο πρόβλημα στην τεράστια έλλειψη εργατών γης στην χώρα μας που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αγρότες μας και που διαθέτει μεγάλη πλατφόρμα με στοιχεία εργαζομένων, σε συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς τόνισε ότι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι από πολλές χώρες (Βιετνάμ, Ινδία, Αίγυπτος, Νεπάλ, Φιλιππίνες Μολδαβία, Ινδονησία, Γεωργία κά) και αντίστοιχα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Για να συντμηθεί η διαδικασία έκδοσης visa, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα πρέπει να συνεργαστούν οι φορείς και να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αρχής γενομένης από την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων από τρίτες χώρες καθώς και να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες μέσω κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Όπως φαίνεται λοιπόν η Κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις αποκαλύψεις αλλά και τις παρεμβάσεις στην Βουλή και «έτρεξε» να προλάβει, προκειμένου να υπάρχει υπόβαθρο για απαντήσεις στα ερωτήματα του κ. Νικόλαου Παπαδόπουλου.
Ας δούμε όμως και την απάντηση του Υπουργού στην Βουλή: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ – ΒτΕ_ΑΠ 1715_21_11_2024 ΑΑ_signed![]()
Στο τέλος της απάντησής του ο κ. Υπουργός αφήνει κάποια ερωτήματα προσπαθώντας ίσως να ρίξει τις ευθύνες ελέγχου στην Κυβέρνηση του Βιετνάμ αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τα καταγγελόμενα για παραλείψεις, παρατυπίες και παρανομίες από πλευράς κάποιων εμπλεκομένων στην υπόθεση της παράνομης διακίνησης εργαζομένων καθώς στην απάντησή του αναφέρει ότι, «Τέλος, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης, έχει προχωρήσει στην επεξεργασία, με τους συναρμόδιους φορείς, διμερούς συμφωνίας με το Βιετνάμ. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε δυνατότητα αξιοποίησης μηχανισμών οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν την ταχεία διαδικασία εισδοχής και εργασίας είναι επιθυμητή. Υπογραμμίζεται ότι η φύση των διμερών συμφωνιών προϋποθέτει τη συμφωνία και των δύο μερών. Συνεπώς η ολοκλήρωση και σύναψή τους δεν εξαρτάται μόνο από την Ελληνική πλευρά.».
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι βάσει νόμου περί μετανάστευσης του Υπουργείου Εργασίας του Βιετνάμ, ο κάθε εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με αδειοδοτημένο για τον σκοπό αυτό γραφείου πρόσληψης εργατικού προσωπικού στο εξωτερικό ούτως ώστε να λάβει τη σχετική άδεια να μεταβεί προς εργασίας στο εξωτερικό.
Και τίθενται τα εξής ερωτήματα:
- Έχουν λάβει γνώση οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως, η ελληνική Πρεσβεία στο Ανόι, η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα και ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ στον Πειραιά για τα προαναφερόμενα θέματα και αν ναι τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Οι εταιρείες πρακτόρευσης εργατικού δυναμικού στο Βιετνάμ διαθέτουν άδεια λειτουργίας – δραστηριότητας για την εξαγωγή εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
- Ζητείται από την Πρεσβεία μας στο Βιετνάμ από πια εταιρεία πρακτορεύεται ο εργαζόμενος ούτως ώστε να γίνεται καταγραφή και σωστός έλεγχος για να μην είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι ώστε να μην καταντήσει διαμετακομιστικό κέντρο ανθρώπων; Να καταφέρει η Πρεσβεία μας εκεί αλλά και σε άλλες χώρες που στέλνουν εργαζόμενους στην Ελλάδα μια «μαύρη» λίστα εταιρειών που λειτουργούν παράτυπα αλλά και εργαζομένων που έρχονται με νόμιμα χαρτιά αλλά μόλις βρουν ευκαιρία διαφεύγουν πριν λήξει η σύμβασή τους σε άλλες χώρες αφήνοντας έτσι σύξυλους τους εργοδότες τους και τους επιχειρηματίες που στηρίχθηκαν στην πρόσληψή τους.