Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», εξηγώντας αναλυτικά γιατί θεωρεί ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε κατά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Αναφορές έκανε ο πρωθυπουργός και στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για περίοδο που συνιστά ευκαιρία για πρόοδο, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει όσο χρειαστεί για την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη από τις αλβανικές φυλακές.
Από την πρώτη ερώτηση που του τέθηκε ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες που έχει η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού σε σύγκριση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Τόνισε ότι είναι διαφορετική η αποστολή μηνυμάτων από το 112 σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπου απαιτείται η άμεση εκκένωση μιας περιοχής με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, σε σχέση με τις περιπτώσεις πλημμύρας όπου οι πολίτες καλούνται να μετακινηθούν συνήθως σε υψηλότερο επίπεδο.
Ειδικά για την κινητοποίηση του στρατού με τα ελικόπτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν παρών στο στρατηγείο των επιχειρήσεων και «αποφασίσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ελικόπτερα θα πετούσαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές με το που θα ήταν ασφαλές». Εξήρε μάλιστα το έργο των ενόπλων δυνάμεων, όπως αυτό του Μηχανικού που έστησε άμεσα γέφυρες, και των ειδικών για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.
Αναφορικά με τα έργα αντιμετώπισης των πλημμυρών στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα έργα που είχαν γίνει απέτρεψαν μια μεγαλύτερη τραγωδία και κράτησαν ασφαλείας μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια.
«Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», είπε, προσθέτοντας ότι καλώς διεξάγεται και σχετική εισαγγελική έρευνα.
Σε ερώτηση μήπως δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ λεπτομερής: «Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκε αμέσως συντονιστικό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο καθένας είχε τη δική του αρμοδιότητα, γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα, άλλος ασχολήθηκε με το πρόβλημα των νεκρών ζώων, άλλος ασχολήθηκε με τη δημόσια υγεία, άλλος ασχολήθηκε με την προσβασιμότητα στα χωριά και το πώς θα σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε γρήγορα στα χωριά που είχαν αποκοπεί , άλλος ασχολήθηκε με τις υποδομές… Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος».
Λάθη και ελλείψεις
«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», είπε, τονίζοντας την πρόθεσή του για ένταξη της ΕΜΥ αλλά και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.
«Εχουμε ανάγκη εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε περισσότερα πρωτόκολλα σχετικά,» είπε. «Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα συστήματα και περισσότερη τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών,» πρόσθεσε, τονίζοντας και την ανάγκη για περισσότερες ασκήσεις προσομοίωσης φυσικών καταστροφών.
«Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου,» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας και την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πόρων κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
«Δε θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους ομολόγους μου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση «για την ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης» της Ε.Ε., υπογράμμισε.
«Δεν θα ήθελα να σκεφθώ ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν αυτό το φαινόμενο είχε συμβεί πριν από πέντε χρόνια» πρόσθεσε με νόημα, ενώ διέψευσε ότι έχει πρόθεση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν», είπε, τονίζοντας ότι κάθε υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα, δηλαδή αν μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική την οποία επελέγη να υπηρετήσει, πράγμα που δεν κρίνεται μόνο μέσα σε δύο μήνες, αλλά και στο επίπεδο της συμπεριφοράς: «Εκεί ενδεχομένως η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Εάν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δε θα διστάσω να το κάνω», είπε κλείνοντας το θέμα του ανασχηματισμού.
Τουρκία-Ε.Ε.
Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά και το εάν υπάρχει προοπτική υποχωρήσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων, και σε ποια ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών του.
Ο όρος «υποχωρήσεις» δεν είναι δόκιμος είπε, και προσέθεσε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «μετακινήσεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα που συζητά με την Τουρκία «δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά». Τόνισε επίσης ότι επί 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά όπως είπε «και να μη μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα ζητήματα αυτά δεν λύθηκαν 40 χρόνια αλλά δεν υπήρχε πάντα ένταση. Η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δυο χώρες».
«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και εθνική ακεραιότητα είναι ζητήματα που δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων από εμένα, είναι εκτός της συζήτησης που κάνουμε με την Τουρκία», είπε με έμφαση.
Εκανε επιπλέον λόγο για μια περίοδο-ευκαιρία για πρόοδο: «Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ε.Ε, να είναι ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζει όμως καλά ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Είναι ένα όπλο που ενδεχομένως να έχουμε στα χέρια μας για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημείωσε.
«Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια δήλωσε τα εξής: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία. Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπος. Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι. Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία».
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν ήταν αποτελεσματικό το rotation στην κυβέρνηση το καλοκαίρι απάντησε: «Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Έκρινα και σκέφτηκα ποιος μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, το ακούω αλλά κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά πρέπει να πω ότι μέσα σε 3 μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα την πάρουμε σε 3 μήνες και την πήραμε. Κλείνουμε ένα πολύ τραυματικό κύκλο. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Αρα καλή η κριτική, ναι, βλέπω τη δυσθυμία αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Λογικό να μας ασκείτε κριτική επιμέρους αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%».
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής: «Ηδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης».