Στην παραδοχή πως εκείνο ευθύνεται για την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια φέρεται να προχώρησε το Ισραήλ όπως μεταδίδει σε έκθεσή της η Washighton Post.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τον ηγέτη των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, αλλά σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα έσπευσε να ενημερώσει τον πιο πιστό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, για τις ενέργειές του αλλά εκ των υστέρων.
Από τις ΗΠΑ δεν υπήρξε κανένα δημόσιο σχόλιο που να καταδικάζει τη δολοφονία Χανίγια σε τρίτο κράτος παρά μόνο αποποίηση της οποιαδήποτε ευθύνης
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα η είδηση προκάλεσε εκνευρισμό στους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι θεωρούν ότι η δολοφονία σηματοδοτεί οπισθοχώρηση στην πολύμηνη προσπάθεια για συμφωνία εκεχειρίας.
Τις τελευταίες ημέρες είναι όλο και πιο συχνά τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο που μιλούν για αγανάκτηση και οργή του Μπάιντεν απέναντι στον Νετανιάχου που… κάνει τα δικά του χωρίς να τον ενημερώνει.
Ωστόσο από τις ΗΠΑ δεν υπήρξε κανένα δημόσιο σχόλιο που να καταδικάζει τη δολοφονία Χανίγια σε τρίτο κράτος παρά μόνο αποποίηση της οποιαδήποτε ευθύνης.
Ταυτόχρονα ο αμερικανικός στόλος έσπευσε να «θωρακίσει» την άμυνα του Ισραήλ απέναντι στην αναμενόμενη επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του, ενώ δημοσίως κορυφαίοι αξιωματούχου διαβεβαιώνουν ότι απόλυτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι η ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο εκνευρισμός του Μπάιντεν
Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαιώνει επίσης ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ήταν «τεταμένη», όπως ανέφεραν και άλλα ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έβλεπαν τον Νετανιάχου, και όχι το Ιράν, ως τον αστάθμητο παράγοντα για τον περιορισμό μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης σύμφωνα με αρκετούς ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και των Ιρανών διοικητών χωρίς να ενημερώσει πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοργίζοντας αξιωματούχους του Μπάιντεν αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο, αναφέρει το δημοσίευμα που ωστόσο επισημαίνει ότι παρά το τεταμένο κλίμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ενέργειές του.