
Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας (ΕΜΕΝΣΙ)

Η “Μεγάλη Ιδέα” του Ιωάννη Καποδίστρια και του Ιωάννη Κωλέτη: κριτικές προσεγγίσεις στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Νέου Ελληνικού Κράτους κατά τον 19ο αιώνα!
Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.) σας προσκαλούν την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 και ώρα 19:00 στη Διάλεξη με θέμα:
Η «Μεγάλη Ιδέα» του Ιωάννη Καποδίστρια και του Ιωάννη Κωλέτη: κριτικές προσεγγίσεις στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του νέου ελληνικού κράτους κατά το 19ο αιώνα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου διαλέξεων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας
Ο Ανδρέας Κούκος σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δίδαξε Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού ενώ από το 2021 παραδίδει μαθήματα Νεότερης Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. σε έκτακτη βάση. Το 2010 ιδρύει την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας της οποίας και είναι Πρόεδρος. Είχε την επιστημονική επιμέλεια για το “Cosmote History” των ιστορικών σειρών ντοκιμαντέρ Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του και Από την Άλωση στην Επανάσταση: Η γέννηση ενός έθνους-κράτους. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.
Το διπλωματικό υπόμνημα – απάντηση του Ιωάννη Καποδίστρια στο ερωτηματολόγιο του Sir Robert Wilmot Horton, Υφυπουργού Αποικιών και Πολέμου της Μ. Βρετανίας στις 3 Οκτωβρίου 1827. Ποια είναι τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδος για τον Καποδίστρια; Είναι ο Καποδίστριας πρόδρομος της Μεγάλης Ιδέας; Αυτόχθονες και ετερόχθονες στο νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος. Ο εκλογικός νόμος του Καποδίστρια το 1829. Ποιοι δεν τον θέλουν;
Ο βίος και η πολιτεία του Ιωάννη Κωλέτη κατά την Επανάσταση. Είναι υπεύθυνος για τον Γ΄ Εμφύλιο Πόλεμο κατά τα έτη 1831-1832. Οι θέσεις του στη Δίκη του Κολοκοτρώνη. Η Μεγάλη Ιδέα του Κωλέτη τον Ιανουάριο του 1844. Ήταν ένα πυροτέχνημα ή ένα οργανωμένο σχέδιο απελευθέρωσης ελληνικών περιοχών υπό οθωμανική κατοχή;
Επίσης θα μπορεί κάποιος αν δεν έρθει να παρακολουθήσει την Διάλεξη από το σύστημα “Δίαυλος” απευθείας ή την επόμενη ημέρα και μετά στον παρακάτω σύνδεσμο παρακολούθησης…
Προϋποθέσεις για την είσοδο στην αίθουσα είναι ο πλήρης εμβολιασμός ή πιστοποιητικό νόσησης και επίσης η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Ανώτατος αριθμός θέσεων που θα καλυφθούν: 60, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ισχύουν.
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – Μορφωτικό Γραφείο – ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ |
||||
Δ: Ξενοφώντος 2Α, 105 57Αθήνα | Τ: 2103734934 | F: 2103734904 | E: spiticy@otenet.gr | W: www.spititiskyprou.gr |