Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Στις 4 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Καραμανλής θα πάρει την σκυτάλη από τον Αντώνη Σαμαρά .
Ακολουθώντας τις πάγιες θέσεις του για τα εθνικά θέματα η παρέμβαση του δύσκολα δεν θα απασχολήσει το Μαξίμου .
Αν και οι πληροφορίες λένε ότι θα επικεντρωθεί αμιγώς στην παρουσίαση του βιβλίου , το τελευταίο διάστημα στο «κάδρο» της κριτικής του βρίσκονται συνεχώς οι Βρυξέλλες, καθώς σε αυτή τη νέα ανησυχητική πραγματικότητα στην Ευρώπη , οι αντιδράσεις του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρωπαϊκής ηγεσίας δεν δείχνουν ούτε συνειδητοποίηση του τι πραγματικά συμβαίνει , ούτε σοβαρό προβληματισμό για το τι γίνεται λάθος, ούτε βέβαια ειλικρινή διάθεση για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις.
Ο Κ. Καραμανλής επισημαίνει συνεχώς, την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, που εκφράζεται με την πολύ υψηλή αποχή στις εκλογές όταν και οπου γίνονται .
Ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον θα πραγματοποιήσει για άλλη μια φορά την κριτική του προς την ηγεσία της Ε.Ε. για το πώς έχει χειριστεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο έκανε και για τη στάση της απέναντι στο αιματοκύλισμα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει συχνά ο κ. Καραμανλής στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις εκλογές , αφήνοντας αιχμές και για το πώς αντιμετωπίστηκε και στη χώρα μας.
«Όταν η αποχή φθάνει στο 60%, όταν 6 στους 10 των εκλογέων απέχουν, όπως δυστυχώς συνέβη και στη δική μας χώρα, δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά ώρα επείγοντος συναγερμού. Αυταπάτες ούτε χωρούν ούτε συγχωρούνται» είπε μεταξύ άλλων.
Οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά θα μπουν στο «μικροσκόπιο» ολων .
Όταν ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι «είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων» κάποιοι πρέπει να προβληματιστούν.
Το μήνυμα όμως είναι στην έκφραση , «υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».
Τα μνήματα Καραμανλή δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα .