Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με έξι αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσαν την Τρίτη ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν πέντε από τους πυραύλους και κατέστρεψαν έναν, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.
Συντρίμμια από έναν πύραυλο κατέπεσαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή, προκαλώντας πυρκαγιά, προστίθεται. Οπως διευκρινίζεται, η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.
Νωρίτερα, το ουκρανικό RBC Ukraine επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού, είχε μεταδώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο πλήγμα σε παραμεθόρια περιοχή εντός ρωσικού εδάφους με πύραυλους δυτικής προέλευσης ATACMS.
«Πράγματι, για πρώτη φορά έγινε χρήση του συστήματος ATACMS για πλήγμα σε έδαφος της Ρωσικής Ομοσπνοδίας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα στόχο στην περιοχή Μπριάνσκ, ο οποίος επλήγη επιτυχώς», σημείωσε η πηγή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και τις εικόνες που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη νύχτα της 19ης Νοεμβρίου, δέχτηκε επίθεση το 67ο οπλοστάσιο της Κύριας Διοίκησης Πυραύλων Πυροβολικού της Ρωσίας.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Κέντρου Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης, Αντρέι Κοβαλένκο, στο οπλοστάσιο βρίσκονταν αποθηκευμένα μεταξύ άλλων πυρομαχικά πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων βορειοκορεατικών οβίδων.
Παρότι η Μόσχα επιβεβαίωσε το πλήγμα, το Κίεβο δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Οπως σημειώνει δε, μέσω Χ ο ανταποκριτής των Financial Times στο Κίεβο, το οπλοστάσιο χτυπήθηκε αρχικά με ουκρανικά drones προτού χρησιμοποιηθούν οι αμερικανικοί πύραυλοι.
Οι αναφορές περί επίθεσης έρχονται λίγα 24ωρα αφότου η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS αμερικανικής κατασκευής για πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Λίγο νωρίτερα, σήμερα Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, βάσει του οποίου οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη συνδρομή πυρηνικής δύναμης, θα μπορούσε να εκληφθεί ως κοινή επίθεση κατά της χώρας.
Πηγή: Bloomberg