Φέτος, η συμμετοχή του Ισραήλ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με αρκετές χώρες να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα κατά της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ολα ξεκίνησαν από το ίδιο το τραγούδι του Ισραήλ που αρχικά είχε τον τίτλο «October Rain», ο οποίος παρέπεμπε στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, τον Οκτώβριο του 2023 σε μουσικό φεστιβάλ. Η EBU ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στους στίχους και μετά τις «διαπραγματεύσεις» των δύο πλευρών προέκυψε τελικά το τραγούδι «Hurricane» που ερμηνεύει η Εντεν Γκολάν.
Η διοργανώτρια EBU μπορεί να «μάζεψε» τους στίχους του τραγουδιού του Ισραήλ θέλει όμως να «μαζέψει» και τις όποιες αντιδράσεις στη Μάλμε Αρένα της Σουηδίας είτε αυτές εκφράζονται από το κοινό είτε ακόμη και από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους επί σκηνής. Σύμφωνα με τους Times of Israel κατά την εμφάνιση της Γκολάν στη σκηνή της Eurovision με το Hurricane υπήρξαν αποδοκιμασίες «με την EBU να χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία κατά των αποδοκιμασιών για να εμποδίσει κάθε τέτοιο θόρυβο να περνάει στη ζωντανή μετάδοση». Βέβαια, οι αποδοκιμασίες δεν έμειναν κρυφές καθώς δεκάδες βίντεο μέσα από το στάδιο έκαναν το γύρο των social media.
Η λογοκρισία
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον α’ ημιτελικό ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει με δεμένη στον καρπό του μια παλαιστινιακή μαντίλα. Ο Saade, ο οποίος είναι παλαιστινιακής καταγωγής, ήρθε τρίτος εκπροσωπώντας τη Σουηδία στον 56ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2011 με το τραγούδι «Popular» και έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ. Οι διοργανωτές επέλεξαν μάλιστα να εξαφανίζουν κάθε πλάνο του καλλιτέχνη από τους επίσημους λογαριασμούς της Eurovision.Μετά το περιστατικό με τον Eric Saade το Bambie Thug από την συμμετοχή της Ιρλανδίας αποκάλυψε πως με εντολή της EBU άλλαξε μηνύματά υπέρ της Παλαιστίνης. Το non binary άτομο είχε body painting που έγραφαν «εκεχειρία» και «ελευθερία για την Παλαιστίνη» αποκαλύπτοντας λέγοντας δημοσίως ότι αναγκάστηκε να τα αλλάξει.
«Μαύρο» από την τηλεόραση του Βελγίου
Το Βέλγιο πάντως που συμμετείχε στον δεύτερο ημιτελικό με το Ισραήλ και δεν προκρίθηκε δεν μετέδωσε την εμφάνιση της Γκολάν μετά από απόφαση των συνδικαλιστών της κρατικής του τηλεόρασης. Αντ’ αυτού πρόβαλε μία κάρτα όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν hastags όπως «σταματήστε τη γενοκτονία». «Καταδικάζουμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον το Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου» έγραφε η κάρτα που εμφανίστηκε.
Εκτός η Ολλανδία
Από τις πρόβες αποκλείστηκε ο τραγουδιστής Joost Klein, που εκπροσωπεί την Ολλανδία. Ο Klein ερευνάται από την την EBU καθώς, ενώ εμφανίστηκε στην παρέλαση της σημαίας στην αρχή της πρόβας, «εξαφανίστηκε» 30 λεπτά αργότερα. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και αυτή τη στιγμή μοιάζουν όλα πιθανά για τη συμμετοχή του στον τελικό του Σαββάτου. «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω» ανέφερε σε ανακοίνωσή της EBU.