Στην απόλυση της Επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ισπανίας, την Παθ Εστέμπαν προχώρησε η κυβέρνηση της Ισπανίας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Η απόλυση έρχεται μετά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση Ισπανών αξιωματούχων.
Τον περασμένο μήνα η οργάνωση του Καναδά που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα Citizen Lab ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι που συνδέονταν με το Καταλανικό Αυτονομιστικό Κίνημα αποτέλεσαν στόχο του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus που έχει φτιαχτεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Αυτό ώθησε το αριστερό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ERC, βασικό σύμμαχο της κυβέρνησης μειοψηφίας της Ισπανίας, να δηλώσει ότι δεν θα την στηρίζει έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου μερικές μέρες έπειτα από αυτό ότι εντόπισε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στα κινητά τηλέφωνα του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της Υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.
Ας δούμε όμως τι συνέβη μέχρι σήμερα με αυτό το θέμα…
Σκάνδαλο στην Ισπανία: Οι μυστικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν ότι κατασκόπευαν Καταλανούς Αυτονομιστές
Σάλο στην Ισπανία έχει προκαλέσει η παραδοχή της διευθύντριας των μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση Καταλανών Αυτονομιστών από την κυβέρνηση. Το σκάνδαλο πλέον απειλεί την ίδια τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.
Η Παθ Εστέμπαν, πρώτη γυναίκα Επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI) κατέθετε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών επί σχεδόν τέσσερις ώρες στην κοινοβουλευτική επιτροπή των «κρατικών απορρήτων». Ο σάλος απειλεί πλέον τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.
Μέλη της επιτροπής, όπως η Κούκα Γκαμάρα του Λαϊκού Κόμματος (PP) ανέφεραν ότι η Εστεμπάν παραδέχτηκε ότι οι Αυτονομιστές παρακολουθούνταν από την υπηρεσία της, μετά από έγκριση των δικαστικών αρχών.
Πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η Εστεμπάν είπε ότι παρακολουθούνταν συνολικά 18 Καταλανοί Αυτονομιστές. Ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος απ’ αυτόν που ανέφερε η καναδική οργάνωση Citizen Lab, οι αποκαλύψεις της οποίας προκάλεσαν κρίση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών.
Η Citizen Lab μιλά για πάνω από 60 άτομα
Η Citizen Lab διαβεβαιώνει ότι έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 60 μέλη του αυτονομιστικού κινήματος, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν μεταξύ 2017-20 με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.
Το σκάνδαλο πήρε νέες διαστάσεις την Δευτέρα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο Σάντσεθ και η Υπουργός Άμυνας, η Μαργκαρίτα Ρόμπλες, η οποία έχει την εποπτεία του CNI, έπεσαν θύματα κατασκοπείας, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, με το ίδιο λογισμικό.
Η Εστεμπάν είναι επικεφαλής του CNI από το 2020 και φαίνεται ότι πλέον δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ την Τρίτη ότι δεν θέλει «να αναφερθεί σε μελλοντικά σενάρια».
Στήριξη στην Εστεμπάν δίνει η Υπουργός Άμυνας, ενώ επίσημα έχει ακόμη την εμπιστοσύνη του Σάντσεθ. Ωστόσο, έχει μπει στο στόχαστρο των Αυτονομιστών και του Podemos. Η Ρόμπλες «ξέρει τι πρέπει να κάνει, όχι μόνο για να περισώσει τη δική της αξιοπρέπεια αλλά για την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης», είπε την Τετάρτη ο Πάμπλο Ετσενίκε, ηγετικό στέλεχος του Podemos, ζητώντας την παραίτησή της.
Γιατί το σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σάντσεθ, σε μια κίνηση κατευνασμού, υποσχέθηκε να ρίξει φως στην υπόθεση. Το σκάνδαλο άλλωστε απειλεί την ίδια την κυβέρνηση, καθώς οι Καταλανοί Αυτονομιστές που στηρίζουν τον Σάντσεθ στη Βουλή, προειδοποίησαν για το τέλος της κυβέρνησης πριν την ολοκλήρωση της θητείας, στα τέλη του 2023.
Υπάρχουν επίσης ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το χακάρισμα των κινητών τηλεφώνων του Σάντσεθ και της Ρόμπλες προήλθε από μια «εξωτερική επίθεση» αλλά δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης θέτουν ερώτημα για την εμπλοκή του Μαρόκο.
Τα κόμματα διερωτώνται αν η κυβέρνηση γνώριζε από καιρό για τις παρακολουθήσεις και με την είδηση ότι και ο Πρωθυπουργός έπεσε θύμα κατασκοπείας απλώς θέλησε να κατευνάσει τους Καταλανούς. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι πληροφορήθηκε τα γεγονότα μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.