Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού κατέχεται από κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν αυτά τα αποθέματα λόγω των χαρακτηριστικών ασφάλειας, ρευστότητας και απόδοσής του, με τα συγκεκριμένα ιδρύματα να κατέχουν περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 483 τόνους χρυσού, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αποκτώντας συνολικά 45 τόνους. Η Ινδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αγοράζοντας συνολικά 37 τόνους χρυσού τους πρώτους έξι μήνες. Παραδοσιακά κορυφαίος αγοραστής, η Κίνα επιβράδυνε πρόσφατα τις αγορές χρυσού, αναστέλλοντάς τις τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πριν από αυτό, η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξανε τα αποθέματά της σε χρυσό για 18 συνεχείς μήνες.
Τις τελευταίες ημέρες μια άλλη είδηση που αφορά στον χρυσο έσκασε σαν βόμβα . Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναπατρισμού μεγάλου μέρους του χρυσού της που φυλάσσεται σήμερα στις ΗΠΑ ανταποδίδοντας εμεσα το «χτύπημα» με τους δασμούς .
Η ανησυχία προκαλείται από τις απρόβλεπτες εμπορικές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ, ιδιαίτερα σε σχέση με διακρατικές οικονομικές σχέσεις.
Η Γερμανία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο — περίπου 3.350 τόνους — πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (8.100 τόνοι). Μεγάλο μέρος αυτών αποθηκεύεται στο εξωτερικό, κυρίως στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, ως αποτέλεσμα μεταπολεμικής στρατηγικής προσβασιμότητας και διεθνούς συνεργασίας.
Ωστόσο, αρκετά κορυφαία στελέχη του CDU αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία της σημερινής αμερικανικής διοίκησης. Ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε πως τουλάχιστον «θα πρέπει να επιτρέπεται σε Γερμανούς αξιωματούχους να επιθεωρούν προσωπικά το απόθεμα χρυσού στη Νέα Υόρκη».
Το 2013, η Bundesbank ξεκίνησε μια επιχείρηση επαναπατρισμού μέρους του χρυσού της: 300 τόνοι επέστρεψαν από τη Νέα Υόρκη και 374 από το Παρίσι, με στόχο το 50% του συνόλου να βρίσκεται στη Φρανκφούρτη έως το 2020.
Σήμερα, περίπου 1.200 τόνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της Fed στη Νέα Υόρκη — ποσότητα αξίας άνω των €100 δισ. — ενώ άλλοι 430 τόνοι φιλοξενούνται στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Παρά τις πιέσεις, ο Πρόεδρος της Bundesbank, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει θέμα ,αλλά η συζήτηση άνοιξε .
Μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να είναι φειδωλά στις δηλώσεις τους για ευνόητους λόγους , όμως «υποδαυλίζουν » άλλες οργανώσεις να βγάζουν το θέμα στην επιφάνεια .Η Ένωση Φορολογουμένων της Ευρώπης ζητάει την άμεση μεταφορά όλων των αποθεμάτων στη Γερμανία ή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες χώρες που φυλάσσουν χρυσό στις ΗΠΑ, όπως η Ιταλία και η Ελβετία. Αν η Γερμανία προχωρήσει σε πλήρη επαναπατρισμό, ίσως ξεκινήσει νέο κύμα “νομισματικού εθνικισμού” στην Ευρώπη. Πάνω από όλα όμως αναμένεται η νέα έκρηξη Τραμπ , που θα θεωρήσει ότι κάποιοι τον χτυπάνε κάτω από την ζώνη .