Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Ενώ υπήρξαν πολλά επεισόδια μέχρι την τελικη κατάληξη, την πόρτα εισόδου στην εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που τρέχει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ χτυπά για τα καλά το γαλλικό πολυεθνικό fund Meridiam.
Μετα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Συρία, το καλώδιο αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον για ολη την περιοχή .
Πριν λίγο καιρο υπήρξαν συναντήσεις στελεχών του Fund με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα , οπου αποφασίστηκε η πολύ γρήγορη επιτάχυνση των διαδικασιών από Ελληνικής πλευράς .
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Great Sea Interconnector που τρέχει το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το τμήμα του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου.
Η Meridiam, προχωρά στο επόμενο βήμα, μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου «αμοιβαίας κατανόησης» με τον ΑΔΜΗΕ, τον περασμένο Ιούνιο και εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο εισόδου στη Great Sea Interconnector.
Η Meridiam αποτελεί έναν παγκόσμιο επενδυτή που δραστηριοποιείται σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 22 δισ. δολαρίων, ενώ ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Αποτελεί δε, τον βασικό επενδυτή στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, η οποία βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.
Στην παρούσα φάση η ηλεκτρική διασύνδεση, προχωρά ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδίου ανάμεσα στην Ελλάδα (Κρήτη) με την Κύπρο.
Για την είσοδο τους ενδιαφέρονται και επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ , καθώς και δυο μεγάλα οικονομικά Funds από τις ΗΠΑ.
Στις αρχές του 2026 θα έχει κατασκευαστεί το καλώδιο που θα ενώσει τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, ενώ το 2025 θα εκτελούνται εργασίες μελετών βυθού και στο πρώτο εξαμηνο του νέου έτους θα έχει πραγματοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ και η μελέτη κόστους – οφέλους.
Το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ και εκτιμάται πώς θα έχει ολοκληρωθεί το 2030, αίροντας από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο.
Στην εποχή της έντονης γεωπολιτικής κινητικότητας, το καλώδιο βάζει νέα δεδομένα στο παιγνίδι της εξωτερικής πολιτικής και για την Ελλάδα και για την Κύπρο .