Την ώρα που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαβεβαιώνουν ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες, η πραγματικότητα όχι μόνο τους διαψεύδει, αλλά κρούει το καμπανάκι για μία νέα θαλάσσια οδό που χρησιμοποιούν πλέον οι διακινητές.
Ο λόγος για τα νότια παράλια της Κρήτης και τη Γαύδο, όπου τους τελευταίους μήνες τα μεταναστευτικά κύματα γίνονται όλο και πιο πυκνά, απειλώντας να μετατρέψουν το ακριτικό νησί σε «νέα Λαμπεντούζα».
Μόνο το πρωί της Τετάρτης (13/3), εντοπίστηκαν συνολικά 91 μετανάστες στην παραλία Τρυπητή. Οι 28 μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά. Οι υπόλοιποι 63 παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και αναμένεται να μεταφερθούν στα Χανιά.
Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ανάλογα περιστατικά που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στη νότια Κρήτη και τη Γαύδο.
Αφετηρία της νέας μεταναστευτικής οδού είναι η Αίγυπτος, ενώ ενδιάμεσος σταθμός είναι τα παράλια της Λιβύης και συγκεκριμένα το λιμάνι του Τομπρούκ, από όπου οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα μετά από περίπου δύο ημέρες ταξίδι.
Ενδεικτικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν στη Νότια Κρήτη 300 μετανάστες, ενώ μόνο το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει 1.500 άτομα από την Αίγυπτο σε Κρήτη και Γαύδο, μέσω Λιβύης.
Μάλιστα, τα σκάφη των διακινητών δεν έχουν καν τρόφιμα ή σωσίβια, ενώ όταν εισέρχονται στην Ελλάδα εκπέμπουν SOS.
Την ίδια ώρα όμως, ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Γαύδο υπάρχουν οργανωμένες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μεταφέρονται σε πρόχειρα καταλύματα.
«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο»
Από την πλευρά της, μιλώντας στο neakriti.gr, η Δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το ακριτικό νησί νότια της Κρήτης «δεν αντέχει άλλο», καθώς καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση με ελάχιστα μέσα και προσωπικό.
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η Δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί;», διερωτήθηκε.
«Οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Ο Δήμος Γαύδου έχει δυο τρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νησί. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες. Το μέλλον του νησιού, οι δημότες μας, όλα έχουν μείνει πίσω», εξήγησε η κ. Λίλιαν Στεφανάκη η οποία αναγνωρίζει πως για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, σημειώνει όμως πως στην πράξη δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Η Δήμαρχος έχει υποβάλλει αίτημα εδώ και καιρό για τοποθέτηση δύο λιμενικών υπαλλήλων στη Γαύδο και μάλιστα έχει παραχωρήσει δημοτικό χώρο για τη στέγαση τους. Πηγές ωστόσο από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, θεωρούν σχεδόν απίθανη μια τέτοια προοπτική, δεδομένου ότι ήδη οι ελλείψεις στους υφιστάμενους Σταθμούς στη νότια Κρήτη είναι μεγάλες.
Λιμενικοί Δυτικής Κρήτης: «Η κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα»
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης τονίζει χαρακτηριστικά:
«Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.
Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωση από την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.
Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα της υποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της Περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά:
Την άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων όλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μας μέσων με διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων».