Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταγράφεται σε έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας , σύμφωνα με την οποία οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, έξι στις δέκα εξ αυτών, την προηγούμενη χρονιά , προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, προκειμένου να καλύψουν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα . Η συγκεκριμένη πραγματικότητα αποτυπώνει την έντονη οικονομική πίεση που βιώνει η επιχειρηματική οικογένεια , καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών και των λειτουργικών εξόδων δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες.
Για τον λόγο αυτό, το ΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νέες παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος, την επαναφορά ρύθμισης για οφειλές έως 10.000 ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα έως το 2027, καθώς και τη διευκόλυνση της αδειοδότησης βιοτεχνικών και τεχνικών επαγγελμάτων. Αυτές οι παρεμβάσεις κρίνονται πρωταρχικά αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι οι ατομικές επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, με το 59,8% να εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Στις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, οι εκτιμήσεις είναι πιο ισορροπημένες, με το 51% να αναμένει βελτίωση των συνθηκών.
Μεταξύ των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η υψηλή φορολογία (77,1%), το κόστος της ενέργειας (34,7%) που μειώνει τα περιθώρια κέρδους, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (27,5%), η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση (17,3%) και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών (6%). Οι επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τη στήριξη της εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να επενδύσουν και να αναπτυχθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιμελητήριο σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, προωθεί νομοθετική ρύθμιση προς το οικονομικο επιτελείο της κυβέρνησης , για την αδειοδότηση δεκάδων εξειδικευμένων επαγγελμάτων, προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία κλάδων που έχουν γίνει δυσεύρετοι στην Ελληνική αγορά . Πάνω από όλα όμως προτείνεται η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. Κυριαρχο στοιχείο σαυτην την σχέση είναι το τραπεζικο σύστημα που λειτουργεί σαν κράτος εν κρατει αγνοώντας του πάντες και σχολιάζοντας ελιτίστικα όταν προκαλείται, με την γνωστή επωδό «ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα »….
Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ελέγξει την οργή της αγοράς , οσο συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση , «πλανάται πλάνη οικτρά»…