Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε με τον δικό του τρόπο και πως έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο να συναντήσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι:
«Του είπα ότι θα κανονίσουμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και εσύ και αυτός θα συναντηθείτε και μετά από αυτή τη συνάντηση, αν όλα πάνε καλά, εντάξει, θα ηγηθώ εγώ και θα το τελειώσουμε.
Αλλά, ξέρετε, σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό.
Πρέπει να έχουν μια κάποια σχέση. Διαφορετικά, απλώς χάνουμε πολύ χρόνο. Δεν θέλω να το κάνω αυτό.
Θέλω απλώς να το τελειώσω. Θέλω να το τελειώσω. Ξέρετε, δεν χάνουμε αμερικανικές ζωές. Δεν χάνουμε Αμερικανούς στρατιώτες. Χάνουμε Ρώσους και Ουκρανούς… κυρίως στρατιώτες. Και κάποιους αμάχους, καθώς πύραυλοι χτυπούν λάθος σημεία ή εκτοξεύονται σε πόλεις όπως το Κίεβο και κωμοπόλεις.
Αλλά ξέρετε, αν μπορώ να σώσω 7.000 ανθρώπους την εβδομάδα από το να σκοτωθούν, νομίζω ότι αυτό είναι… θέλω να προσπαθήσω να πάω στον παράδεισο, αν είναι δυνατόν».
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ελπίζει ότι ο Πούτιν «θα είναι σε καλή διάθεση».
«Αν δεν είναι, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση», όπως πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτει ότι πιστεύει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πούτιν «πάνε καλά».
Ερωτηθείς για την προοπτική εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θα τις ετοιμάσουν».
«Θέλουν να έχουν στρατιωτικές δυνάμεις επί του εδάφους», προσθέτει, αναφερόμενος στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα».
Όταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις επί του εδάφους της Ουκρανίας, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «έχετε τη διαβεβαίωσή μου και είμαι πρόεδρος», προσθέτοντας: «Απλώς προσπαθώ να σταματήσω τους σκοτωμούς ανθρώπων».
Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης στο Fox News. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ουκρανίας θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή αεροπορικής ισχύος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε επίσης ότι πάντα πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν ένα «φράγμα» μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι είχε μια «πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία» με τον Πούτιν μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Δεν το έκανα μπροστά τους, σκέφτηκα ότι θα ήταν ασέβεια προς τον Πρόεδρο Πούτιν», είπε. «Ο Πούτιν δεν μιλάει στους ανθρώπους από την Ευρώπη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κινηθεί προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν ο ρώσος ηγέτης να μην θέλει να κάνει συμφωνία.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Νομίζω ότι ο Πούτιν έχει κουραστεί απ’ αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουν κουραστεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη στην εκπομπή Fox & Friends του Fox News.
«Θα μάθουμε περί του προέδρου Πούτιν τις επόμενες καναδυό εβδομάδες…Είναι πιθανό να μην θέλει να κάνει συμφωνία», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση ο ρώσος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει «δύσκολη κατάσταση».