Στην πολιτική τα γεγονότα τρέχουν με τους δικούς τους ξεχωριστούς ρυθμούς και ανέκαθεν η τύχη και η συγκυρία ήταν αυτές που αποτελούσαν γενεσιουργες αιτίες εξελίξεων .
Το τελευταίο χρονικο διάστημα η επαναδραστηριοποίηση Τσιπρα αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στο εσωτερικο του ΣYRIZA καθιστώντας το κόμμα καζάνι που βράζει, αφού το ισχυρο πρόσωπο του χώρου θέτει εν αμφιβόλω την καθεστηκυία τάξη .
Οι πρώτοι που δεν νιώθουν άνετα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και την εντεινόμενη φημολογία , είναι οσοι απαρτίζουν την σημερινή ηγετική ομάδα υπο τον Σωκράτη Φαμελλο . Κατά το πρόσφατο παρελθόν δυο τουλάχιστον φορές –παρουσία Φαμελλου- ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για το αδιέξοδο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση με αξιώσεις , λογω της δημοσκοπικης εικόνας που παρουσιάζουν .
Οσοι παρατηρούν τα σημεία θυμούνται ότι οι πολύ προσεκτικές αναφορές Τσιπρα κατά το παρελθόν είχαν ξεκινήσει μετα τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία πριν περίπου ένα χρόνο και την αξιοπρόσεκτη τότε εκλογική παρουσία του Μελανσον .
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε χαιρετήσει την πολιτική αλλαγή στη χώρα, στέλνοντας σαφέστατα πολιτικά μηνύματα λέγοντας «ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς».
Ο σημερινος ΣΥΡΙΖΑ υπο τον Σωκράτη Φαμελλο επιχειρεί μια χαμηλή πτήση ακολουθώντας μια διαχείριση μοιράζοντας ρόλους στο εσωτερικο .
Αν εξαιρέσει κανείς την «προεδρική φρουρά» του Σωκράτη Φαμελλου οι υπόλοιποι θεωρούν ότι ο Σωκράτης Φαμελλος μπορεί να είναι μεταβατικος πρόεδρος μέχρι την ουσιαστική νέα παρουσία Τσιπρα ο οποίος θα συσπειρώσει τις διάφορες ομάδες , λανσάροντας την ιδέα ενός ευρύτερου μετώπου .
Αστάθμητος παράγοντας είναι ο Παύλος Πολακης ο οποίος, παρότι εκπροσωπεί, με βάση το ποσοστό που κατέλαβε στις πρόσφατες εκλογές για την αρχηγία περίπου το μισο κόμμα, δεν ανέλαβε κάποια κομματική θέση αντάξια της πολιτικής του παρουσίας .
Ο βουλευτής Χανίων, θα ήθελε να κατέχει μια θέση Αντιπροέδρου του κόμματος ώστε να αποτελεί την εναλλακτική λύση στο οποιοδήποτε στραβοπάτημα του Σωκράτη Φαμελλου . Αν και είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της μέχρι σήμερα, η πλευρά Πολακη περιμένει το συνέδριο ώστε να θέσει τις αλλαγές που -κατά την άποψη της- πρέπει να υπάρξουν στο κόμμα . Μια από αυτές είναι η αλλαγή του καταστατικού με την θέση αντιπροέδρου, προκειμένου να την καταλάβει ο Κρητικος βουλευτής .
Επιπλέον στην περίπτωση που η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, ο Παύλος Πολακης θα όρθωνε το κομματικο του ανάστημα απέναντι στην αρχηγική παρουσία του Σωκράτη Φαμελλου . Όλα αυτά όμως πριν την κινητικότητα του Αλέξη Τσιπρα ,.
Η εκ νέου παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στα δρώμενα του χώρου επαναπροσδιορίζει τις εσωτερικές ισορροπίες ωθώντας στο περιθώριο τις όποιες φιλοδοξίες ολων των αλλων .
Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσιπρας θα κινητοποιηθεί εκ νέου με σειρά πολιτικών παρεμβάσεων που θα ενδυναμώσουν τις φήμες για την νεα εμπλοκή του στην πολιτική , χωρίς όμως για την ωρα να προσδιορίζεται η χρονικη στιγμή που αυτό θα γίνει επίσημα .
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Στο σκηνικο όπως διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ η πλευρά του Σωκράτη Φαμελλου θέλει να κάνει πρώτη την κίνηση και να πιστωθεί τις προσκλήσεις για συνεργασία στις διάφορες δυνάμεις του χώρου που σήμερα έχουν αυτόνομη πορεία . Κυρίαρχο ρόλο σαυτην την πολιτική έχει το κάλεσμα στην Νεα Αριστερα λόγω και της κοινοβουλευτικής παρουσίας των 11 βουλευτών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ . Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και προς την πλευρά του ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά αλλά και του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη . Πληροφορίες αναφέρουν και συζητήσεις που γίνονται στο περιβάλλον του Σωκράτη Φαμελλου για διερεύνηση πιθανής συμπόρευσης και με το ΜΕΡΑ 25 του Γιανη Βαρουφακη , αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για υλοποίηση .
Οι δυσκολίες είναι μεγάλες για να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις αφού τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν μια αυτόνομη πολιτική παρουσία ασχέτως αν δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση .
Για ότι αφορά την Νεα Αριστερά, παρα τις διαφωνίες της «Ομπρέλας» στο εσωτερικο της, η όποια απόφαση για συνεργασία με τον μητρικο χώρο πολλοί θα ήθελαν να γίνει αφού έχει επανακάμψει ο Αλέξης Τσιπρας ο οποίος θα προσδώσει άλλη δυναμική , παρα να υπάρξει εξέλιξη με την χαμηλού βεληνεκούς ηγεσία του Σωκράτη Φαμελλου .
Πάντως από την Πατησίων (εδρα της ΝΕΑΡ), ξεκαθαρίζουν πάντα , ότι το αρχικο «ναι» στην υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη στην προεδρική εκλογή , δεν σήμαινε ούτε ταύτιση, αλλά ούτε και ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν ένα καθαρό μήνυμα που «εμπεριείχε και τη στήριξη σε μια προοδευτική πολιτικό, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κάθε προσπάθεια να διαβαστεί πίσω από κοινές πρωτοβουλίες η επιδίωξη ακύρωσης της αυτονομίας της Νέας Αριστεράς απλά στερείται σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητά», αναφέρουν με κάθε ευκαιρία από την Νεα Αριστερά .