Έγγραφη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις δυνατότητες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν στοιχεία για τις υποκλοπές από την ΕΥΠ προσώπων, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκαλεί η έρευνα της ΑΔΑΕ στην Cosmote μετά από αίτημα του Eυρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.
Οι δύο, ζήτησαν να ερευνηθεί αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, γεγονός που προκάλεσε, όπως αποκάλυψε το Euractiv, επικαλούμενο πηγές από κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) στην Cosmote.
Σύμφωνα με το Euractiv ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις Κυστικές Υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Άλλες πηγές πάντως δεν επιβεβαιώνουν ότι η τυχόν παρακολούθηση αφορούσε και τα δυο πρόσωπα.
Υποκλοπές: Νόμιμο ή όχι;
Εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα τέθηκε θέμα από την νομική σύμβουλο της εταιρίας ζήτημα νομικής δυνατότητας να απαντηθεί το ερώτημα και υπήρξε προφορική επικοινωνία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Παράλληλα υπήρξε και επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμο, αλλά διαψεύδονται αναφορές (τόσο από τον ίδιο όσο και την εταιρία cosmote) περί παρεμπόδισης του ελέγχου.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με τον νέο νόμο για τις υποκλοπές να έχει τεθεί σε εφαρμογή επιλέχθηκε μετά από ένα κύκλο τηλεφωνικών επαφών να εκδοθεί γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να λύσει το θέμα νομικά.
Η γνωμοδότηση δεν έχει μόνο σημασία για το αίτημα των δυο προσώπων (κ.κ. Τέλλογλου και Κύρτσου) αλλά ενδεχομένως και ευρύτερη για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται από τούδε και στο εξής οι πάροχοι τέτοια αιτήματα.
Ράμμος για υποκλοπές: Συνεχίζονται εν εξελίξει έρευνες
Σημαντική για το θέμα είναι πάντως και η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ με την υπογραφή του κ. Ράμμου, στην οποία αναφέρεται εν ολίγοις πως η Αρχή συνεχίζει κανονικά εν εξελίξει έρευνες “υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος”.
Όπως αναφέρει: “…Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι.
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα”.
Υποκλοπές: Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ στην Cosmote
Θυμίζουμε, κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Η ΑΔΑΕ, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή οι Κύρτσος και Τέλογλου, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.
Η EURACTIV έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο.
Παρά τις εκκλήσεις να δοθεί τέλος στον έλεγχο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη Δικαιοσύνη, και συνέχισαν να διενεργούν τον ελεγκτικό έλεγχο.
Γ. Κύρτσος: Η ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία για την παρακολούθησή μου
Με δήλωσή του, ο Γιώργος Κύρτσος τόνισε πως θα δώσει συνέχεια στο θέμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. και ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.
Η δήλωση του Γιώργου Κύρτσου:
«Θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία.
Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου, όταν ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους – παρακράτους.
Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους Δικαίου.
Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου, στην ΑΔΑΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα».
Γιατί με παρακολουθούσαν Μητσοτάκης,Δημητριάδης από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής με τη ΝΔ;
Μητσοτάκης και συνεργάτες δεν απαντούν-δεν έχουν και τι να πούνε-
απλά αναφέρονται σε..παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η μπάλα στην εξέδρα και..
ο αρχικοριός στο Μαξίμου!— Γιώργος Κύρτσος (@GiorgosKyrtsos) December 17, 2022
Γ. Μαντζουράνης: «Στις 21 Δεκεμβρίου καταθέτουμε μήνυση στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ και άλλα δύο πρόσωπα»
Ο δικηγόρος του Γιώργου Κύρτσου, ο Γιάννης Μαντζουράνης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» επεσήμανε ότι «στις 21 Δεκεμβρίου θα καταθέσουμε μηνύσεις σε βάρος τριών συγκεκριμένων προσώπων με ονοματεπώνυμο, ώστε να αναγκαστούν να δώσουν στοιχεία», φωτογραφίζοντας την Εισαγγελέα Βλάχου, αλλά και τον τέως Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και επισημαίνοντας ότι «δεν φτάνουν οι μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου».
Ο κ. Μαντζουράνης υπογράμμισε ότι με την υποβολή μηνύσεων τα κεντρικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα καταστούν ελεγχόμενα.