Την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (από κοινού “Όμιλος”), κορυφαίων παρόχων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους ιδρυτές, Κωνσταντίνο και Καλλιόπη Ροδοπούλου, οι οποίοι παραμένουν μέτοχοι και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχείρηση, ανακοίνωσε η BC Partners.
Γιορτάζοντας φέτος τη 40η επέτειό του, ο Όμιλος έχει επιτύχει αδιάκοπη ανάπτυξη από την ίδρυσή του. Σήμερα, μετά από συνεχείς επενδύσεις, λειτουργεί ένα δίκτυο 27 εκπαιδευτηρίων και υποκαταστημάτων, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Με οδηγό του το εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό, ο Όμιλος παρέχει διεθνή και καινοτόμο εκπαίδευση σε περισσότερους από 22.000 φοιτητές, σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κλάδων.
Η συμφωνία είναι η δεύτερη επένδυση της BC Partners GR Investment LP (BCPGR), του ειδικού επενδυτικού βραχίονα της BC Partners που επιδιώκει να επενδύει και να υποστηρίζει εταιρείες με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Τα τελευταία 16 χρόνια, μέσω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η BC Partners, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Pharmathen, Pet City, Wind και Nova (για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών).
Η επένδυση της BCPGR στον Όμιλο αντανακλά το ξεχωριστό ενδιαφέρον της BC Partners στην εκπαίδευση και υλοποιείται σε συνέχεια των επενδύσεών της σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του κλάδου, όπως η Springer Nature, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών, η Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου και η EAB, πάροχος έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, δήλωσε: “Ο Όμιλος αντανακλά τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε στις επενδύσεις μας: ηγέτες της αγοράς που επωφελούνται από τη μακροπρόθεσμη και ανθεκτική ανάπτυξη, δημιουργώντας αξία σε πολλά επίπεδα. Σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο και την Καλλιόπη, θα υποστηρίξουμε τον Όμιλο στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής του, μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακών πρωτοβουλιών και της διεθνούς επέκτασης της επιχείρησης”.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος και η κα. Καλλιόπη Ροδοπούλου, ιδρυτές του Ομίλου, σημείωσαν: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την BC Partners, η οποία έχει μια αποδεδειγμένα επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα, εισάγοντας έναν πλούτο διεθνούς τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής αριστείας. Η εμβληματική αυτή επένδυση αναδεικνύει τα ισχυρά θεμέλια στα οποία βασίζεται η ελληνική αγορά, ενώ θα μας υποστηρίξει, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες με βάση τα υψηλότερα εκπαιδευτικά πρότυπα στις νέες και τους νέους στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη”.
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το β’ τρίμηνο του 2023.
Σύμβουλοι για την BC Partners ήταν οι Deloitte και Karatzas & Partners.
BC Partners: Γιατί επένδυσε σε ΙΕΚ Ακμή και Metropolitan College
O Πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος με φόντο το Μητροπολιτικό Κολλέγιο © BC Partners / PowerGame.gr
Συνολικά έσοδα κοντά στα 57 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων άνω των 16 εκατ. ευρώ είχαν παρουσιάσει το 2021 το ΙΕΚ Ακμή και το Metropolitan College, που εξαγόρασε χθες η βρετανική BC Partners από τους ιδρυτές των δύο ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τον Ντίνο Ροδόπουλο και την Καλλιόπη Ροδοπούλου.
Η ανάπτυξη του ομίλου τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία, χωρίς καν να έχουν κορυφωθεί τα μεγάλα προγράμματα κατάρτισης που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είχε ανακοινωθεί προ έτους, μόνο το υπουργείο Εργασίας προωθεί προγράμματα κατάρτισης 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, συνολικού ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ.
Τα ποσά αυξάνονται σημαντικά αν συμπεριληφθούν άλλα προγράμματα, που σχεδιάζουν ή προχωρούν ήδη διάφορα υπουργεία. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα προγράμματα κατάρτισης αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων περίπου 150.000 στρατευσίμων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα, ύψους 49,6 εκατ. ευρώ, προβλέπει πως οι στρατεύσιμοι θα αξιοποιούν την περίοδο της θητείας τους ώστε να αποκτήσουν πρόσθετες ψηφιακές δεξιότητες. Ήδη προωθούνται και προγράμματα για δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, σε ψηφιακές δεξιότητες και άλλους τομείς κ.λπ.
Στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα «αναγκαστικά» προγράμματα κατάρτισης σε πλήθος επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες ήδη καταγράφονται ελλείψεις στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Από τεχνίτες στα δημόσια έργα μέχρι προγραμματιστές και άλλους ειδικούς στον χώρο της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό και προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία ήδη παρέχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.
Η αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τα προγράμματα κατάρτισης μπορεί να βρίσκονται αρκετές φορές στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών και άλλων παραγόντων, λόγω των δεκάδων «παικτών» που δραστηριοποιούνται και των καταγγελιών για χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, να βάλει τάξη στον χώρο της κατάρτισης (ήδη έχει πληγεί από τη γνωστή υπόθεση με σεμινάρια του υπουργείου Εργασίας, την περίοδο του προκατόχου του σημερινού υπουργού, Κ. Χατζηδάκη).
Ο όμιλος στον οποίο επενδύει η BC Partners, πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, έχει καταφέρει, πάντως, να αποκτήσει μεγάλο μέγεθος για τα δεδομένα μιας πολυδιασπασμένης αγοράς, με περίπου 22.000 σπουδαστές. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η βρετανική επενδυτική εταιρεία επέλεξε να τοποθετηθεί στις δύο εταιρείες που ίδρυσαν ο Ντίνος και η Καλλιόπη Ροδοπούλου.
Ο βρετανικός όμιλος επενδύει στρατηγικά στον χώρο της εκπαίδευσης και μεταξύ άλλων έχει τοποθετηθεί «σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του κλάδου, όπως η Springer Nature, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών, η Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου, και η EAB, πάροχος έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Ιστορική Απόφαση, Τομή του ΣτΕ: Αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναµίας τίτλων τυπικής Ανώτατης εκπαίδευσης – Όταν δεν τολμούν οι πολιτικοί, τολμούν οι Δικαστές
Αφορά τίτλους σπουδών οι οποίοι χορηγούνται από αρμόδιες Αρχές κρατών-μελών και πιστοποιούν τουλάχιστον τριετή διάρκεια σπουδών και φοίτησης – Αφορά χιλιάδες οικογένειες

