Απόφαση προοίμιο υπαναχώρησης της Ελλάδας στη διαμάχη με το Ιράν, εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας, ακυρώνοντας τις πράξεις της ανακρίτριας και ζητώντας επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που είχε μεταγγιστεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ τάνκερ Ice Energy στο Lana.
Η απόφαση αναιρεί τις διατάξεις της ανακρίτριας, αποδεχόμενο τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός παραστάτης της ιδιοκτήτριας εταιρίας κ. Παναγιώτης Χιωτέλης, και έτσι πρέπει πλέον η κατασχεμένη ποσότητα των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου να επιστραφεί και το πλοίο να αποχωρήσει. «Έχει ανατραπεί, έχει ακυρωθεί η κατάσχεση και συνεπώς θα πρέπει να επανέλθουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χιωτέλης δηλαδή σε ότι αφορά την κατάσχεση του πετρελαίου από το τάνκερ Lana, η απόφαση του Εφετείου ανοίγει πλέον τον δρόμο για την επιστροφή των ιρανικού πετρελαίου που είχε μεταγγιστεί σε αμερικανικό τάνκερ.
Το «Lana» είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Στη συνέχεια, η Τεχεράνη, αφού δεν βρήκε ανταπόκριση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα, προέβη στην δέσμευση δύο ελληνικών τάνκερ. Τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων είναι καλά και δεν τελούν υπό κράτηση.
Οι εξελίξεις αυτές ανέβασαν κάθετα την ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν. Η Αθήνα ζήτησε διεθνείς παρεμβάσεις προς την Τεχεράνη, με τις ΗΠΑ να κατεβάζουν τους τόνους και την ΕΕ να αναλαμβάνει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, παίρνοντας όμως σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.
Η Τεχεράνη, με δημόσιες δηλώσεις της είχε ανοίξει παράθυρο διαπραγματεύσεων, ζητώντας όμως δηκτικά από την Αθήνα να προσέλθει χωρίς την κηδεμονία των ΗΠΑ σε αυτές, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι οι πράξεις της Ελλάδας καθοδηγούνται από την Ουάσιγκτον.
Απόφαση προοίμιο ομαλοποίησης
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας, αν και η Δικαιοσύνη διατηρεί την αυτονομία της, είναι προφανές ότι απηχεί κατευθύνσεις εθνικού συμφέροντος στην εξωτερική πολιτική της χώρας και έρχεται να λύσει το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι αποφάσεις της ανακρίτριας που προκάλεσαν την κατάσχεση του ιρανικών συμφερόντων πετρελαιοφόρου Lana και τη μετάγγιση 107,000 τόνων πετρελαίου σε μισθωμένο από τις ΗΠΑ τάνκερ.
Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων που έχουν ακινητοποιήσει οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Τεχεράνη θα επιστρέψει το πετρέλαιο που μετάγγισε με τη σειρά από τα πλοία. Η ελληνική κυβέρνηση, δημοσίως, έχει βάλει τον πήχη χαμηλά, ήτοι στην απελευθέρωση του προσωπικού των πλοίων.
Πριν από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο τάνκερ που παραμένει ανοιχτά της Καρύστου από τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα Ahmad Nadero. Η επίσκεψη του Ιρανού πρέσβη στο τάνκερ LANA (πρώην Pegas) πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η ιρανική κυβέρνηση, το οποίο έλαβε τη σχετική έγκριση.