Σε κεντρικο ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας δυο πολύ σοβαροί παράγοντες της αγοράς συζητούσαν χαμηλόφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη την αποεπενδυση Πολσον . Είναι γνωστο ότι η μετοχική παρουσία του επενδυτή στις ελληνικές τράπεζες, μετά από τη διπλή κίνηση πώλησης στην Πειραιώς και στην Alpha Bank πέρασε σε άλλη εποχή .
Στο μικροσκόπιο της αγοράς έχει μπει η τελευταία κίνηση του μεγαλοεπενδυτη από την συστημική τράπεζα , η οποία όμως έγινε με σοβαρές ζημιές .
Από την ανάλυση της έως τώρα παρουσίας του στην Alpha Bank, υπολογίζεται ότι τοποθέτησε περίπου 300 εκατ. ευρώ καθαρά στις δύο κεφαλαιακές αυξήσεις της τράπεζας το 2014 και το 2015.
Πριν από την αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το 2021 ο Πόλσον είχε στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές της Alpha Bank αξίας περίπου 45 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό που τότε αντιστοιχούσε στο 5,6% των μετοχών της τράπεζας.
Την επόμενη χρονιά το 2022 ο μεγαλοεπενδυτης είχε μειώσει την θέση του στο 4,846% από το 5,6%.
Στην πρόσφατη διαδικασία πώλησης, διατέθηκαν από το χαρτοφυλάκιό του 57.000.000 μετοχές της Alpha Bank με την αγορά να εκτιμά ότι στις κινήσεις του υπάρχει συνολικά ζημιά που ανέρχεται σε 50,4 εκατ. ευρώ.
Σοβαροί παράγοντες της Ελληνικής αγοράς προσπαθούν να διερευνήσουν αν ο Αμερικανος Επενδυτής χρειάζεται ρευστότητα για νέα επένδυση στην Ελλάδα η αλλού .
Στο πρόσφατο παρελθόν πούλησε κερδοφόρα, έχοντας αποκομίσει έως τώρα περίπου 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 270 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.
Αλλοι παράγοντες γνώστες και της γεωπολιτικής δεν ξεχνούν ότι ο μεγαλοεπενδυτης είναι ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και συνομιλεί μαζί του τακτικά για οικονομικά ζητήματα και θέματα επενδύσεων . Οι ίδιοι κύκλοι συνδέουν την αλλαγή σκυτάλης στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ με νέα επιχειρηματικά βήματα που αφορούν πιο μεγάλες επενδυτικές κινήσεις εκτος Ελλαδος.
Πέραν τούτων και κρίνοντας από τις κινήσεις του Τζον Πόλσον, η αγορά παρατηρεί μήπως υπάρξει οποιαδήποτε κινητικότητα και για το 10% που εκείνος κατέχει στην ΕΥΔΑΠ.
Το συγκεκριμένο μετοχικό «πακέτο» αγοράστηκε το 2014 έναντι 86,2 εκατ. ευρώ και σήμερα τιμολογείται χρηματιστηριακά στα 62,4 εκατ. ευρώ. Όμως με τα μερίσματα που έχουν εισπραχθεί, ο Πόλσον καταγράφει υπεραξίες περί τα 8,5 εκατ. ευρώ.
Από τις πωλήσεις μετοχών στην Πειραιώς το προηγούμενο διάστημα, ο Τζον Πολσον εκτιμάται ότι είχε έσοδα που έφτασαν τα 109.9 εκατ. ευρώ , συν 160,3 εκατ. ευρώ από την τοποθέτηση που είχε κάνει για το 2.8% της τράπεζας.
Δηλαδή αποκόμισε 270,2 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να λογίζονται ως υπεραξίες.
Περα όμως από τα οικονομικά , το ερώτημα στην αγορά παραμένει . Γιατί φεύγει ο Τζον Πολσον ; Κάποιος σοβαρος οικονομικος παράγοντας ανάφερε ότι βλέπει το «κακο να έρχεται με δρασκελιές» υπονοώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ….. Ο ιδιος παράγοντας που έχει γνώση των οσων διαδραματίστηκαν στα πηγαδάκια στην πρόσφατη δεξίωση της ομογένειας παρουσία Τραμπ, ανάφερε χαιρέκακα …πάρτε ποπ κορν ….