Εδώ και καιρό η Κυβέρνηση Ράμα ετοιμάζει την ίδρυση κράτους, μέσα στα Τίρανα, το οποίο θα βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Τάγματος των Μπεκτασήδων.
Η Αλβανία, σε μια κίνηση που προκαλεί ανησυχία για τις συνέπειές της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου μουσουλμανικού κράτους μέσα στην πρωτεύουσά της, τα Τίρανα!
Αυτό το ανησυχητικό σχέδιο, που φέρνει επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, αποκαλύφθηκε μέσω ενός άρθρου στους «New York Times», το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη συγκρότηση ενός κυρίαρχου κρατικού θύλακα του «Τάγματος των Μπεκτασήδων», ενός Μουσουλμανικού Τάγματος που ενσωματώνει στοιχεία Σιιτικού Σουφισμού και Μυστικισμού.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε μια προσπάθεια να προωθήσει το επικίνδυνο αυτό σχέδιο, δήλωσε ότι επιθυμεί να δώσει στους Μπεκτασήδες έναν δικό τους θύλακα, παρόμοιο με το Βατικανό στη Ρώμη, προβάλλοντας ως δικαιολογία την προώθηση της «θρησκευτικής ανοχής». Όμως, η αλήθεια πίσω από αυτήν την πρόφαση είναι πολύ πιο σκοτεινή. Το νέο κράτος προβάλλεται ως όχημα για τη διάδοση ενός ισλαμικού δόγματος, το οποίο, υποτίθεται, διαφημίζει την “ανεκτικότητα” της Αλβανίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η κίνηση αποτελεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι που απειλεί να αλλοιώσει την ισορροπία στην περιοχή και να δημιουργήσει ένα Μουσουλμανικό θύλακα στην καρδιά των Βαλκανίων.
Ο ηγέτης των Μπεκτασήδων, Edmond Brahimaj (γνωστός ως Baba Mondi), πρώην Αξιωματικός του Αλβανικού Στρατού, προβάλλει τη θρησκευτική αυτή σέκτα ως «εναλλακτική» του σκληροπυρηνικού Ισλάμ, ισχυριζόμενος ότι επιθυμεί να κυριαρχήσει σε ένα κομμάτι γης 10 εκταρίων, το οποίο η Αλβανία σκοπεύει να μετατρέψει σε κυρίαρχο κράτος με δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα.
Σύμφωνα με τους «New York Times», το νέο κράτος θα φέρει την ονομασία «κυρίαρχο κράτος του Τάγματος (της σέκτας) των Μπεκτασήδων.
«Θα έχει ξεχωριστή κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα. Θα περιλαμβάνει 270 στρέμματα στην ανατολική πλευρά των Τιράνων και θα αποτελεί έτσι, κατά την αμερικανική εφημερίδα, το μικρότερο κράτος στον κόσμο. Θα χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση του αλκοόλ από τους άνδρες και την ελευθερία ένδυσης από τις γυναίκες. Επικεφαλής του μικροσκοπικού αυτού κράτους προορίζεται να είναι ο προαναφερόμενος πνευματικός ηγέτης των Μπεκτασήδων της Αλβανίας, ο Εντμόντ Μπραχίμαϊ, γνωστός στην κοινότητά του, όπως προαναφέρθηκε, ως Μπαμπά Μόντι».
Αυτό αποτελεί μια απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς οι Μπεκτασήδες υπήρξαν πάντα ένα Τάγμα που υποκινούσε θρησκευτικούς και πολιτικούς διχασμούς στα Βαλκάνια. Για αυτό άλλωστε εκδιώχθηκαν από την Τουρκία από τον Κεμάλ Ατατούρκ και εγκαταστάθηκαν στα Τίρανα τον 20ο αιώνα.
Πίσω από αυτήν τη φαινομενικά “ειρηνική” και “ανοικτή” προσέγγιση κρύβεται η πρόθεση της Αλβανίας να προωθήσει περαιτέρω την ισλαμική επιρροή, βάζοντας σε κίνδυνο τις χριστιανικές κοινότητες των Βαλκανίων και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μπεκτασήδες είχαν ανέκαθεν σχέσεις με τον αλβανικό εθνικισμό, έναν εθνικισμό που στρέφεται κατά των ελληνικών, των Σερβικών, των Βουλγαρικών και γενικά κατά των χριστιανικών πληθυσμών.
Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη: οι Μπεκτασήδες και οι υπόλοιπες ισλαμικές ομάδες συνεργάστηκαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για την κατάκτηση των Βαλκανίων, και σήμερα η Αλβανία προσπαθεί ξανά να ενισχύσει την ισλαμική παρουσία στην περιοχή. Το ελληνικό έθνος και ο χριστιανικός πολιτισμός της Βαλκανικής βρίσκονται ξανά υπό απειλή από τέτοιες πολιτικές που επιδιώκουν να εδραιώσουν την ισλαμική κυριαρχία μέσω θρησκευτικών «θύλακων».
Οι Έλληνες, όπως και όλοι οι Βαλκάνιοι που σέβονται την πολιτιστική και θρησκευτική τους κληρονομιά, οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους και να αντιταχθούν σθεναρά σε τέτοια εγχειρήματα, τα οποία όχι μόνο απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, αλλά και τη θρησκευτική και πολιτιστική ισορροπία της περιοχής.
Μάλιστα πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβεται και η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν, ο Ράμα θέλοντας να καλοπιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρεί να ενισχύσει ένα Τάγμα που ανταγωνίζεται το Ιράν στην επιρροή που έχει πάνω στους Σιίτες μουσουλμάνους, μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει τα σχέδια των ΗΠΑ για την υπονόμευση της θρησκευτικής επιρροής του Ιράν. Αλλά δεν επιδιώκει μόνο αυτό… Προσδοκά να συγκεντρώσει κεφάλαια από Μουσουλμανικές χώρες απ΄ όλον τον κόσμο ώστε να καταστήσει την Αλβανία και οικονομικά πανίσχυρη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη κάποιοι αντέδρασαν ήδη στις ενέργειες Ράμα, το θέμα είναι τι κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη γι αυτές τις ενέργειες Ράμα… Οι υπηρεσίες του Επιτελικού Κράτους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και πιο συγκεκριμένα η Μυστική του Υπηρεσία, η ΕΥΠ, έχει πάρει μυρωδιά για τις κινήσεις αυτές Ράμα ή το μόνο που ενδιαφέρει την Υπηρεσία είναι οι υποκλοπές αντιπάλων της Κυβέρνησης και διώξεις μη αρεστών στην Κυβέρνηση υπαλλήλων της;
Αντιδράσεις στην Τουρκία για το σχέδιο Ράμα περί ίδρυσης «κράτους των Μπεκτασήδων»
Την αντίδραση εκπροσώπων της σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Τουρκία προκαλεί το σχέδιο του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να ιδρύσει εντός της επικράτειας της χώρας του ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων στο πρότυπο του Βατικανού.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων από την Τουρκία, σε δηλώσεις τους που δημοσιεύονται στο αζερικής ιδιοκτησίας τουρκικό δίκτυο Haber Global, λένε ότι Μπεκτασισμός και «θρησκευτικό κράτος» είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Τουρκίας Ζεϊνέλ Αμπιντίν Κοτς δήλωσε: «Ως Αλεβίτες που ζούμε στην Τουρκία, διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της κοσμικότητας. Ο μπεκτασισμός είναι ένα σύστημα πίστης που προέρχεται από την Τουρκία. Ωστόσο και στην Αλβανία ζουν περίπου 115 χιλιάδες Μπεκτασήδες. Κι αυτό αντιπροσωπεύει το 5% του πληθυσμού της Αλβανίας. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο κράτος. Εντάσσεται σε αυτό ο Μπεκτασισμός της Τουρκίας ή μήπως πρόκειται για μια υπόθεση της Αλβανίας; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε ένα κράτος που βασίζεται σε μια πίστη».
Αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασήδων και συγγραφέας Αλί Μπακίζ θεωρεί ότι η πίστη των Μπεκτασήδων δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα θρησκευτικό κράτος. «Ο τρόπος των Αλεβιτών Μπεκτασήδων ζει σε αυτά τα χώματα εδώ και αιώνες. Αργότερα, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξαπλώθηκε στα Βαλκάνια, φτάνοντας μέχρι την Ουγγαρία. Και η Αλβανία είναι η πιο σημαντική χώρα από αυτές. Η φιλοσοφία των Αλεβιτών Μπεκτασήδων θεωρεί τα 72 έθνη ως ένα, συμβουλεύει να είναι καθείς κυρίαρχος των πράξεών του, των ερωτικών ορμών του και των λόγων του, και τάσσεται στο πλευρό των καταπιεσμένων. Ένα θρησκευτικό κράτος δεν είναι κάτι το σωστό. Το κάθε κράτος έχει εξουσία, ενώ στην πίστη των Αλεβιτών Μπεκτασήδων υπάρχει η ελευθερία», δήλωσε ο Αλί Μπακίζ.
Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Μπεκτασήδων στην Τουρκία Χουσεΐν Γκιουζέλγκιουλ φέρεται να δηλώνει μεν ότι βρίσκει γενικώς θετικά τα διάφορα βήματα που κάνουν τα κράτη όσον αφορά την αναγνώριση της πίστης των Αλεβιτών Μπεκτασήδων ανά τον κόσμο, υποστηρίζει όμως και αυτός την άποψη ότι η πίστη των Μπεκτασήδων και το θρησκευτικό κράτος δεν μπορούν να συμβαδίσουν. «Δεν θεωρούμε σωστό ένα κράτος που βασίζεται στη θρησκεία. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο όπου υπάρχει ανεκτικότητα, ειρήνη και αγάπη», τόνισε ο Γκιουζέλγκιουλ.