• Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Media/ΜΜΕ/Πρωτοσέλιδα
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
FANTOMAS.GR
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV
No Result
View All Result
FANTOMAS.GR
No Result
View All Result
Home Top News

Ερώτηση στην Κομισιόν για τη λειτουργία του ΚΕΤΥΑΚ, της λεγόμενης «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ»

Fantomas από Fantomas
11/10/2022
σε Top News, Άμυνα & Ασφάλεια, Ελλάδα, Πολιτική
0
0
SHARES
19
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ/The Left, Κώστας Αρβανίτης για τις μεθοδεύσεις γύρω από τη δημιουργία, χρηματοδότηση και αυτονόμηση από την ΕΥΠ του ΚΕΤΥΑΚ. Πρόκειται για το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί εντός της ΕΥΠ, είναι γνωστό ως “ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ” και το οποίο λειτουργεί χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία. 

Ο Κώστας Αρβανίτης, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, μιλά για μια «εξαιρετικά περίεργη και σκοτεινή υπόθεση με αναθέσεις, αδιαφάνεια, “απόρρητες” και αριστοτεχνικά φτιαγμένες προδιαγραφές προκειμένου να οδηγούν σε συγκεκριμένο προμηθευτή, το αγαπημένο “παιχνίδι” του πρωθυπουργού, τις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας και φυσικά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ζεστό δημόσιο χρήμα (ελληνικό αλλά και ενωσιακό)».

Επικαλούμενος τεκμηριωμένα δημοσιεύματα, στα οποία δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση μέχρι στιγμής, ο Κώστας Αρβανίτης θέτει στην Κομισιόν δύο ερωτήσεις για το ζήτημα, επισημαίνοντας την «προικοδότησή» του ΚΕΤΥΑΚ με δεκάδες εκατ. ευρώ από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προκειμένου να λειτουργήσει ως Επιχειρησιακό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας.

Με τις δύο ερωτήσεις του ο ευρωβουλευτής αναδεικνύει τα σοβαρά ζητήματα διαλειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας που προκύπτουν από τη σκοτεινή μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και αφετέρου το ζήτημα της αδιαφάνειας και έλλειψης ελεγξιμότητας ενωσιακών πόρων που προκύπτουν μέσα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κεντρικό σημείο των δύο ερωτήσεων είναι η ΕΥΠ, δηλαδή μια μυστική υπηρεσία, είναι ο κατάλληλος φορέας να υλοποιήσει μια στρατηγική κυβερνοασφάλειας, ρόλος που θα έπρεπε να ανατεθεί σε μια δημόσια αρχή που να μπορεί να λειτουργεί με δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια.
 
Σύμφωνα με τον Κώστα Αρβανίτη πρόκειται για «μια ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, με ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά… ελληνική, Μητσοτακική αδιαφάνεια φαίνεται πως επιχειρεί να χτίσει η Κυβέρνηση. Πατώντας πάνω στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, μια κρίσιμη και απαραίτητη ασπίδα προστασίας των Δημόσιων Ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφορικής, η Κυβέρνηση επιλέγει να αναθέσει σε μια ημιαυτόνομη δομή της ΕΥΠ ένα έργο που θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μιας εθνικής αρχής και όχι των Μυστικών Υπηρεσιών».

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη», επισημαίνει, «αφού έκανε ολόκληρη τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και την πολύτιμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπόθεση κολλητών, τώρα επιχειρεί με ευρωπαϊκό δημόσιο χρήμα να χτίσει έναν πυλώνα αδιαφάνειας σε έναν στρατηγικό τομέα για την ασφάλεια της χώρας. Με τους τυχοδιωκτισμούς και τις αρπαχτές της Κυβέρνησης των κολλητών του κυρίου Μητσοτάκη η χώρα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη απλά με άνα ακόμη ευρω-ρεζιλίκι, αλλά κινδυνεύει να βρεθεί σοβαρά εκτεθειμένη στους εταίρους της και μάλιστα τη στιγμή της κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας». 

Και καταλήγει: 

«Δεν μπορεί όμως κανείς να μην μπει στον πειρασμό να συνδέσει την όζουσα αυτή υπόθεση με το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη και να σκεφτεί πως ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια έντεχνη προσπάθεια να χτιστεί με χρήμα των πολιτών της ΕΕ ένα ακόμη παρακλάδι ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού, του ίδιου που χρησιμοποιήθηκε για τις παρακολουθήσεις “ενοχλητικών” δημοσιογράφων και ενός Ευρωβουλευτή, και μετέπειτα πολιτικού αρχηγού. Η Ευρωπαϊκή Ηγεσία οφείλει στους πολίτες της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ΕΕ καθαρές απαντήσεις».

Κώστας Αρβανίτης – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL

Ακολουθούν οι δύο ερωτήσεις του Κώστα Αρβανίτη προς την Κομισιόν:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Ίδρυση Επιχειρησιακού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα: Σοβαροί Κίνδυνοι Δυσλειτουργιών

Η ΕΣΚ1 προωθείται προς ενίσχυση της ενωσιακής ανθεκτικότητας έναντι κυβερνοαπειλών και
προστασία της ψηφιακής οικονομίας και κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, με θεμελιώδη την
πρόταση δημιουργίας δικτύου ΕΚΚ2 σε όλα τα Κ-Μ. Στο ήδη εγκριθέν3 Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» συμπεριλαμβάνεται έργο4 που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, προϋπολογισμού 40.4 εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΤΑΑ5 και δικαιούχο την Ελληνική ΕΥΠ6 μέσω εποπτευόμενης από αυτή δομής.7

Ερωτάται η Επιτροπή:

Οι ΕΥΠ ή οι ΕΑΚ8 είναι κατά την κρίση σας αρμόδιες: α) να διασφαλίζουν ότι όλοι επωφελούνται από αξιόπιστες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και ψηφιακά εργαλεία και β) να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΚ;

Η σχετική επιχειρησιακή συνεργασία προϋποθέτει διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών. Πώς νοείται δικαιούχος έργου εθνικού ΕΚΚ η ελληνική ΕΥΠ όταν η αποστολή της περιορίζεται σε συλλογή και όχι διαμοίραση πληροφοριών, και πώς διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ εθνικών ΟΑΕΑΠ9 όταν στο προαναφερθέν έργο δεν δημοσιοποιούνται τεχνικές προδιαγραφές και άρα η προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων περιορίζει την τελικώς εφαρμοστέα τεχνολογία στις δυνατότητες και την τεχνογνωσία αυτών;

Έχουν εγκριθεί αντίστοιχα έργα αλλού στο πλαίσιο εθνικών σχεδίων ΤΑΑ; Εάν ναι, σε ποια άλλα Κ-Μ υλοποιούνται αυτά κατά τα πρότυπα λειτουργίας ΕΥΠ (π.χ. απόρρητο για το αντικείμενο του έργου και τους αναδόχους) και όχι από τις αρμόδιες ΕΑΚ;

Σημειώσεις

  1. ΕΣΚ: Ευρωπαϊκή Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας – ECS: European Cybersecurity Strategy
  2. ΕΚΚ: Επιχειρησιακό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας – SOC: Security Operations Centre
  3. Βλ. εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 13 Ιουλίου 2021 (ST10152/21, ST10152/21 ADD1)
  4. «Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150132), Δράση 16823 «Επένδυση στην Βελτίωση της Κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο και Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας».
  5. ΤΑΑ: Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας – RRF: Recovery and Resilience Facility
  6. ΕΥΠ: Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – NIS: National Intelligence Service
  7. ΚΕΤΥΑΚ: Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας
  8. ΕΑΚ: Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας – NCA: National Cybersecurity Agency
  9. ΟΑΕΑΠ: Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στην Πληροφορική – CERT: Computer Emergency Response Team__

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Ίδρυση Επιχειρησιακού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα : Αδιαφάνεια και έλλειψη ελεγξιμότητας ενωσιακών πόρων

Η ΕΣΚ1 αποτελεί πρωτοβουλία θωράκισης της ΕΕ έναντι κυβερνοαπειλών και σχετικής προστασίας της ψηφιακής οικονομίας και κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Κεντρική προτεραιότητά της αποτελεί η πρόταση δημιουργίας δικτύου ΕΚΚ2 σε όλα τα Κ-Μ. Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»3 προβλέπει αντίστοιχο έργο4 προϋπολογισμού 40.4 εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΤΑΑ5 και δικαιούχο την Ελληνική ΕΥΠ6 μέσω εποπτευόμενης από εκείνη δομής.7

Ωστόσο, σημαντικά ζητήματα εγείρονται ως προς τη λογοδοσία, την οικονομική διαφάνεια και
ελεγξιμότητα, δεδομένου ότι για τη διαδικασία προμήθειας και δαπανών τηρούνται αυστηροί κανόνες μυστικότητας σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα της ελληνικής ΕΥΠ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Καθώς οι πόροι του ΤΑΑ οφείλουν να είναι ελέγξιμοι, πώς νοείται έλεγχος νομιμότητας δαπανών υπό τέτοιους περιορισμούς; Κατά την έγκριση του ανωτέρω έργου εξετάστηκαν ζητήματα που άπτονται της μυστικότητας και την έλλειψης διαφάνειας και λογοδοσίας και διευκρινίστηκε πώς εξυπηρετείται ο σκοπός του έργου όταν τον υλοποιεί μια ΕΥΠ και όχι μια αρμόδια αρχή (π.χ. ΕΑΚ8;

Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την πιθανή κατάχρηση πόρων του ΤΑΑ για την αγορά λογισμικού ή/και σχετικών υπηρεσιών παρακολούθησης και τη χρήση spyware, σκοπεύετε κατά λόγο αρμοδιότητας να επανεξετάσετε το ανωτέρω έργο;

Υπάρχει πιθανότητα οι εθνικές ΕΥΠ να λαμβάνουν χρηματοδότηση επ’ αφορμή της κυβερνοασφάλειας με απευθείας μεταφορά ενωσιακών κεφαλαίων μέσω ΕΚΙΚ; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ενάντια σε μια τέτοια προοπτική;

Σημειώσεις:

  1. ΕΣΚ: Ευρωπαϊκή Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας – ECS: European Cybersecurity Strategy.
  2. ΕΚΚ: Επιχειρησιακό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας – SOC: Security Operations Centre.
  3. Εγκεκριμένο διά της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 13 Ιουλίου 2021 (ST10152/21, ST10152/21 ADD1).
  4. «Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150132), Δράση 16823 «Επένδυση στην Βελτίωση της Κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο και Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας».
  5. ΤΑΑ: Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας – RRF: Recovery and Resilience Facility
  6. ΕΥΠ: Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – NIS: National Intelligence Service
  7. ΚΕΤΥΑΚ: Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
  8. ΕΑΚ: Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας – NCA: National Cybersecurity Agency__
Tags: ΕΥΠΚΕΤΥΑΚΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Τελευταία νέα

Κόσμος

Νότια Κορέα: 14 τραυματίες σε κυλιόμενη σκάλα που άλλαξε φορά (video)

από Fantomas
08/06/2023

Μια κυλιόμενη σκάλα άλλαξε φορά σε σταθμό του μετρό στην πόλη Μπουντάνγκ, νότια της Σεούλ, την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να...

Read more

Στο νησί της μαστίχας η Royal Enfield

08/06/2023

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

08/06/2023

Νέα Μάκρη: Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Άνδρας ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και ταμπουρώθηκε οπλισμένος στο σπίτι

08/06/2023

Επίσκεψη του προέδρου του Ιράν την επόμενη εβδομάδα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

08/06/2023
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Media/ΜΜΕ/Πρωτοσέλιδα
Ο Fantomas είναι παντού.

Copyright © 2021 FANTOMAS.GR

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV

Copyright © 2021 FANTOMAS.GR

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε την βέλτιστη απόδοση του fantomas.gr. Με την επίσκεψή σου στην ιστοσελίδα αποδέχεσαι την χρήση τους.

Ρύθμιση των Cookies....

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Πολιτική Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies έτσι ώστε να κάνουμε την εμπειρία σας με την ιστοσελίδα ακόμα καλύτερη.

Αυτά τα cookies αφορούν στην απομνημόνευση των στοιχείων σύνδεσής και την παροχή ασφαλούς σύνδεσης και στη συλλογή στατιστικών στοιχείων.

Κάνε κλικ στην επιλογή "Αποδοχή και συνέχεια η Ενεργοποίηση των cookies" για την αποδοχή των cookies και την απευθείας μετάβαση στην ιστοσελίδα ή κάνε κλικ στην επιλογή αριστερά "Μάθε περισσότερα" για να δείς αναλυτικά την πολιτική απορρήτου.

* Μπορείς να ρυθμίσεις αυτά τα Cookies ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας τις καρτέλες αριστερά.

Απαραίτητα Cookies

Τα cookies που είναι απαραίτητα, μας βοηθούν να αποθηκεύουμε κατά την περιήγηση στην ιστοσελίδα, τις προτιμήσεις σας και διαχείριση των cookies.

Εάν απενεργοποιήσετε τα απαραίτητα Cookies, αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που θα επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε η να ξανά απενεργοποιήσετε τα Cookies.

Καταγραφές

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το Google Analytics για να συλλέξει διάφορες και σημαντικές πληροφορίες όπως είναι ο αριθμός επισκεπτών, τα ενδιαφέροντα αλλά και άλλες γενικές πληροφορίες.

Παρακαλούμε ενεργοποιήστε τα απαραίτητα cookies προκειμένου να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις βασικές σας προτιμήσεις.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Απορρήτου μας, Διάβασε Περισσότερα...