Του Βασίλη Ταλαμάγκα
Κατασκοπεία θεωρείται η απόκτηση απόρρητων ή εμπιστευτικών πληροφοριών, χωρίς την άδεια του κατόχου των πληροφοριών. Είναι εγγενώς μυστική, όπως είναι αυτονόητο ότι είναι ανεπιθύμητη και σε πολλές περιπτώσεις παράνομη και τιμωρείται από το νόμο. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση της κατασκοπείας από την “συλλογή πληροφοριών”, καθώς η τελευταία δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την κατασκοπεία.
Η Κατασκοπεία είναι συχνά μέρος μίας θεσμικής προσπάθειας από μια κυβέρνηση ή έχει εμπορικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, ο όρος συνδέεται γενικά με την κρατική Κατασκοπεία σε δυνητικούς ή πραγματικούς εχθρούς, κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τον εχθρό (ή πιθανό εχθρό) είναι με τη διείσδυση στις τάξεις του εχθρού. Αυτή είναι η δουλειά του κατασκόπου.
Το έγκυρο politico έγραψε πρόσφατα ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσοι κατάσκοποι δρουν στην πρωτεύουσα της ΕΕ. Όταν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας πιέζονται να δώσουν έναν αριθμό, αστειεύονται ότι, αν κάποιος μπορεί να το μάθει, θα χαρούν να το μάθουν κι αυτοί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία απαιτούν από άτομα που εργάζονται για ξένα συμφέροντα να καταγραφούν σε ειδική βάση δεδομένων. Το Βέλγιο όχι.
Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν όχι μόνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και περίπου 100 άλλους διεθνείς Οργανισμούς και 300 ξένες διπλωματικές αποστολές. Μαζί, αυτοί απασχολούν περίπου 26.000 εγγεγραμμένους διπλωμάτες, σύμφωνα με το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών — κι ο καθένας τους είναι εν δυνάμει κατάσκοπος.
Για έναν κατάσκοπο, το διπλωματικό διαβατήριο είναι η απόλυτη κάλυψη. Όχι μόνο ο συγχρωτισμός με κορυφαίους αξιωματούχους και η αποκάλυψη πληροφοριών είναι μέρος της της θέσης εργασίας, αλλά οι διπλωμάτες προστατεύονται επίσης, από δίωξη, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης .
Οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι, σε ορισμένες πρεσβείες, μεταξύ 10% και 20% των διπλωματών είναι αξιωματικοί πληροφοριών.
Η δημοσιογραφία είναι ένα άλλο καλό κάλυμμα — έχοντας πρόσβαση σε μια σειρά εκδηλώσεων και γεγονότων, καθώς και μια καλή δικαιολογία για να είναι κανείς καλοδεχούμενος από τους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τις βελγικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, έως και ένας στους πέντε από τους Κινέζους δημοσιογράφους που εργάζονται στις Βρυξέλλες, υποπτεύονται ότι είναι αξιωματικοί πληροφοριών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΝΑΤΟ έχουν το καθένα το δικό του γραφείο ασφαλείας, που εργάζεται για την πρόληψη της διείσδυσης κατασκόπων στα κτίριά τους και της πρόσβασης σε ευαίσθητα έγγραφα.
Αλλά δεν υπάρχει επίσημη Υπηρεσία Πληροφοριών της ΕΕ, ή ακόμη και μια οργάνωση-ομπρέλα που να συντονίζει τις πολλές εθνικές Υπηρεσίες Κατασκοπείας & Αντικατασκοπείας των 27 χωρών – σε αντίθεση με τις εθνικές Αστυνομικές Δυνάμεις, όπου η Europol παίζει συντονιστικό ρόλο.
Το 2023 ίσως είναι η χρονιά για την προώθηση της ίδρυσης Ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κατασκοπείας – Αντικατασκοπείας στα πρότυπα της CIA και του FBI . Θα πετύχει;
Άμα ιδρυθεί θα δείξει ….