Με μια επιθετική ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν.
«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.
Πρόσθεσε πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Παράλληλα είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία».
Κρεμλίνο: Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ απαιτεί την προσοχή μας
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τθν προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την οξυμένη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».
«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις προτού της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, λόγω κυβερνοεπίθεσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και μίλησε για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του μετά τις κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως «επιβάλλει ξεδιάντροπα την ηθική και την κουλτούρα της, χειραγωγεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος», ενώ μιλώντας για τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως «συμπεριφέρονται σαν να μην παρατηρούν ότι υπάρχουν άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη, άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνες – μόνο συμφέροντα».
Στη συνέχεια, τόνισε πως οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία που ακούστηκαν στις αρχές της άνοιξης δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την ισοτιμία δολαρίου – ρουβλιού και «άλλες δυτικές προβλέψεις αποτελούν μέρος του πληροφοριακού αγώνα κατά της Ρωσίας».
Αναφερόμενος στην εγχώρια οικονομία, ο Πούτιν σημείωσε ότι το 16,7% είναι ένας μεγάλος δείκτης πληθωρισμού, ωστόσο «οι αρχές θα εργαστούν για τη μείωσή του, η οικονομική δυναμική θα σταθεροποιηθεί».
La era del orden mundial unipolar ha terminado, dijo Vladimir Putin. pic.twitter.com/oAgUPPZdIS
— Dani ★☭ 🇨🇳 (@DaniilSuspended) June 17, 2022
La era del orden mundial unipolar ha terminado, dijo Vladimir Putin. pic.twitter.com/oAgUPPZdIS
— Dani ★☭ 🇨🇳 (@DaniilSuspended) June 17, 2022
«Ο οικονομικός αιφνιδιαστικός Πόλεμος κατά της Ρωσίας δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας» συνέχισε ο Πούτιν, προβλέποντας ότι οι ανισότητες θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη και, ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει διάσπαση της κοινωνίας λόγω λαθών στην οικονομία. «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους με τα ίδια τους τα χέρια. Μόνο οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον πυρετό των κυρώσεων μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο. Αυτό είναι το τίμημα των αποφάσεων που είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα και λαμβάνονται σε αντίθεση με την κοινή λογική» τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως το κόστος αυτό το επωμίζονται οι λαοί.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την πολιτική της κυριαρχία, «οι γραφειοκρατικές της ελίτ χορεύουν στο ρυθμό κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον ίδιο τους τον πληθυσμό». Παράλληλα, είπε πως «μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην κλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τα καύσιμα άρχισαν να ανεβαίνουν σε τιμές πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση». Ο Πούτιν τόνισε πως οι συνάδελφοί του στη Δύση προσπαθούν να αντιστρέψουν την πορεία της ιστορίας, σκέφτονται με όρους του περασμένου αιώνα, έχουν ψευδαισθήσεις και δεν θέλουν να παρατηρήσουν τις αλλαγές. «Οι εταίροι μας στη Δύση υπονομεύουν σκόπιμα τα διεθνή θεμέλια στο όνομα των γεωπολιτικών τους ψευδαισθήσεων» σχολίασε, προσθέτοντας πως «οι σημερινές αλλαγές στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική είναι τεκτονικές και επαναστατικές».
Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, αλλά μόνο οι αρχές του Κιέβου θα αποφασίσουν πώς θα γίνει αυτό, «χωρίς να επικεντρωθούν στις επιθυμίες των ‘ιδιοκτητών’ τους από την άλλη πλευρά του ωκεανού». Ο Πούτιν σημείωσε, ακόμα, ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας – τυπώνουν χρήματα και αγοράζουν τρόφιμα από όλο τον κόσμο».
Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία και χρηματοδοτεί τη ρωσοφοβία στη χώρα. «Όποιος συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δέχεται άμεσες απειλές», είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, η Ρωσία θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά με τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τη Μόσχα.
Σχολιάζοντας την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανέφερε πως η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική και ότι «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη» ενώ η επιχείρηση έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς» και ότι «όλα τα καθήκοντά της θα εκπληρωθούν».