Μία ημέρα μετά τη σφοδρή αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης -και όχι μόνο- από τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης επέλεξε να εξαπολύσει ευθεία επίθεση στην ηγεσία του κόμματος, τόσο για την «μετάλλαξη» της Νέας Δημοκρατίας σε Κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό, όσο και για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Επίθεση κατά πρόσωπο με στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε μέσα από φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο ο παλαίμαχος Βουλευτής του κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης, κατηγορώντας επί της ουσίας την ηγεσία για απαξίωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα και την ήττα σειράς κυβερνητικών επιλογών στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Όπως ανέφερε στα “Παραπολιτικά” ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, «η μήτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η δημιουργία της Νέας Δημοκρατίας είναι η πατριωτική λαϊκή δεξιά. Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν οι ανάγκες προσθήκες και έτσι η δεύτερη συνιστώσα είναι η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία», προσθέτοντας πως η δεύτερη συνιστώσα «αγνοεί την πρώτη και σε επίπεδο βάσης ο κόσμος της παράταξης αντιδρά».
«Πρέπει να επέλθει μία ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συνιστωσών. Άλλο διεύρυνση και άλλο το ξεχείλωμα. Εγώ είμαι υπέρ της διεύρυνσης αλλά όχι υπέρ του ξεχειλώματος» ανέφερε ακόμα, αυξάνοντας την κριτική του στις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη, με στόχο την πλειάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται πλέον στις τάξεις της Κυβέρνησης, και όχι μόνο.
«Δεν μιλάω μόνο για τη σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και για τις κυβερνητικές θέσεις από εκεί και κάτω. Αυτό που κυκλοφορεί υπό μορφή χιούμορ και πλάκας μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ξέρετε ποιο είναι;» ανέφερε ακόμα ο Ν. Κακλαμάνης, φτάνοντας σε σημείο… ειρωνείας και χιούμορ: Όταν υποβάλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί λένε βάλε ότι έχεις θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ μπας και έχεις τύχη. Εγώ τολμάω να λέω δημόσια αυτά που λέγονται στα πηγαδάκια».
Ακόμα, από τα πυρά του Ν. Κακλαμάνη δεν γλίτωσαν και τα αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, με τον Βουλευτή της ΝΔ να τονίζει πως «δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό αντάρτες, τους ανθρώπους αυτούς τους ξέρω και είναι πιο Νέα Δημοκρατία και από τους επίσημους», δίνοντας την δική του ερμηνεία για την απόλυτη αστοχία του 13 στα 13» στις Περιφέρειες που είχε θέσει ως στόχο ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Το είδαμε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές όπου υπήρχε εναλλακτική λύση, δηλαδή ανθρώπους που ανήκουν στην πιο παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία, παραδείγματος χάριν οι τέσσερις εντός εισαγωγικών αντάρτες ο κόσμος πήγε και ψήφισε και εξέλεξε αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε, για να καταλήξει πως «όπου δεν έχουν εναλλακτική λύση δεν πάνε να ψηφίσουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους κάτι άλλο εκτός κεντροδεξιάς και όταν δεν βλέπουν υποψήφιος που τους ικανοποιούν απλά απέχουν».
Αμυντική στάση Μαξίμου στις αιχμές Καραμανλή
Σε θέση άμυνας έβαλαν το μέγαρο Μαξίμου οι αιχμές του Κώστα Καραμανλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα του πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει εξαγγείλει. Η αμυντική αυτή στάση καταγράφηκε μέσω των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος ρωτήθηκε για την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» και θέλησε να πει (ΣΚΑΪ) ότι «ως προς τα ελληνοτουρκικά στα οποία αναφερθήκατε -που πάντοτε με σεβασμό ακούμε τις παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου του κόμματός μας-, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι τα εξής:
»Είμαστε σε μια φάση διαλόγου, η οποία φάση είναι πολύ πιο σημαντική και για τις δύο χώρες, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και σε μια Ελλάδα η οποία εισέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις για την πραγματική μοναδική διαφορά. Και όλα τα υπόλοιπα όμως που έχουν συζητηθεί για τα συνολικά μέτρα τα οποία συζητούνται, με μία μόνο όμως διαφορά -το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ-, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή διπλωματικά, αμυντικά και σε όλα τα επίπεδα».
Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο προχθεσινό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, μέσα από το οποίο ο Πρωθυπουργός προωθούσε την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και (χωρίς να υπάρξει συνάντηση με την παλαιστινιακή πλευρά) δήλωνε την υποστήριξή του στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να βάλει στο ζύγι το «ανθρωπιστικό κόστος» και να πει πως «ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος».
Σε άλλο μήκος κύματος
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στο Ισραήλ γιατί, ναι, στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των αμάχων. Πήγε όμως και στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση. Η Ελλάδα έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την παραπάνω παρουσία στο Ισραήλ, ο Κώστας Καραμανλής, σε διαφορετικό μήκος κύματος, είπε μεν ότι «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα έναντι τέτοιων ωμοτήτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας και των πολιτών του είναι αυτονόητο», όμως σημείωσε και πως αυτονόητο είναι «ότι κάθε πόλεμος έχει κανόνες που αφορούν τους ευάλωτους και αμάχους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί», ενώ τόνισε πως την ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή «δεν θα τη φέρει η όποια επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα» και επισήμανε ότι το ζήτημα της λύσης του Παλαιστινιακού πρέπει «να καταστεί άμεση προτεραιότητα», με πρώτο βήμα τη «διακοπή των ισραηλινών εποικισμών» και με κύριο στόχο την «ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους».
Όσον αφορά τις αιχμές του κ. Καραμανλή για την πρωθυπουργική πολιτική για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε πως η επιδίωξη της Τουρκίας «δεν είναι η διά των διεθνώς παραδεκτών μέσων διευθέτηση τυχόν υπαρχουσών διαφορών με άλλες χώρες, αλλά η ριζική ανατροπή του status quo και η διασφάλιση ηγεμονικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι «πλάνες και αυταπάτες στα Εθνικά Θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται.
»Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση-πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση. Μία και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας».