Του Βασίλη Ταλαμαγκα
ΗΠΑ και Βρετανία έχουν έτοιμο σχέδιο ενός «εναλλακτικού στρατιωτικού συνασπισμού» έναντι της Ρωσίας, σύμφωνα με σοβαρές διπλωματικές πηγές .
Αν αυτό το σχέδιο , βρετανικής εμπνεύσεως προχωρήσει, η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας για τη Δύση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη όπως βέβαια και η ρήξη στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ,αν το καθεστώς Ερντογάν δεν συνεργαστεί, τότε πιθανότατα να επιχειρηθεί άλλη πολιτική λύση στην Τουρκία .
Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το ΝΑΤΟ , είναι στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς, την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.
Η συμμαχία αυτή υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής Το 1952 προσχώρησαν στη συμμαχία η Ελλάδα και η Τουρκία και το 1955 η τότε Δυτική Γερμανία. Η προσχώρηση της τελευταίας προκάλεσε ως αντίδραση τη σύναψη του συμφώνου της Βαρσοβίας από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Από τη δεκαετία του 1980 και ιδιαίτερα από το 1999 και έπειτα, εντάχθηκαν στη συμμαχία και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το ανώτατο όργανο της Συμμαχίας είναι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο. Αποτελεί το κύριο σώμα και αντιπροσωπεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών.
Το προσωπικό στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ αποτελείται από τις εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών μελών και περιλαμβάνει πολιτικά και στρατιωτικά γραφεία συνδέσμου και αξιωματικούς ή διπλωματικές αποστολές και διπλωμάτες των χωρών εταίρων, καθώς και το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο
Αν επιβεβαιωθούν οι διπλωματικές πηγές , το βρετανικό σχέδιο για το μικρό ΝΑΤΟ – φέρεται να παρουσίασε στον Ζελένσκι ο Μπόρις Τζόνσον στην επίσκεψη του στο Κίεβο.
Σαυτο προβλέπεται η δημιουργία ενός «αντιρωσικού μπλοκ» που θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Τουρκία. Στόχος να τοποθετηθούν σε αυτές τις χώρες πυρηνικά όπλα που θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία αν χρειαστεί .
Στις 26 Μαΐου, ο Federico Fubini, της εφημερίδας Corriere della Sera του Μιλάνου, είχε διαρρεύσει στοιχεία των συγκεκριμένων πληροφοριών .
Στις 15 Ιουνίου, το ρωσικό RT News ανέφερε, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ιδέα ενός άλλου στρατιωτικού μπλοκ: η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε μια πιθανή συμμαχία ασφαλείας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και των Βαλτικών κρατών…
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουάσιγκτον «θα ήθελε να υποστηρίξει» την ιδέα μιας νέας συμμαχίας ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και πιθανώς την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου επειδή τα στενά της, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια, ελέγχουν την πρόσβαση και την έξοδο από τη Μαύρη Θάλασσα – την κύρια ακτογραμμή της Ρωσίας – και επομένως την πρόσβαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην μαύρη θάλασσα ..
Αλλάζει ο κόσμος πίσω από τις κλειστές πόρτες ;
Μάλλον ναι . Το θέμα είναι μην αλλάζει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων , με την συμμετοχή και συμμάχων …