Το Ευρωκοινοβούλιο βράβευσε τους συντελεστές της έρευνας που ανέδειξε τις ευθύνες της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ναυάγιο της Πύλου.
Η τελετή βράβευσης των Ελλήνων δημοσιογράφων με το βραβείο του Ευρωκοινοβουλίου που θεσπίστηκε στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia ήταν συγκινητική το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Στρασβούργο για όλους όσοι είχαμε την ευκαιρία να παραστούμε. Ναι, υπάρχει και αυτή η ελληνική δημοσιογραφία, παρούσα, με νέους δημοσιογράφους που στέκονται στον αντίποδα του καθημερινού κιτρινισμού των συστημικών ΜΜΕ.
Η έρευνα* που βραβεύτηκε αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις ανακολουθίες στην επίσημη εκδοχή των ελληνικών Αρχών για το ναυάγιο της Πύλου όπου πνίγηκαν 600 άνθρωποι που αναζητούσαν ελπίδα σωτηρίας σε άλλη γη. «Ελπίζουμε το βραβείο να συμβάλει ώστε τα θύματα και όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα να βρουν την αναγνώριση που τους αξίζει και οι υπεύθυνοι να μη μείνουν ατιμώρητοι» είπε η Ηλιάνα Παπαγγελή του Solomon, παραλαμβάνοντας το βραβείο για λογαριασμό της σύμπραξης με τη Forensis, τον Strg/ARD και τον The Guardian. Οι ομάδες που συμμετείχαν στο ρεπορτάζ είναι οι εξής. Για το Solomon: Σταύρος Μαλιχούδης, Ηλιάνα Παπαγγελή, Κορίνα Πετρίδη. Για τη Forensis: Στέφανος Λεβίδης, Χριστίνα Βαρβία, Γεωργία Σκαρτάδου, Ανδρέας Μάκας, Ebrahem Farooqui, Δήμητρα Ανδρίτσου, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Ζακ Ιωαννίδης, Elizabeth Breiner. Για τη StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger.
Για την Guardian: Γιώργος Χρηστίδης, Katy Fallon, Λυδία Εμμανουηλίδου και Julian Busch.
Το βραβείο Daphne Caruana Galizia καθιερώθηκε με απόφαση του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019, προς τιμήν της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, γνωστής για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, η οποία δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017.
Ωστόσο, ο πραγματικός του «πατέρας» είναι ο δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, ο οποίος είχε πείσει την ευρωομάδα της Αριστεράς ήδη από το 2017 να προτείνει τη σχετική πρωτοβουλία.
«Καμιά φορά υπάρχουν ειρωνικές και ιστορικές συμπτώσεις. Λίγη ώρα πριν, ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Σταύρος Μαλιχούδης, βραβεύτηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωκοινοβουλίου Daphne Caruana Galizia. Ο ίδιος δημοσιογράφος ήταν θύμα του κατασκοπευτικού σκανδάλου στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο. Η δικαιολογία ήταν ότι τον κατασκόπευσαν για λόγους “Εθνικής Ασφαλείας”» ανέφερε ο κ. Κούλογλου, μιλώντας τη βραδιά της βράβευσης στην Ολομέλεια σε συνεδρίαση για την κατάσταση στη Μάλτα, κατά την οποία το Ευρωκοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στο έργο της Caruana Galizia για την αποκάλυψη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 437 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 66 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε την περιορισμένη πρόοδο στη δικαστική διαδικασία σχετικά με τη δολοφονία της Caruana Galizia, αναφέροντας ότι υπήρξαν μόνο τρεις καταδικαστικές αποφάσεις χαμηλού επιπέδου και ότι ο κύριος υπεύθυνος για τη δολοφονία δεν έχει καταδικαστεί.
Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο απέτισε επιπλέον φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε τις δολοφονίες του Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του, Martina Kušnírová, στη Σλοβακία, της Viktoria Marinova στη Βουλγαρία, του Γιώργου Καραϊβάζ στην Ελλάδα και του Peter R. de Vries στην Ολλανδία. Εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση για την απουσία ουσιαστικής έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ η πρόσφατη σύλληψη δύο υπόπτων, όπως εκτίμησε, φαίνεται μάλλον να σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία. Κάλεσε δε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη απονομή δικαιοσύνης.
*Αναλυτικά η βραβευθείσα έρευνα στο link: https://wearesolomon.com/el/