Αιφνιδιαστικό έλεγχο(;) στην Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) πραγματοποίησε, στην εκπνοή της περασμένης εβδομάδας ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, μετά τις καταγγελίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων.
Ο Αχιλλέας Ζήσης, στον οποίο η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη έχει αναθέσει την υπόθεση των υποκλοπών, μετέβη στην ΕΥΠ μαζί με δύο… ειδικούς πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίστηκαν από τον σχετικό κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνό τους για να το παρακολουθεί το παράνομο λογισμικό Pretador.
Η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα Pretador» ή «λίστα Μενουδάκου» όπως συνηθίζεται να λέγεται μετά από την έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Πρόεδρος της είναι ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος), είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.
Αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κ. Ζήση, βρέθηκαν στοιχεία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι όλοι που είναι στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν παρακολούθηση και από την ΕΥΠ η έρευνα της υπόθεσης προσλαμβάνει νέα διάσταση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζήσης, μετέβη ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών της Αθήνας) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ, αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε.
Υπενθυμίζεται, ότι με τον νόμο 5002/2022 προβλέφθηκε, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας από την ΕΥΠ, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι ’αυτό στους τηλεφωνικούς παρόχους. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον στο τριμελές Όργανο που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και συγκροτείται από δύο Εισαγγελικούς Λειτουργούς και τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η έρευνα του κ. Ζήση είναι προς το τέλος της και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί ήδη δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και ΗΠΑ.
Όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο του 2023, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, έδωσε παραγγελία στην ΑΔΑΕ, να ερευνήσει αν για τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων sms, μέσω των οποίων φέρεται να επιχειρήθηκε η εγκατάσταση κατασκοπευτικού λογισμικού και οι οποίοι τηλεφωνικοί αριθμοί περιλαμβάνονται στη γνωστή ως «λίστα Predator» ή «λίστα Μενουδάκου», είχαν εκδοθεί από την ΕΥΠ για το διάστημα 2020-2022 διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, όσο και το τριμελές όργανο του ν. 5002/2022, στο οποίο η πρώτη παρέπεμψε το θέμα, έκριναν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να εκτελέσουν την πιο πάνω παραγγελία.
Τώρα, μετά τη διαπίστωση από την ΑΔΑΕ της αναρμοδιότητάς της για την εκτέλεση της πιο πάνω εισαγγελικής παραγγελίας, προκειμένου να αναβαθμίσει την έρευνα λόγω της μείζονος σημασίας της και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων, ξεπέρασε τον νομικό σκόπελο ο κ. Ζήσης, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ποινικής δικονομίας, που πολύ καλά γνωρίζει και έτσι «έκοψε» τον γόρδιο δεσμό.
Ικανοποιώντας το αίτημα των εμπλεκομένων στην υπόθεση για τη διερεύνηση του θέματος, επισκέφθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αιφνιδιαστικά(;) τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ με τους δύο ειδικούς πραγματογνώμονες(;) και προέβη σε ενδελεχή έλεγχο των αρχείων της πιο πάνω υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί, παρουσία του, αν για τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων της «λίστας Μενουδάκου» είχαν εκδοθεί διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ερώτημα… Στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή πήγε ο κ. Εισαγγελέας που έχει αναφερθεί στα ΜΜΕ ότι εκεί ήταν το πραγματικό “κέντρο επιχειρήσεων” των υποκλοπών;
Μηνύσεις κατά συγκεκριμένων προσώπων από υπαλλήλους της ΕΥΠ
Γυναίκες- πρώην στελέχη της Μυστικής μας Υπηρεσίας, που ανήκαν στους «μη αρεστούς» και είχαν πέσει θύμα του Predator, στράφηκαν δικαστικά κατά συγκεκριμένων προσώπων, «καρφώνοντας» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό
Στην αντεπίθεση έχουν περάσει εδώ και καιρό θύματα του σκανδάλου των υποκλοπών .Οι άνθρωποι που μαζί με τον Πρωθυπουργό φέρονται να σχετίζονται με το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator θα αναγκαστούν να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο προ καιρού γυναίκες-στελέχη των μυστικών μας υπηρεσιών, οι οποίες είχαν πέσει θύματα του Predator, σε μια υπόθεση που είχε αποκαλύψει πρώτη η «Εφ.Συν.» («Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί», 6/9/2022). Ακούγεται δε ότι και άλλοι υπάλληλοι έχουν προσφύγει ή πρόκειται να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και στις αρμόδιες Αρχές αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με ότι αυτό συνεπάγεται…
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και στην κοινωνία η απόφαση της ΑΔΑΕ να μην καλέσει σε ακρόαση τον Διοικητή της ΕΥΠ Κ. Θ. Δεμίρη, για την άρνηση της Υπηρεσίας να ενημερώσει την Αρχή για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αποκαλύπτονται από τα ρεπορτάζ και άλλες υποθέσεις που φαίνεται να έχουν “παγώσει” στα γρανάζια της Δικαιοσύνης. Η άρνηση της ΕΥΠ δείχνει μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, που έχει κρίνει αντισυνταγματική την κυβερνητική διάταξη του 2021, που απαγόρευε την ενημέρωση παρακολουθούμενου.
Μετά τις αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ, με το σκάνδαλο των υποκλοπών σε πλήρη εξέλιξη, που έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, και έπειτα από προσφυγή δικηγόρων που ελέγχονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οδηγηθήκαμε στην απόφαση με οριακή πλειοψηφία 4 προς 3 της Ολομέλειάς της, που αποφάσισε να μην καλέσει τον Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Και εδώ έχουμε ένα παράδοξο… Αφού κυβερνητικοί κύκλοι διοχετεύουν εδώ και καιρό -από την εποχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- ότι τα αρχεία και οι σκληροί δίσκοι των υποκλοπών κατεστράφησαν, τότε γιατί ο σημερινός Διοικητής της ΕΥΠ δεν πάει στην ΑΔΑΕ και να πει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση αλλά επιλέγει να μην απαντά για κάτι που όπως λένε έχει καταστραφεί και δεν το έχει ζήσει ο ίδιος και ταυτόχρονα μάλιστα εμπλέκει και ξένες Υπηρεσίες λέγοντας ότι αν μιλήσει θα διαταραχθούν οι σχέσεις της ΕΥΠ με ξένες υπηρεσίες (καταλαβαίνουμε με ποιες)… Άρα υπάρχουν τα αρχεία και δεν έχουν καταστραφεί -τεχνικά τα πάντα ανακτώνται- γι αυτό και δεν θέλει να τα αποκαλύψει για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της ΕΥΠ με ξένες Υπηρεσίες… Αλήθεια σε ποιους απευθύνονται; Νομίζουν ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο;
Στο στόχαστρο και ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων
Πιο συγκεκριμένα κάποια ΜΜΕ είχαν παρουσιάσει ντοκουμέντα που έδειχναν την απόπειρα παγίδευσης εργαζομένων της ΕΥΠ, λίγο διάστημα μετά την επιχείρηση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και μετά την παγίδευση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, όταν ακόμα όλα αυτά ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Στη μήνυση της υπαλλήλου επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι αρκετοί υπάλληλοι που έγιναν στόχοι του λογισμικού είχαν ήδη μετακινηθεί αιφνιδιαστικά τον Ιούλιο του 2021 από τη Διεύθυνση όπου υπηρετούσαν στην ΕΥΠ σε νέα Υποδιεύθυνση, η οποία είχε συσταθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα με υπογραφή του τότε Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού . Κατά τα περιγραφόμενα στη μήνυση, η μαζική μετακίνηση περίπου 100 στελεχών στην εν λόγω Υποδιεύθυνση έδειξε εξ αρχής πως επρόκειτο για «επιχείρηση εξοστρακισμού των ανεπιθύμητων». Σε αλλεπάλληλα γραπτά και προφορικά αιτήματα των μετακινηθέντων προς τη Διοίκηση της ΕΥΠ οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν κάποια απάντηση.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 οκτώ υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί στη νέα Υποδιεύθυνση προχώρησαν στην αποστολή Εξωδίκου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, καθώς και προς τον τότε Διοικητή της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Καθώς καμία απάντηση δεν δόθηκε, στα μέσα Οκτωβρίου του 2021 έξι στελέχη της ΕΥΠ προχώρησαν στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του Predator κατά των υπαλλήλων της ίδιας της ΕΥΠ. Όπως γράφει μία από τις μηνύτριες, «στις 23/11/2021 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.15 […] έλαβα από την τηλεφωνική σύνδεση 306936419204 στο κινητό μου τηλέφωνο με αριθμό 694… τον σύνδεσμο “https://youtube.gr.live/PtRlh” συνοδευόμενο από το μήνυμα “Κοριτσάκι μου; θυμάσαι;”. Παρ’ όλο που το εν λόγω μήνυμα μου προξένησε αρχικά εντύπωση, καθώς ήταν διατυπωμένο σε φιλικό ύφος, δεν έδωσα περαιτέρω σημασία, αφού δεν μπόρεσα να υποπτευθώ, ούτε καν να διανοηθώ τι θα επακολουθούσε».
Όπως υπογραμμίζει η υπάλληλος, «το χρονικό εκείνο διάστημα που μολύνθηκα με το λογισμικό κατασκοπίας Predator ήμουν αφ’ ενός υπηρεσιακά ανενεργή και αφ’ ετέρου αποτελούσα “πρόβλημα” καθώς είχα στραφεί δικαστικά εναντίον της υπηρεσίας (εξώδικη διαμαρτυρία, μηνυτήρια αναφορά). […] Έτσι, ο μοναδικός που θα ενδιαφερόταν να παρεισφρήσει στην προσωπική μου ζωή και να μάθει τι λέω, τι κάνω και τι σκέφτομαι εκείνη την περίοδο θα ήταν μόνο η ίδια η ΕΥΠ». Εξάλλου εκείνη την περίοδο, δεδομένης της υπηρεσιακής της αδρανοποίησης, δεν χειριζόταν κάποια υπόθεση εθνικών συμφερόντων προκειμένου να υποτεθεί ότι κάποιος τρίτος -ιδιώτης ή μη- επιθυμούσε μέσω αυτής και εκ της θέσεώς της να αποσπάσει δήθεν κρατικά μυστικά.
Πότε ενημερώθηκε;
Η επίσημη ενημέρωση του πρώην στελέχους της ΕΥΠ πως είχε τεθεί υπό παράνομη παρακολούθηση μέσω του Predator ήλθε σχεδόν δύο χρόνια μετά. Αυτό συνέβη τέλη Αυγούστου 2023, οπότε και ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Κων/νο Μενουδάκο ότι μέσω της αποστολής του προαναφερόμενου μηνύματος είχε προσβληθεί η συσκευή της από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό.
Η ίδια βέβαια το είχε αντιληφθεί νωρίτερα. Συνέχισε τον δικαστικό αγώνα, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, και με την υπ’ αριθμόν 1926/2023 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποφασίστηκε η ακύρωση της μετάταξής της. Η ίδια έχει ζητήσει από τις Εισαγγελικές Αρχές να διαπιστώσουν εάν, πέραν της παράνομης παρακολούθησής της από το Predator, είχε διαταχθεί κατά την επίδικη περίοδο και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών της με εισαγγελική διάταξη.
Και δεύτερη μήνυση
Σημειώνεται ότι άλλη υπάλληλος της ΕΥΠ -θύμα και αυτή του Predator- δέχτηκε σε άλλο χρόνο αρκετά μηνύματα παγίδες από άλλο κινητό αυτή τη φορά. Το ένα μήνυμα έγραφε «Η φωτιά που ανάψατε στο τέλος θα σας κάψει», και πάλι με έναν παραπλανητικό σύνδεσμο από κάτω. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη της ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ υπέβαλλε και αυτή ενώπιων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (διά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών) μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 αναφέρθηκε πως «η χρήση του Predator από την ΕΥΠ ήταν δεδομένη και λειτουργούσε συμπληρωματικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. Όταν δεν… “έπιανε” το Predator, γινόταν (ή γίνεται ακόμα) η επισύνδεση μέσω της άρσης του απορρήτου. Η επισύνδεση βοηθούσε στο να βρεθούν όλες οι επαφές και τα ενδιαφέροντα ενός στόχου. Βάσει αυτής της βολιδοσκόπησης και της αναβαθμισμένης πληροφόρησης γινόταν και νέα απόπειρα με το Predator. Τα δύο συστήματα λειτουργούσαν συμπληρωματικά». Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από τη μήνυση του στελέχους της ΕΥΠ. Στη μήνυση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Νιρ Μπεν Μοσέ, πρώην επικεφαλής της ειδικής μονάδας αντικατασκοπίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και συνεργάτης της Intellexa, είχε διορθώσει διαβαθμισμένο προσύμφωνο για συνεργασία σε θέματα Κυβερνοασφάλειας που συνέτασσαν το 2022 ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων, Ζόραν Ανγκελόφσκι.
Το μνημόνιο συνεργασίας ΕΥΠ – Ιntellexa, που το αποκάλυψε διεξοδική έρευνα του InsideStory («H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ», 13/7/2023), δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. Ο Νιρ Μπεν Μοσέ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2022 επισκέφτηκε την Αθήνα και όταν έκανε τις διορθώσεις στο προσχέδιο ΕΥΠ – ΟΤΑ για λογαριασμό της Intellexa βρισκόταν στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός είχε στείλει ηλεκτρονικά τις διορθώσεις τόσο στο γραφείο του κ. Κοντολέοντος όσο και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, επικεφαλής του οποίου ήταν τότε ο κ. Δημητριάδης. Στη μήνυση της υπαλλήλου υποστηρίζεται ξεκάθαρα πως η Intellexa παρείχε αποδεδειγμένα υπηρεσίες σε ΕΥΠ και Μαξίμου.
Οι δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ που φέρεται να έχουν υπάρξει στο παρελθόν στόχος παρακολούθησης με το παράνομο λογισμικό Predator έχουν καταθέσει τις μηνύσεις στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου την πρώτη και μετά από λίγες ημέρες στον Άρειο Πάγο τη δεύτερη.
Τα στελέχη αυτά, όπως έχει αποκαλύψει ο “Fantomas” με την αντισυνταγματική -όπως έκρινε και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (ΔΕΑ)– τροπολογία του 2021 μετατάχθηκαν σε θέσεις «ψυγείου», στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Όπως αναφέρει και η «Καθημερινή», το ένα εκ των στελεχών, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε, καταγγέλλει την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του με μήνυμα που έλαβε όχι μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων sms, αλλά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας Signal.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2021 η ΕΥΠ διέταξε την υποχρεωτική μετάταξη περίπου 80 στελεχών της υπηρεσίας προς το υπ. Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ., δημιουργώντας, μάλιστα αιφνιδιαστικά στην ΕΥΠ, μια νέα Γ΄ Υποδιεύθυνση στην Διεύθυνση Β΄ Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών. Από εκεί τους μετέταξαν μέσα σε τρεις περίπου μήνες στην ΕΛ.ΑΣ., σε θέσεις πολιτικού προσωπικού, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα παρότι κάποιοι από αυτούς που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη δικαιώθηκαν… Αλλά είπαμε, το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι μάλλον ανύπαρκτο…
Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγγελθεί και τότε, τα πρόσωπα αυτά είχαν χαρακτηριστεί ως «μη αρεστά» στην τότε Διοίκηση της Υπηρεσίας και οι 19 από αυτούς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη όπως προαναφέραμε, με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών να τους δικαιώνει κρίνοντας αντισυνταγματική τη μετακίνησή τους, ενώ η δικαστική απόφαση ανέφερε επί λέξει ότι «ούτε από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, ούτε από τις συζητήσεις κατά την ψήφιση του νόμου αυτού στη Βουλή προκύπτει η αναγκαιότητα επιλογής από το νομοθέτη τής ως άνω εξαιρετικής διαδικασίας».
Στην απόφαση αναφέρεται ότι «κατ’ ουδένα τρόπο προκύπτει ότι οι μεταταχθέντες υπάλληλοι της ανωτέρω υπηρεσίας της ΕΥΠ αποτελούσαν πλεονάζον προσωπικό ή επρόκειτο να καλύψουν αδήριτη υπηρεσιακή ανάγκη στην υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκαν» και παρότι επρόκειτο για απόφαση άμεση εκτελεστή, οι δικαιωθέντες μεταταχθέντες παραμένουν ακόμη εκτός της Υπηρεσίας.
Οι δύο (μέχρι στιγμής) από τους 19 προσφεύγοντες υπήρξαν το 2021 στόχος παρακολούθησης από το παράνομο λογισμικό Predator και έχουν αμφότεροι επισήμως ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η μία υπάλληλος προσέφυγε, όπως προαναφέραμε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στη Δικαιοσύνη – πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Η δεύτερη κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Στη μηνυτήρια αναφορά της κάνει λόγο για συνολικά 8 απόπειρες παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου της με επιμολυσμένα με Predator μηνύματα, με το τελευταίο από αυτά μάλιστα να φθάνει στο κινητό της όχι μέσω sms αλλά μέσω της εφαρμογής Signal.
Το εν λόγω μήνυμα εστάλη την 25η Νοεμβρίου 2021 και εμφάνιζε ως αποστολέα άτομο υπό στοιχεία Pinelopi Odysseu. Αναφερόταν στο μήνυμα «Καλησπέρα. Θα βγουν όλα στη φόρα με αυτούς σε λίγο καιρό» και ένα link που παρέπεμπε δήθεν σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Zougla.gr.
Το πρόσωπο με την κωδική ονομασία Pinelopi Odysseu εμφανιζόταν να σχολιάζει αναρτημένα στο Διαδίκτυο κείμενα που αφορούσαν την ΕΥΠ. «Από το περιεχόμενο των σχολίων εμφανίζεται άρτιος γνώστης των εσωτερικών της Υπηρεσίας, αφού “φωτογραφίζει” ή αναφέρεται ευθέως σε υπαρκτά πρόσωπα που απασχολούνται στην Υπηρεσία», αναφέρει η μηνύτρια, συσχετίζοντας την παρακολούθησή της μέσω Predator με την ίδια την Υπηρεσία.
Προς την ίδια κατεύθυνση παρατίθενται στοιχεία από τα οποία –σύμφωνα με μία εκδοχή– προκύπτει μια χρονική αλληλουχία ανάμεσα στις απόπειρες παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου της υπαλλήλου με νομικές ενέργειές της κατά της ΕΥΠ. «Καθίσταται σαφής η σύνδεση της απόπειρας παράνομης παρακολούθησής μου με την ΕΥΠ», υποστηρίζει στη μήνυσή της.
Όπως προαναφέραμε, τα δύο στελέχη είχαν λάβει τα κακόβουλα μηνύματα σε χρονικές συγκυρίες που τελούσαν σε δικαστική διαμάχη με την ΕΥΠ, γεγονός που επιτείνει τις υποψίες σχετικά με το ποιος βρισκόταν πίσω από το Predator, με αποτέλεσμα η μία εκ των δύο εγκλήσεων να στρέφεται προσωπικά κατά του τότε Γ.Γ. Της Κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη και του τότε Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ως παράγοντες που είχαν κίνητρο για τις συγκεκριμένες παράνομες παρακολουθήσεις.
Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στο στόχαστρο του Predator είχαν τεθεί την ίδια χρονική στιγμή, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ (μεταξύ και άλλων) που εκ των πραγμάτων τελούσαν σε υπηρεσιακή δίωξη, όπως αποδείχθηκε από την τοποθέτησή τους στην εικονική Γ΄ Υποδιεύθυνση της ΔΙΣΥΑΠ – Β΄ (Διεύθυνση Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών – Β΄) και την εν συνεχεία εκπαραθύρωσή τους από την Υπηρεσία;
Χρήζει δε μνείας ότι οι συγκεκριμένες υπάλληλοι, την ίδια περίοδο, είχαν ηγηθεί συνδικαλιστικού οργάνου εντός της ΕΥΠ, που με αιχμηρές ανακοινώσεις εξέθετε τα μη καλώς πεπραγμένα της Διοίκησης Κοντολέοντα και των δύο Υποδιοικητών, Β. Γκρίζη και Δ. Μελιτσιώτη.
Έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση που εξαναγκάζει υπαλλήλους της πιο ιδιαίτερης και ευαίσθητης Εθνικά Υπηρεσίας να προσφύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναζητώντας το δίκιο τους.
Σημειωτέων ότι στο ΕΔΔΑ συμμετέχουν Δικαστές και υπάλληλοι από 46 κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ αυτών Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια και μέχρι πρότινος και η Ρωσία και ο νοών νοείτο…
Αντί να πάνε στους παρόχους, πήγαν στην ΕΥΠ;
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνό τους για να τους παρακολουθεί το παράνομο λογισμικό Predator.
Και τονίζεται ότι ο «αιφνιδιαστικός έλεγχος» απέδωσε, καθώς «βρέθηκαν στοιχεία» τα οποία να επιβεβαιώνουν ότι όλοι όσοι είναι στη «λίστα predator», άλλως «λίστα Μενουδάκου» με τα 92 επίμαχα sms, η οποία προέκυψε μετά από ανεξάρτητη έρευνα της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ), είχαν παρακολουθηθεί και από την ΕΥΠ. Το εύρημα φαίνεται να συμφωνεί και με τα στοιχεία που έχει φέρει όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το ξέσπασμα του σκανδάλου μέχρι σήμερα και η δημοσιογραφική έρευνα.
Ωστόσο, ερώτημα είναι γιατί ο Άρειος Πάγος δεν απευθύνθηκε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να πάρει αυτά τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, που είχαν το πρωτογενές υλικό. Επίσης, μένει να ερευνηθεί γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για να ενεργήσει ο Άρειος Πάγος και να λάβει τα επίμαχα στοιχεία.