Οι κύριες προτεραιότητες και οι βασικοί τομείς δράσης της ΕΥΠ καθώς και οι «κίνδυνοι που αντιμετωπίστηκαν στα πεδία εξωτερικών απειλών, κατασκοπευτικών δράσεων, τρομοκρατίας, παράνομης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, κυβερνοασφάλειας και νέων τεχνολογιών», περιγράφονται στην ετήσια απολογιστική Έκθεση για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2022- Αυγούστου 2023, που εξέδωσε η Υπηρεσία.
Από τις σημαντικότερες προκλήσεις χαρακτηρίζεται η τρομοκρατία
Ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις χαρακτηρίζεται η τρομοκρατία. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση κυρίως λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης από τη χώρα μας ατόμων, τα οποία μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς», παρατηρεί η ΕΥΠ, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού για το ενδεχόμενο παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές.
Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι «το Μεταναστευτικό είναι η σημαντικότερη ίσως πρόκληση της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Έκθεση, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές αλλά και στην δράση τρίτων που συχνά δρουν υπονομευτικά ως προς την εθνική μας ασφάλεια.
«Έγινε ανάσχεση παρασκηνιακής πολιτικής και οικονομικής διείσδυσης σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές και απετράπη η εγκατάσταση ύποπτης προέλευσης τεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμες υποδομές της χώρας» προστίθεται.
Η Ρωσίδα “κατάσκοπος” και το σχέδιο επίθεσης στην εβραϊκή συναγωγή
Στην Έκθεση γίνεται αναφορά στην υπόθεση της Ρωσίδας “κατασκόπου” που ζούσε κρυφά στο Παγκράτι με πλαστή ταυτότητα υπό στοιχεία «Μαρία Τσάλλα» (που είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Μάρτιο μετά από πληροφορίες ξένων υπηρεσιών, χωρίς βεβαίως η ίδια να συλληφθεί καθώς κατάφερε να διαφύγει πριν την “ανακαλύψει” η ΕΥΠ), στο σχέδιο αιματηρής επίθεσης Πακιστανών στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι, και στην έρευνα για συμμετοχή μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε διακίνηση μεταναστών στη Λέσβο.
Αναφέρει επίσης ότι: «Οι εξτρεμιστικές ενέργειες που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες προέρχονται τόσο από τον ακροαριστερό και αναρχικό χώρο, όσο και από τον βίαιο ακροδεξιό εξτρεμιστικό χώρο. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν έντονη όσμωση και διεθνή διασύνδεση με εξτρεμιστικές ομάδες προερχόμενες από την Ευρώπη και άλλες Ηπείρους. Υπάρχουν επίσης βίαιες ακτιβιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που εμπνέονται από ακραίες αντιλήψεις, καθώς και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που ενισχύθηκαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας και των οποίων η δράση συχνά εκφεύγει του νόμου και μπορεί να καταφεύγει στη βία».
Ούτε λέξη για τις υποκλοπές
Το εντυπωσιακό στοιχείο της Έκθεσης, πάντως είναι η έλλειψη αναφοράς στις υποκλοπές. «Βεβαίως, η ετήσια Έκθεση είναι αναπόφευκτα επιλεκτική και ελλειπτική, ακριβώς όπως απαιτεί η φύση μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών» αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου ενώ στον επίλογο της Έκθεσης αναφέρεται επίσης:
«Η ανωτέρω καταγραφή τομέων δράσης είναι αναγκαστικά επιλεκτική και ελλειπτική, όπως επιτάσσει η φύση και η λειτουργία μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών. Άλλωστε, είναι γνωστό και επιβεβαιώθηκε την περίοδο που εξετάζει η έκθεση αυτή, αλλά και εντελώς πρόσφατα, ότι οι τυχόν αστοχίες και αποτυχίες των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας σε όλο τον κόσμο τυγχάνουν ιδιαίτερης κάλυψης και προβολής από τα Μ.Μ.Ε. και δικαίως απασχολούν την κοινή γνώμη.
Αντίθετα, οι δράσεις μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών, και βεβαίως και οι επιτυχίες της, καθώς αυτές λειτουργούν κυρίως προληπτικά, συνήθως δεν γνωστοποιούνται, παρά μόνο σε αυτούς, που πρέπει να τις γνωρίζουν, ακόμα και αν οι συνέπειές τους, αγγίζουν όλους μας».
Με αοριστολογίες λοιπόν αλλά και σοβαρές παραλείψεις είναι η απολογιστική Έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η ΕΥΠ δημοσιεύει μια τέτοια Έκθεση, από την οποία ωστόσο απουσιάζουν εκκωφαντικά το σκάνδαλο των υποκλοπών-παρακολουθήσεων, η παραίτηση του τέως Διοικητή της, το γεγονός ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας στοχοποιήθηκαν από το Predator, όπως και ότι στελέχη της κλήθηκαν στη Βουλή για να δώσουν εξηγήσεις και «κρύφτηκαν» πίσω από το απόρρητο. Δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά μόνο μια φράση του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ότι ανέλαβε σε «μια ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για την Υπηρεσία».
Η Έκθεση εστιάζει στην προσπάθεια της ΕΥΠ να εκμοντερνιστεί αλλά και να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Δεμίρης στον πρόλογο, «είναι γεγονός ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες με επίσης δημοκρατική παράδοση, όπου όμως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του λαού και αναγνωρίζονται ως θεσμός κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και ευημερία της χώρας, στην Ελλάδα, για μια σειρά λόγων που παραπέμπουν στην ταραγμένη ιστορία μας με εμφυλίους και δικτατορικά, ή και αυταρχικά, καθεστώτα, η ΕΥΠ πρέπει ακόμα να προσπαθήσει αρκετά για να κατακτήσει στην κοινή συνείδηση τη θέση που πρέπει να έχει ως ένας εθνικός κρατικός φορέας στην υπηρεσία του κράτους και του λαού, στο σύνολό του». Ποια εμπιστοσύνη όμως μπορεί να έχει η κοινωνία σε μια Υπηρεσία η οποία αποδεδειγμένα και συστηματικά τα τελευταία χρόνια (μετά το 2009-2010) συμμετείχε σε ένα δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων-υποκλοπών ή και μη αποτρέποντας τη δράση στην Ελλάδα ακόμα και κάποιων με κακόβουλα λογισμικά, όπου παρακολουθούνταν Πρόεδροι κομμάτων, Υπουργοί, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ανώτατοι Εισαγγελείς, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ε.Δ. και των Σ.Α., δικηγόροι και δημοσιογράφοι, ακόμα και υπάλληλοι της ίδιας της Υπηρεσίας;