Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Πόλεμος, αύξηση τιμών, ακριβό ρεύμα: Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν τα βγάζουν πλέον πέρα. Ακόμα και οι τράπεζες τροφίμων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου την ώρα που ο πληθωρισμός στην Γερμανία, σπάει ρεκόρ δεκαετιών .
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σχεδόν το 16% του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο επλήγη από τη φτώχεια το 2019.
Οι πληγέντες από φτώχεια στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο τον τελευταίο χρόνο.
Φτωχός θεωρείται κάποιος ο οποίος έχει το 60% ή λιγότερο του μέσου μηνιαίου εισοδήματος ενός νοικοκυριού. Πέρυσι, ο μέσος όρος ήταν 1.074 ευρώ για το νοικοκυριό ενός ατόμου.
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που επλήγησαν από τη φτώχεια κατεγράφη στη Βρέμη. Επλήγη το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κατεγράφη στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης όπου επλήγη το 12% των νοικοκυριών.
Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της απότομης αύξησης των τιμών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα απαραίτητα, όπως επαρκή τρόφιμα, λένε τα στελέχη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την φτώχεια , αλλά και οι άνθρωποι των ΜΚΟ .
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και πολίτες που κερδίζουν λίγα χρήματα, αλλά δεν χρειάζονταν βοήθεια μέχρι πρόσφατα.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 1000 τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία.
Χορηγοί είναι πολλές φορές εταιρείες, που δωρίζουν τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και αρτοσκευάσματα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για να πάρει κάποιος τρόφιμα από «τράπεζα τροφίμων» απαιτούνται, 1,50 ευρώ ,πιστοποιητικό απορίας και τότε μπορεί να ξεκινήσει τον γύρο του στους πάγκους με τα τρόφιμα.
Αν όλα αυτά συμβαίνουν στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης στην Γερμανία και μάλιστα σε μια εποχή που οι καιρικές συνθήκες βοηθούν , καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα, με δεδομένο ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει .
Πριν λίγα χρόνια όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση ο πανίσχυρος τότε υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε και κάποιοι συνεργάτες του ,ειρωνεύονταν τους Έλληνες «που έτρωγαν τα χρήματα τους στις διασκεδάσεις και έφτασαν στο μηδέν»…
Άραγε αυτοί οι Γερμανοί που κάθονται σήμερα στις ουρές για λίγα τρόφιμα, πως να σχολιάζονται από τον κύριο Σοιμπλε ;