Το 1ο Συνέδριο (forum) για την Δυναμική των Πληθυσμών και για την Οικονομική Ευημερία πραγματοποιείται στα Χανιά και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με επίκεντρο τις Κρίσιμες Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις των Δημογραφικών Αλλαγών. Έρχεται ως συνέχεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έγινε πριν λίγους μήνες.
Το Συνέδριο οργανώνεται από το Κέντρο Κρήτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το Φόρουμ εστίασε σε ζητήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών, και οι προοπτικές που προσφέρει η νόμιμη μετανάστευση.
“To ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι οι ροές της μετανάστευσης και το άλλο είναι το ισοζύγιο γεννήσεων αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό είναι σημαντικό για κάθε χώρα. Η χώρα μας έχει πολύ αρνητικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά το δημογραφικό” σημειώνει ο Νίκος Βέτας, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Δντης ΙΟΒΕ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι, “ότι δεν κάνουμε τόσα παιδιά όπως στο παρελθόν έχει να κάνει κυρίως με κοινωνικούς λόγους, αλλά και με οικονομικούς λόγους. Υπάρχει όμως και η μετανάστευση, καθώς έφυγε μισό εκατομμύριο στη διάρκεια της κρίσης, ενώ στη 10ετία του ’90 ενσωματώσαμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα μας. Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν τα επόμενα χρόνια”.
“Η τάση είναι αυτή τη στιγμή να πάει ο πληθυσμός μας στα 9 εκατομμύρια. Αυτό το 9 είναι καλό να μην πάει στο 8,5 εκατομμύρια αλλά να πάει προς το 10. Έχει να κάνει με τις συνθήκες ζωής στη χώρα, αλλά και με το πώς μπορούμε να προσελκύσουμε και να ενσωματώσουμε ανθρώπους στη χώρα μας”, τονίζει ο κ. Βέτας.
Ολόκληρη η τοποθέτησή του:
“Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν και βιώνουν πιο έντονα το δημογραφικό πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Χρειάζονται πολιτικές που θα εντάσσουν ταχύτερα τους πολίτες στην αγορά εργασίας, να υπάρχει η δυνατότητα και οι ηλικιωμένοι να συνεισφέρουν στην εργασία. Η Κρήτη επίσης έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι σε σημείο που ενώνονται τρεις ήπειροι, Ασία, Αφρική, Ευρώπη. Επίσης η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα μετακίνησης πληθυσμών που πολλές φορές μετακινούνται από ανάγκη” είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παγουλάτος, Μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα.
Ολόκληρη η τοποθέτησή του:
“Η Κρήτη δε διαφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα. Έχουμε μια δημογραφική κατάρρευση που ξεκίνησε από το 1981. Στην Κρήτη από το 2004 και μετά έχουμε 1,2 αριθμό γεννήσεων ανά μητέρα, αυτό σημαίνει ότι σε 30 χρόνια και ο πληθυσμός μας και το εργατικό μας δυναμικό θα έχει συρρικνωθεί σε δραματικό ποσοστό. Δε θα έχουμε εργατικό δυναμικό για να ανταποκριθούμε στις παραγωγικές απαιτήσεις. Μία λύση του προβλήματος είναι αυτοί που σήμερα είναι 35, 40, 45 ετών να τους δώσουμε υγεία ώστε να είναι παραγωγικοί στα 60 και 65 χρόνια τους. Επίσης, με διάφορους τρόπους πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναπατρίσουμε κόσμο που έχει φύγει από τη χώρα”, σημειώνει ο Άρης Αλεξόπουλος, επικεφαλής ΟΟΣΑ στην Κρήτη.
Ολόκληρη η τοποθέτησή του:
Παρών στο Forum και ο Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Φορείς των Χανίων και της Κρήτης παρακολούθησαν το Φόρουμ και τοποθετήθηκαν για το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που απαιτείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας και η Κρήτη, εν προκειμένω.
Δείτε δηλώσεις των Βουλευτών Χανίων ΝΔ, Σέβης Βολουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη:
Ομιλήτρια στο Συνέδριο ήταν επίσης η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ενώ είχαν προσκληθεί αλλά δεν κατόρθωσαν να δώσουν το “παρών” οι επίσης υπουργοί Άκης Σκέρτσος και Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικό της χώρας για την μείωση της ανεργίας και στις κατηγορίες πολιτών που εστιάζει η κυβέρνηση μίλησε στις δηλώσεις της η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως τονίζοντας ότι «συζητήσαμε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε σχέση με την απασχόληση και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό μας. Η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόεδρο σε ότι αφορά την ανεργία έχει μειωθεί αισθητά η ανεργία και όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ έχει πέσει στο 9,3%. Αυτό είναι λόγος να εστιάσουμε πιο στοχευμένα πλέον στο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι γυναίκες, οι νέοι, οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και τα άτομα με αναπηρία. Για παράδειγμα όταν ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας ήθελε να δουλέψει υπήρχε μια παρακράτηση 60% της σύνταξης του, σταδιακά αυτό μειώθηκε στο 30% και πρόσφατα καταργήθηκε τελείως. Αυτό έφερε μια τεράστια αλλαγή και πλέον έχουμε περίπου 200.000 εργαζόμενους συνταξιούχους και περισσότερα έσοδα για το κράτος.
Η κ. Κεραμέως συνέχισε λέγοντας «αυτή η κυβέρνηση έχει εστιάσει πάρα πολύ σε πάρα πολλά κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη παρουσίασε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο ένα πλήρες σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του δημογραφικού. Έχουν ληφθεί πρόνοιες πολύ σημαντικές όπως το ΑΚΑΓΕ που φροντίζει από σήμερα οι επόμενες γενεές να έχουν τις απαραίτητες συντάξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγινα όπως με το ΤΕΚΑ που φροντίζουν οι επόμενες γενεές να δουν και καλύτερες συντάξεις.
Για τις συλλογικές συμβάσεις η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «ήδη τις έχουμε φέρει στο τραπέζι. Είναι μέρος Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα ενσωματώσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Η οδηγία προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για το πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις και είναι κάτι το οποίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι για να ενισχύσει τα κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο για τις συλλόγικές συμβάσεις».
Ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είπε ότι «η κοινωνική διάσταση του θέματος είναι εξαιρετικά σημαντική», καθώς η κοινωνική συνοχή κάνει μια χώρα πιο λειτουργική.
Δίνοντας τη διάσταση των πραγμάτων, ανέφερε ότι -στην Ελλάδα- από το 2011 οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων είναι άνω των 46 ετών. Αυτό, όπως παρατήρησε, προκαλεί προβλήματα και στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην παραγωγή πλούτου στη χώρα. Ο κ. Γλούμης-Ατσαλάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κατάστασης», υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση ίδρυσε εξειδικευμένο υπουργείο. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: 1) την παροχή κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων με την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση των οικογενειών, 2) την ενίσχυση της εργασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού (γυναίκες, ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι άνω των 55 ετών), 3) αντιμετώπιση του brain drain, 4) διαχείριση των θεμάτων της 3ης ηλικίας, 5) τοπική ανάπτυξη και καινοτομία και 6) διαρκής έρευνα στο ζήτημα του δημογραφικού.
Ακολούθησε ο S (Subu) V Subramanian, Καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος χαρακτήρισε επιστημονική επιτυχία το ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει περισσότερα χρόνια, ότι αρρωσταίνουμε λιγότερο και -αν συμβεί αυτό- μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις ασθένειες. «Περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο μέσος όρος του ανώτατου ορίου ζωής», είπε, θέτοντας στο τραπέζι τα ζητήματα υγείας που ακολουθούν την 3η ηλικία, όπως είναι η άνοια και γενικότερα η γνωστική εξασθένηση.
Με τη σειρά του, ο Μιχάλης Βλασταράκης, Group Chief Marketing Officer στη Eurobank SA, υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει ρόλο στη συζήτηση περί δημογραφικού, καθώς «πρέπει κι εμείς να κάνουμε μία σειρά πραγμάτων». Τόνισε ότι «είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες της δύσης είναι το δημογραφικό» και πρόσθεσε ότι στην Eurobank -σε πρώτη φάση- «χρηματοδοτήσαμε μία έρευνα με την οποία δεν εξετάσαμε μόνο τις προκλήσεις, αλλά φτάσαμε σε προτάσεις με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών». Αφού επισήμανε ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες μέσα στις δεκαετίες, υποστήριξε ότι «το κοινωνικό ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, πέραν των οικονομικών». Επίσης, αναφέρθηκε σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει η Eurobank σε συνεργασία με σχετικές ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας (μεταξύ άλλων: δωρεάν ivf, σεμινάρια σε θέματα οικογένειας, προσφορά εργασίας σε απομακρυσμένες περιοχές – Έβρος και βόρειο Αιγαίο).
Βασίλης Φουντουλάκης