Δίμηνη προθεσμία δίνει στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας η Κομισιόν για να απαντήσει στα επιχειρήματα της, προκειμένου τα Πτυχία Κολλεγίων ή αποκτηθέντα με σπουδές σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνονται δεκτά, μόνο με επαγγελματική και όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση, για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και γενικότερα στελεχών της Εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα του Δημόσιου Τομέα.
Διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι θα αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με την οδηγία 2005/36/ΕΚ —όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2013/55/ΕΕ— και το άρθρο 45 της ΣΛΕΕ.
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων και τα υπόλοιπα στελέχη εκπαίδευσης αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, τα οποία έχουν αποκτήσει Πτυχία από άλλα κράτη μέλη, αυτά πρέπει να έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ και όχι επαγγελματική αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ.
Αυτές οι διατάξεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με την Κομισιόν, αντιβαίνουν στις διατάξεις της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, οι οποίες προβλέπουν ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να εφαρμόζεται διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζει πως η διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ είναι πιο επαχθής από τη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης από το ΑΤΕΕΝ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρόσβαση των εν λόγω πτυχιούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική αγορά εργασίας να καθίσταται δυσκολότερη.
Διάταξη για τους πτυχιούχους Κολλεγίων: Θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις διοικήσεων στο Δημόσιο Τομέα
Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δίνεται η η δυνατότητα στους κατόχους Πτυχίων Κολλεγίων να διεκδικούν θέσεις διοικήσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν “Πτυχίο ΑΕΙ ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής”, η νέα διάταξη απαιτεί “Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού τεχνολογικού τομέα) ή Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο Πτυχίο ή Μεταπτυχιακός τίτλος της αλλοδαπής.
Με την τροπολογία δεν απαιτούνται για τα Πτυχία αλλοδαπής ισοτιμία αλλά γενικά αρμοδίως αναγνωρισμένα.
Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει τα εξής:
Η περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4735/2020 (Α’ 197), περί της επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, τροποποιείται, ως προς τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία του παρόντος είναι:
(α) Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού τεχνολογικού τομέα) ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένο πτυχίο ή μεταΠτυχιακός τίτλος της αλλοδαπής,
(β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. και
(γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναφορικά με τις προς πλήρωση θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.».
Τι ίσχυε
3. Τα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία του παρόντος είναι:
(α) Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.
(β) Πολύ καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας κράτους μέλους της Ε.Ε. και
(γ) Πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Περαιτέρω απαιτούμενα προσόντα αναφορικά με τις προς πλήρωση θέσεις είναι δυνατόν να προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις.
Μένει λοιπόν να δούμε τι θα πράξει τώρα η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως με το θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχιούχων Κολλεγίων από το ΑΤΕΕΝ καθότι το θέμα αυτό έχει τελματώσει και θίγει χιλιάδες πτυχιούχους και οικογένειες κυρίως λόγω της αρτηριοσκλήρωσης στελεχών του Υπουργείου Παιδείας τα οποία η κα Κεραμέως διατηρεί στις θέσεις τους αλλά και δεν έχει διορθώσει και εκσυγχρονίσει τις σχετικές διατάξεις.