«Στεναχωρήθηκα που δεν έδωσαν το ”παρών” στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς γιατί είναι δύο ιστορικοί ηγέτες, δύο πρώην πρωθυπουργοί που προχώρησαν την παράταξη και άφησαν πίσω τους ένα πολύ έντονο αποτύπωμα. Σαφώς και τους θέλαμε κοντά μας. Υποθέτω ότι υπάρχει μια ψυχική απόσταση με την σημερινή πολιτική της ΝΔ, από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέχρι τα ελληνοτουρκικά κ.ο.κ. Άλλωστε, ο ένας εκ των δύο το είπε πιο ξεκάθαρα», δήλωσε από το ραδιοφωνικό στούντιο του Αθήνα 9,84 ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας την ηχηρή απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα 50α «γενέθλια» του κόμματος, στον απόηχο των αιχμηρών τοποθετήσεών τους σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο που είχε προηγηθεί, τον περασμένο Ιούνιο.
«Τελικά, το πρόβλημα σήμερα στη ΝΔ είναι η απουσία αντιπολίτευσης και αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς αντιπολίτευση στον εαυτό μας», πρόσθεσε χαριτολογώντας, καλεσμένος του Δημήτρη Τζιβελέκη και της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας».
Ερωτηθείς εάν οι πρόσφατες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ – καθώς λίγες ημέρες μετά την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια που προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, νέα ομάδα 8 βουλευτών του κόμματος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπ. Υγείας και Εργασίας για τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων – αναδεικνύουν μια δυστοπία σκέψης και αντιμετώπισης καταστάσεων μεταξύ επιτελικού κράτους και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Καιρίδης, απάντησε: «Πρέπει να υπάρχει διαρκής ώσμωση μεταξύ βουλευτών και υπουργών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να μιλούν περισσότερο. Προσωπικά πάντως, διαπιστώνω συναδελφικό πνεύμα και αλληλεγγύη».
«Δεν υπάρχει ούτε εσωκομματική αντιπολίτευση ούτε αμφισβήτηση στη ΝΔ»
«Η ΝΔ πρέπει να τρέξει γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με όποιο κόστος και στο τέλος να παρουσιάσει έργο στον ελληνικό λαό. Αν το κάνει αυτό, το 2027 θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Το μόνο που φοβάμαι, είναι…ο φόβος. Δεν υπάρχει ούτε εσωκομματική αντιπολίτευση ούτε αμφισβήτηση. Πρέπει να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη και να μην μπούμε σε μια διαδικασία εσωκομματικών διευθετήσεων και παλαιοκομματισμού».
«Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία, μπορείς να συνομιλήσεις μαζί του»
«Χαίρομαι για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Σε μια εποχή απάθειας και φθοράς του πολιτικού συστήματος, είναι σημαντικό οι πολίτες να παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και να συμμετέχουν δυναμικά. Η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση. Όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο έχουν κάνει κακό σε όλους μας. Η εξασθένιση της αντιπολίτευσης αποσυσπειρώνει και τον δικό μας κόσμο. Οφείλω να παραδεχτώ ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν δυναμισμό. Ένα κόμμα το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε ποσοστά…Λατινοπούλου, έχει καταφέρει σήμερα να δευτεραγωνίζεται και αυτό είναι καλό. Από τη νέα ηγεσία του, περιμένω ρεαλιστικές προτάσεις και εποικοδομητική κριτική. Πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, ανήκει στο τόξο του ορθού λόγου και μπορείς να συνομιλήσεις μαζί του. Δεν είναι στη σφαίρα της ψυχιατρικής, του ψεκασμού, της συνωμοσιολογίας που υπάρχει πολύ έντονη σήμερα εξαιτίας κυρίως του διαδικτύου το οποίο έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία».
«Δομικό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει τοξικότητα και εχθροπάθεια»
«Δεν υπάρχει αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αντιμετωπίζει δομικό πρόβλημα. Όσο δεν κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη , θα παραμένει ένα κόμμα που γεννήθηκε στην κρίση επομένως, δεν θα έχει θέση στη νέα εποχή. Επομένως, πρέπει να ξανακρίνει το παρελθόν του. Όμως, η κατάκτηση της αυτογνωσίας είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία για όλα τα κόμματα και δεν βλέπω καμία διάθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια αναμέτρηση. Αδυνατώ να αντιληφθώ πώς μετά την εκλογή νέου αρχηγού θα μπορέσουν να συνυπάρξουν. Υπάρχει τόση τοξικότητα και εχθροπάθεια μεταξύ τους που θεωρώ ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη, όποιος και αν κερδίσει».
«Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
«Θεωρώ κακό να ανακυκλώνεται μια συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από την ώρα της. Σέβομαι την κ. Σακελλαροπούλου μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για το πρόσωπο και μαζί θα προχωρήσουμε».
«Το Ισραήλ κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η λύση μπορεί να είναι στρατιωτική»
«Ο Νετανιάχου έχει ενισχυμένη αυτοπεποίθησή κυρίως λόγω της επιτυχίας των επιθέσεών του στο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ. Όμως, η πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση , συχνά φέρνει και την ύβρη. Το Ισραήλ κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η λύση μπορεί να είναι στρατιωτική. Όσο το βασικό πρόβλημα του Μεσανατολικού, δηλαδή οι εθνικές προσδοκίες των Παλαιστινίων, παραμένει ανεπίλυτο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει μακροπρόθεσμα για σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση, η ισραηλινή ηγεσία σήμερα, φαίνεται να ”γλυκοκοιτάζει” ένα νοκ-άουτ χτύπημα εναντίον του Ιράν».
«Δεν μπορούμε να είμαστε ήρεμοι με τις εξελίξεις»
«Οι εξελίξεις είναι κατακλυσμιαίες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε ήρεμοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ έχει το πάνω χέρι, διαθέτει υπεροπλία. Επίσης, η Αμερική, με ή χωρίς τη θέλησή της, δεν μπορεί παρά να το στηρίξει. Ενώ προσπαθεί να περιορίσει τον Νετανιάχου, εκείνος, εκμεταλλευόμενος τα εσωτερικά των ΗΠΑ και γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος να παίξει το παιχνίδι με την Ουάσινγκτον, ουσιαστικά, παρασύρει την Αμερική να εμπλέκεται και εν τέλει να στηρίζει το Ισραήλ. Όσο δεν υπάρχει πολιτική προοπτική και όσο ο Νετανιάχου αρνείται να συζητήσει για την επόμενη μέρα στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, το δράμα θα συνεχίζεται».
«Προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μεταναστευτικές ροές η Ελλάδα»
«Σήμερα, η Ελλάδα έχει την υποδομή, την πολιτική και την χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η Ευρώπη δεν είναι στο σημείο που βρισκόταν στο παρελθόν. Σίγουρα, δεν θα ξαναζήσουμε την κρίση του 2015-2016, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε».