Πλήττει καίρια τα πορτοφόλια η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια και αρκετά νοικοκυριά αναζητούν άλλες λύσεις στα τυριά , αποφεύγοντας την ακριβότερη φέτα ΠΟΠ με πρόβειο και γίδινο γάλα ελληνικής προέλευσης, ένα από τα εμβληματικά συστατικά της διατροφής στη χώρα μας.
Ούτε και οι προσφορές που κάνουν κατά καιρούς τα σούπερ μάρκετ, με τιμές στα 9-10 ευρώ το κιλό για τη φέτα ΠΟΠ, φαίνεται ότι μπορούν να συγκινήσουν τους καταναλωτές που συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να χάνονται στην μάχη της ακρίβειας.
«Η κατανάλωση φέτας υποχωρεί κατά 70%» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της χαρτογράφησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά της φέτας.
Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, σε διάστημα σχεδόν ενάμισι έτους (1/2/23-31/6/2024), ο όγκος των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων φέτας μειώθηκε από περίπου 85% στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, στο 79% στο τέλος της.
Στην Ελλάδα που καταναλώνονταν περίπου 80 χιλιάδες τόνοι φέτας και περίπου 40 χιλιάδες τόνοι εξάγονταν, τα νούμερα έχουν αντιστραφεί. Σχεδόν 90 χιλιάδες τόνοι εξάγονται και 30 χιλιάδες τόνοι καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά, ενώ οι εξαγωγές της φέτας συνεχίζουν να αυξάνονται και εφέτος και υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 7%.
Ας σημειωθεί δε, ότι στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023 όταν ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 2014, η φέτα έκανε εξαγωγές μόλις 142 εκατ. ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 2013-2024 οι εξαγωγικές πωλήσεις στη φέτα σημείωσαν μια αύξηση 700%!
Πέραν των αλλαγών που προέρχονται από τις παγκόσμιες τάσεις στη διατροφή, οι οποίες έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τους Έλληνες καταναλωτές, οι λόγοι της δραματικής υποχώρησης στην κατανάλωση φέτας εστιάζονται κυρίως στην εξωπραγματική άνοδο της τιμής του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα τυριά, εκ των οποίων η φέτα είναι το πλέον δημοφιλές, άγγιξαν την περίοδο 2021 – 2023 το 39,3%.
Το 2024 , η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη από ότι στις αρχές του 2022.
Πηγές της αγοράς που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν ότι οι καταναλωτές έχουν μειώσει σημαντικά τις ποσότητες φέτας που αγοράζουν, εικόνα που παρουσιάστηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπου, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών στα σιτηρέσια, αυξήθηκε αντίστοιχα και η τιμή στη βασική πρώτη ύλη, το πρόβειο γάλα, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση των αυξήσεων αυτών στον καταναλωτή .
Το άλλο μεγάλο θέμα για ότι αφορά τον χώρο της διατροφής, είναι η τιμή του λαδιού .
Πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη δημοπρασία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας να προχωρά στην πώληση ενός βυτίου αγουρέλαιου, εσοδείας 2024-2025, στην ασύλληπτη για τα σημερινά δεδομένα τιμή των 10,20 ευρώ/κιλό.
Ο Ιταλός έμπορος που αγόρασε το φορτίο επανήλθε και ζήτησε ακόμη ένα βυτίο στην ίδια τιμή προφανώς για να καλύψει τις ανάγκες του στην γειτονική χωρα , η οποία διανύει και αυτή όπως και η Ελλάδα, χρονιά ακαρπίας .
Πριν από ένα χρόνο ακριβώς , ο συνεταιρισμός είχε πουλήσει ένα βυτίο (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό.
Πολλά προβλήματα από την ανομβρία φαίνεται αντιμετωπίζουν και οι ελαιώνες της Κρήτης, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο.
Για να κατανοήσουμε την δύσκολη Ελληνική πραγματικότητα στην αγορά του λαδιού, η ελαιοπαραγωγός Ελλάδα πουλάει στην τιμή των 10,20 ευρώ/κιλό, την ωρα που στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 7 έως τις 13 Οκτωβρίου 2024, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 6,94 ευρώ το κιλό, στο παρθένο 6,5 και στο lampante 5,8 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, στην Πορτογαλία η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι στα 7,5 ευρώ το κιλό.
Σε σταθερά επίπεδα παραμένει η τιμή του έξτρα παρθένου στην Τυνησία, από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2024, η οποία κυμαίνεται στα 7,53 ευρώ το κιλό.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως συνεχίζει την ανοδική πορεία, στην Ελλάδα η τιμή πώλησης , τόσο στο λάδι οσο και στην φέτα ΠΟΠ, προϊόντα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ελληνική διατροφή .
Οι παράγοντες της αγοράς είναι ανάστατοι και ετοιμάζουν μεσω συναντήσεων, σειρά προτάσεων , προκειμένου να τονωθεί η εσωτερική αγορά της πατρίδας μας .