Η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίζει μεγαλύτερα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμά της σήμερα από ότι πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς η άνοδος των τιμών παγκοσμίως αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των προσπαθειών της Δύσης να περιορίσει τις πωλήσεις τους, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόκσταιν.
Δεν μπορώ να το αρνηθώ», είπε ο Χόκσταιν (αξιωματούχος ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) σε υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για την Ευρώπη και την περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Μόσχα κερδίζει περισσότερα χρήματα τώρα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με πριν από τον Πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και επέβαλαν διαδοχικές κυρώσεις προκειμένου να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.Ενώ αυτές οι κινήσεις «πάγωσαν» τις διεθνείς συναλλαγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, συνέβαλαν επίσης στην απότομη άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, η Ρωσία κατάφερε να πωλήσει μεγαλύτερες ποσότητες σε άλλους αγοραστές, όπως η Κίνα και η Ινδία (δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές), προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προμηθευτές.
Ο Άμος Χόκσταιν δήλωσε ότι αν και η Ρωσία προσέφερε σε Κίνα και Ινδία έκπτωση για να ανταγωνιστεί τις τιμές άλλων προμηθευτών, η άνοδος των τιμών στην παγκόσμια αγορά σημαίνει ότι τα έσοδα είναι πιθανότατα μεγαλύτερα για τη Μόσχα τώρα. Συμπλήρωσε ότι σε πρόσφατες επαφές που είχε με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης, ζήτησε από το Νέο Δελχί να περιορίσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και υποστήριξε ότι πιστεύει πως η Ινδία έχει βάλει ανώτατο όριο στην ποσότητα που θα αγοράσει από τη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Βάση των όσων είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τα οποία βέβαια είχαν αρχίσει να διαφαίνονται εδώ και λίγο καιρό, η πολιτική της Δύσης και των κυρώσεων όχι μόνο δεν ζημίωσε τη Ρωσία, αλλά αντίθετα προκάλεσε ένα μεγάλο πλήγμα (που θα φανεί και σε βάθος χρόνου εκτός από αυτό που έχει φανεί άμεσα) στις ευρωπαϊκές (κυρίως) οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, η οποία μοιάζει να έχει παγιδευθεί σε ένα σπιράλ… στραγγαλισμού!
Σύμφωνα με τα νούμερα και τα στοιχεία, τα ρωσικά ομόλογα πέφτουν, τα ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν και βρισκόμαστε με λίγα λόγια ένα βήμα πριν από την απόλυτη καταστροφή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση και από το 2010!

