Απόφαση – πιλότο για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα εξέδωσε νωρίτερα την Τρίτη (28/5) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Όπως ανέδειξε το NEWS24/7 (Διαβάστε ΕΔΩ: Η ΔΙΚΗ-ΠΙΛΟΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), το Πρώτο Τμήμα του δικαστηρίου στο Στρασβούργο είχε εξετάσει την προσφυγή πολιτών της Πολωνίας, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τους παρακολουθούσαν συστηματικά τις επικοινωνίες τους, εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσαν στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για τον ποινικολόγο και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βαρσοβίας Mikolaj Pietrzak και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τα συνεχή αιτήματα και τις προσπάθειες να μάθουν το λόγο και τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης, οι αρχές αρνήθηκαν να το πράξουν επικαλούμενες το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε τριπλή παραβίαση του δικαιώματος ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής των προσφευγόντων, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό διότι, μεταξύ των άλλων, η νομοθεσία στην Πολωνία δεν επέτρεπε στους πολίτες-στόχους τη δυνατότητα να τύχουν πληροφόρησης για την ύπαρξη και τους λόγους της παρακολούθησης, καθώς και τη δυνατότητα περαιτέρω προσφυγής στην Αρχή ή στο Δικαστήριο για αυτόν το λόγο.
Επίσης, συνάγεται πως η απόφαση για την παρακολούθηση θα πρέπει να λαμβάνεται με πλήρη αιτιολόγηση των λόγων αυτής από δικαστικό όργανο. Η πολωνική νομοθεσία δεν περιλαμβάνει τις αναγκαίες εγγυήσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που θα βρεθούν υπό παρακολούθηση, με υπαρκτό τον κίνδυνο αυθαιρεσίας ή κατάχρησης. Τέλος, τα δεδομένα της παρακολούθησης διατηρούνται από τις υπηρεσίες για απροσδιόριστο χρόνο, σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και του δικαιώματος προσωπικής ζωής.
Η υπόθεση θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς το ίδιο Τμήμα του ΕΔΔΑ πρόκειται να εξετάσει τις προσφυγές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Στην ακροαματική διαδικασία στο Στρασβούργο για την υπόθεση της Πολωνίας είχε αγορεύσει ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων.
Ο κ. Αναγνωστάκης με σημερινό του σχόλιο εκτιμά πως η υπόθεση διαθέτει πολλές και έντονες ομοιότητες με την ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Κοινό σημείο αποτελεί η αδιαφάνεια της δράσης των μυστικών και άλλων υπηρεσιών και η άρνηση πληροφόρησης επί των λόγων παρακολούθησης. Η γενική επίκληση του “απορρήτου εθνικής ασφαλείας” πλέον δεν αρκεί προς τούτο» σημειώνει ο Έλληνας ποινικολόγος.