Εντονες συζητήσεις εχει προκαλέσει η βιασύνη υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να εξισωθούν τα μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) με αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια την Παρασκευή.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι θα πρέπει και οι συναρμόδιοι υπουργοί (Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για την ΕΛΑΣ, Βασίλης Κικίλιας για το Λιμενικό, Γιάννης Κεφαλογιάννης για την Πυροσβεστική) να κάνουν με τη σειρά τους την αντίστοιχη άσκηση περιστολής δαπανών που έκανε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ανακοινωθούν οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειωτέον, για την ειδική περίπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρχαν συνεννοήσεις επί μήνες με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει ως ad hoc περίπτωση, όπως είχε γίνει και με τις αυξήσεις των γιατρών του ΕΣΥ.
Στο μεταξύ υπάρχει δυσφορία στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια για τον τρόπο που έβαλαν το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση υπουργοί της κυβέρνησης, με τον Βασίλη Κικίλια να ανοίγει τον «χορό» σήμερα στην ΕΡΤ και τον Άδωνι Γεωργιάδη να ακολουθεί. Βεβαίως, από εκεί και μετά πήραν σειρά και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ που τοποθετούνται υπέρ των αυξήσεων σε όλα τα ειδικά μισθολόγια. «Οι ανακοινώσεις γίνονται από τον πρωθυπουργό και όχι από τους υπουργούς και πάντα σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο» παρατηρούσε αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Έχει πάντως πολιτικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η υπόθεση προκάλεσε “πυρετό” στους βουλευτές της ΝΔ, με τα τηλέφωνα από το μεσημέρι και μετά να ανάβουν. Την αρχή έκανε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, χθες το βράδυ, υποστηρίζοντας το αίτημα των ενστόλων. Πέραν των υπουργικών παρεμβάσεων, μέχρι ώρας άλλοι επτά βουλευτές της ΝΔ από τη “δεξιά” πτέρυγα του κόμματος παρενέβησαν υπέρ του αιτήματος και των ενώσεων των αστυνομικών. Ο λόγος για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ Θάνο Πλεύρη και Νότη Μηταράκη και τους βουλευτές Στέλιο Πέτσα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη, Φωτεινή Αραμπατζή. Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Οι λόγοι των παρεμβάσεων είναι ποικίλοι, πέραν του αν οι βουλευτές αυτοί συμφωνούν επί της ουσίας με το αίτημα π.χ. ο Στέλιος Πέτσας είναι εκ των πρώτων που το έχουν θέσει. Κάποιοι έχουν “προνομιακό” ακροατήριο στις τάξεις των ενστόλων, όπως ο Θάνος Πλεύρης, ενώ υπάρχουν και δεδομένες δυσαρέσκειες στον απόηχο του πρόσφατου ανασχηματισμού.
Κυβερνητικές πηγές πάντως στέκονται και ειδικότερα στην περίπτωση του υπουργείου Άμυνας. Αναφέρουν ότι πλέον οι δαπάνες της άμυνας αντιμετωπίζονται από την Ε.Ε. ως εξαίρεση, με αποτέλεσμα και λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής να υπάρχουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια.
Επίσης, τονίζουν ότι υπήρχε ανάγκη άμεσης παρέμβασης λόγω του μικρού ενδιαφέροντος πλέον για τις εισαγωγές στις Στρατιωτικές Σχολές, αλλά και λόγω του κύματος παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, αναφέρουν ότι με την περιστολή δαπανών και την περικοπή «βαθμοφόρων» από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ήτοι περιττού «λίπους» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρήκε κονδύλια για να προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση αποδοχών.
Γιατί υπήρξαν ανακοινώσεις μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με αυξήσεις στις αποδοχές τους
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό έγινε για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Άμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις Ένοπλες Δυνάμεις και να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Άλλωστε, εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου, καθώς υπάρχουν ήδη ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση γιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Όσον αφορά στο αν θα υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων για τα Σώματα Ασφαλείας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ). Ήδη, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.