Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Ένα αριθμός προβληματίζει έντονα το οικονομικο επιτελείο της κυβέρνησης και αφορά τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν χρέη εως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Στην πραγματικότητα 9 στους 10 οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με το συνολικό χρέος να αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες που βρίσκονται στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, έφτασαν το 1.575.353.
Το 73,44% των οφειλετών έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
Το 88,03% των οφειλετών έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
Αντίστοιχα μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών συγκεντρώνουν 96.237 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (13,74% του τρέχοντος υπολοίπου).
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.776 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 24,06% του υπόλοιπου οφειλών).
Στο μεταξύ αλλαγή πλεύσης εχουμε για τον ΕΦΚΑ, αφού ο οργανισμός φαίνεται να προχωράει σε διαγραφή των οφειλόμενων ποσών τα οποία έχουν καταστεί ανείσπρακτα, προκειμένου να υπάρξει τακτοποίηση της εικόνας των χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα για την είσπραξη των πραγματικών ποσών .
Από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Ανείσπρακτων οφειλών) υποστηρίζουν ότι τα χρέη με τις προσαυξήσεις που υπερβαίνουν την 20ετία, είναι 20 ως 30 δισ. ευρώ μαζί με τα τέλη, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, καθώς τα οφειλόμενα έχουν φτάσει τα 48,8 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη αυξητική τάση, συντηρείται κυρίως εξαιτίας των προσαυξήσεων και των προστίμων που συνεχίζουν να συσσωρεύονται διαρκώς .
Είναι ενδεικτικο ότι τα παλιά χρέη του οργανισμού που δημιουργήθηκαν πριν από το 2009, είναι στην ουσία χρέη ανείσπρακτα, καθώς αφορούν επιχειρήσεις κλειστές για παρα πολλά χρονια . Ειδικότερα από το σύνολο των 48 δισ. ευρώ, περισσότερα από 31 δισ. ευρώ (κύρια οφειλή και πρόστιμα ), έχουν προκύψει πριν από το 2009.
Πάντως, πληθώρα οφειλετών που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις τις έχουν χάσει λογω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης . Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις παλιότερες, ή τις τρέχουσες ρυθμίσεις, το 70,14% ή 18,3 δισ. ευρώ βρίσκονταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς εκτός διαδικασίας με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα καταβολής μηνιαίων εισφορών.
Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι άλλο ένα κυβερνητικο αφήγημα για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ πέφτει στο κενό .Τα νούμερα το αποδεικνύουν στο έπακρο .