Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Αν δέκα χρονια πριν, ελεγε κάποιος ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ήταν στο ματι του κυκλώνα θα λάμβανε τον χαρακτηρισμό γραφικος στην συντριπτική πλειοψηφία .
Την σημερινή ημέρα ολων τα μάτια είναι στραμμένα πάνω στις δυο χωρες .
Ως ιδιαίτερα επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι μόνο τη γαλλική , λαμβάνουν οι αγορές το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, είναι πλέον ακριβότερο από της Ελλάδας.
Το ότι η απόδοση των δεκαετών γαλλικών ομολόγων ξεπέρασε την αντίστοιχη των ελληνικών συνιστά, είναι ένα σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που οι επενδυτές αποφεύγουν τη Γαλλία λόγω της έντονης πολιτικής ρευστότητας μετα την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιε .
Από την άλλη πλευρά η οικονομία της Γερμανίας είναι επίσης στο μικροσκόπιο ολων .
Παρότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, η κατανάλωση στη Γερμανία παραμένει υποτονική, ενώ το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι ασθενικές παραγγελίες παγκοσμίως και τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να πλήττουν την οικονομία της ατμομηχανής της Ευρώπης .
Τα τελευταία δε οικονομικά στοιχεία συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα. Το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα επιδεινώθηκε και αλλο , ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά για το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ύφεσης. Τι δείχνουν τα παραπάνω;
Είναι εμφανές ότι η Ευρώπη πάσχει .
Για ότι αφορά την οικονομία είναι ξεκάθαρο ότι έχει μπει σε μια δύσκολη πορεία χωρίς να διαφαίνεται που είναι το τέλος .
Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν , θα δει ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε , εφάρμοσε τα σκληρά προγράμματα λιτότητας και τα κατάφερε .
Τώρα που νοσούν οι ατμομηχανές ποια λύση θα ακολουθηθεί ;
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες που τους τηρούν ολοι, τα ιδια προγράμματα πρέπει να εφαρμοστούν και στις δυο χωρες αν χρειαστεί και μάλιστα πιο αυστηρά . Πολλοί περιμένουν να δουν αν η Ευρωπαϊκή νομενκλατούρα θα ακολουθήσει την στάση «δυο μετρα και δυο σταθμά».