Από τα δημοσιεύματα των ύμνων της Süddeutsche Zeitung του παρελθόντος, περάσαμε πρόσφατα σε ένα δημοσίευμα της έγκυρης Γερμανικής εφημερίδας που για σειρά παραγόντων της πολιτικής ζωής, αποτελεί σταθμό.
Υπό τον τίτλο «Πώς τα κατάφεραν οι Έλληνες;» αναλύει τους λόγους για την ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με αναφορές στο πολιτικό σκηνικό αλλά και λίγο στο παρασκήνιο:
«Για χρόνια, η χώρα πάλευε να βγει από την τεράστια κρίση, το κράτος έκανε περικοπές τη μία μετά την άλλη και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο αριστερός Τσίπρας έχασε τις εκλογές.
Την εξουσία ανέλαβε ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα.
Οι καταστάσεις έχουν αντιστραφεί. Ενώ η γερμανική οικονομία λιμνάζει, η Αθήνα αναμένει φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2,2%, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα του Μονάχου στην ιστοσελίδα της.
Και ο συντάκτης διερωτάται: «Πώς τα κατάφερε;»!
Για να απαντήσει αμέσως μετά πως σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο συνεχιζόμενο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει, αλλά και στην καταπολέμηση της παραοικονομίας.
Ωστόσο, παρατηρεί πως «σε αυτά (σ.σ. τα έσοδα) προστίθενται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που θα ήταν δύσκολο να “πουλήσει” κανείς σε Γερμανούς ψηφοφόρους, όπως για παράδειγμα των αυτοκινητοδρόμων.
Πρόκειται για κάτι που επέβαλαν οι πιστωτές στους Έλληνες.
Σχολιάζοντας καταληκτικά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις το δημοσίευμα τονίζει πως «η Ελλάδα για ακόμη μια φορά δεν έδωσε την εντύπωση ότι όλοι είναι το ίδιο ευδιάθετοι με τον υπουργό Οικονομικών…
Για τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η δυσαρέσκεια αποτελεί πολιτικό κίνδυνο(!) πολλοί τον βλέπουν ως κάποιον που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Στις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ έχει κατρακυλήσει στο 30% περίπου έναντι στο σχεδόν 41% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου το περασμένο έτος».
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιηθεί και μεγάλη έρευνα σε Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στο οποίο μιλούν νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγάλουν πέρα τον μήνα, αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που περιγράφουν τον παντελή αποκλεισμό τους από τις πηγές χρηματοδότησης και το τραπεζικό σύστημα, περιγράφοντας με μελανά χρώματα μια πρωτοφανή κατάσταση στην Ελληνική οικονομία.
Μπορεί να μην ενημερώθηκαν για τα παραπάνω στην Κυβέρνηση, αλλά οι διεθνείς οίκοι ενημερώθηκαν γι΄ αυτό και κράτησαν την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο…
Προφανώς η κυβερνητική ευφορία για την ανάπτυξη της οικονομίας αφορά κάποια γραφεία που μάλλον είναι αποκομμένα από την κοινωνία…