Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Σημείο αιχμής παραμένει στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενόψει της έλευσης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στις 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα , με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «ζητήματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται στο διάλογο» εξηγώντας ωστόσο ότι το να συνομιλείς με την Άγκυρα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο άσκησης διπλωματίας.
Η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να επενδύει στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο και αυτό διαφάνηκε και στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν που έγινε πριν από ένα μήνα στη Νέα Υόρκη, όπου και συμφώνησαν για τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών με ορίζοντα το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η πολιτική της ακινησίας δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα υπάρχει μια πρωτοφανής περίοδος ηρεμίας στον ελληνικό εναέριο χώρο εδώ και 19 μήνες.
Στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων, ενώ παρουσίασε τις θέσεις, αλλά και τις κόκκινες γραμμές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία.
«Εμείς έχουμε μια θέση Α και η Τουρκία έχει μια θέση – Α. Δεν υπάρχει μέση οδός. Πρέπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα. Αλλιώς σταματάει ο διάλογος γι’ αυτό το θέμα» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης .
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τα όσα λένε οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.
Σαυτες φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ελληνοτουρκικά απασχολούν αρκετά τους πολίτες με ένα ποσοστό 56% να θεωρεί ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα χειροτερέψουν και το 31% ότι θα βελτιωθούν.
Οσο και αν φαντάζει κυρίαρχη η κυβέρνηση, είναι στην κόψη του ξυραφιού, αφού τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ ανεβάζουν τους τόνους υπονοώντας ότι θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα .
Εδώ ακριβώς είναι και το κρίσιμο σημείο .
Αν τα συγκεκριμένα κόμματα ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή τάση και δυναμώνουν , τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά .