Κάθε στρατιωτική άσκηση, μεγάλης κλίμακας , συμμαχική, εθνική, διακλαδική, έχει δυο πλευρές προς κριτική αξιολόγηση.
Η πρώτη είναι αμιγώς στρατιωτική, που μετριέται το αξιόμαχο, το επιτυχές ή μη των υψηλού ρίσκου και επικινδυνότατης στόχων, η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού.
Η άλλη πλευρά, είναι εξαγωγή πολιτικών και διπλωματικών συμπερασμάτων. Και οι δύο είναι αρρήκτως συνδεδεμένες, αφού εκφράζουν αυθεντικά την Εθνική στρατηγική της χώρας και τις συμμαχικές δεσμεύσεις, ειδικά μάλιστα, όταν το διεθνές περιβάλλον είναι έκρυθμο, άναρχο και συγκρουσιακό, όπως στην παρούσα συγκυρία όπου μαίνονται δυο πόλεμοι στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), που αφήνουν το αποτύπωμά τους και στην εξελικτική πορεία των εθνικών θεμάτων , της προάσπισης εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, που στοχοποιούνται από αναθεωρητικές πολιτικές.
Πρόσφατα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην νατοϊκή άσκηση “Steadfast Noon”. Σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και κρίσιμη φάση της άσκησης του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Ευρώπη , τρία ελληνικά μαχητικά F-16 block 52+ adv από την 335 Πολεμική Μοίρα, συμμετείχαν ως αεροσκάφη συνοδείας Βομβαρδιστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, σε εκπαιδευτικές αποστολές χρήσης Nuclear Weapons.Στα σενάρια της άσκησης ο βομβαρδισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων η αναχαίτηση εχθρικών βομβαρδιστικών με πυρηνικά και αεροπορικά πλήγματα από μεγάλες αποστάσεις με τακτικά πυρηνικά.
Εξίσου ενδιαφέρουσα από στρατιωτικής και πολιτικοδιπλωματικής απόψεως, είναι και η άσκηση «Ramstein Flag 2024», που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσε σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσαν με κύρια βάση το Αεροδρόμιο του Αράξου. Στην «Ramstein Flag» συμμετείχαν 12 χώρες, εκ των οποίων η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Airborne Early Warning (AEW) Ε-3F, η Ελλάδα με F-16, Rafale, Mirage2000-5, F-4E, το Ηνωμένο Βασίλειο με RC-135, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με F-35 και KC-135, η Ισπανία με Typhoon, η Ιταλία με F-35, Eurofighter, KC-767 και Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) MQ-9.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, όπου παρέστη την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης «Ramstein Flag 2024», στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «η άσκηση δεν αποτελεί μια απλή επιχειρησιακή εκπαίδευση. Αποτελεί μια δοκιμή διαλειτουργικότητας μεταξύ των αεροπορικών Συμμαχικών Δυνάμεων για να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες απειλές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και της ασφάλειας. Συλλογικά, όλοι μαζί, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η επιλογή της Ελλάδας από τη Συμμαχία ως διοργανώτριας χώρας, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική αξία της Πατρίδας μας. Επιβεβαιώνει τον στρατηγικό μας ρόλο στη συλλογική άμυνα. Με τις νέες μας αεροπορικές πλατφόρμες (F-16 Viper, τα Rafale), αλλά και την επικείμενη απόκτηση των F-35 – με χαρά βλέπω F-35 εδώ στην Ανδραβίδα, όπου σε λίγο καιρό εδώ θα βρίσκονται τα F-35 με τα ελληνικά χρώματα. Αλλά και εκτός από αυτό, με τη δημιουργία του Αντιαεροπορικού και του Anti–drone Θόλου που έχω προαναγγείλει, η Ελλάδα αποκτά άλλες δυνατότητες για να προστατεύσει τα Εθνικά Δίκαια, τα Συμμαχικά Δίκαια, τα Ευρωπαϊκά Δίκαια, τον Εθνικό, τον Ευρωπαϊκό, τον Συμμαχικό Ορίζοντα. Για να μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προβάλλοντας την Πατρίδα μας ως τον αξιόπιστο και σοβαρό Σύμμαχο, τον πυλώνα της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή».
Χρήστος Καπούτσης