Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Οι γνωριζοντες σχολιάζουν μια ημερομηνία που αφορά την Ελληνική οικονομία . Μιλούν για τις επενδύσεις στην χωρα θυμίζοντας ότι από τις 8 Μαΐου 2023 έχει να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων Η τελευταία συνεδρίαση τότε αφορούσε πέντε στρατηγικές επενδύσεις. Έκτοτε ουδέν ….
Την ιδια ωρα το πρόβλημα της φτώχειας απασχολεί την Ελληνική κοινωνία μετα την οικονομική κρίση . Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία , πέντε ελληνικές περιφέρειες, με ποσοστό πάνω από το 30% των πολιτών τους αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους υλικής στέρησης, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Δύο ελληνικές περιφέρειες συμπεριλαμβάνονταν στις περιφέρειες των κρατών μελών της ΕΕ όπου οι κάτοικοί τους αντιμετώπιζαν κίνδυνο για φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2023, με ποσοστό άνω του 35% των πολιτών τους, ενώ σε πέντε περιφέρειες περίπου 1 στους 3 πολίτες βρίσκεται σε τέτοιον κίνδυνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας , Εurostat.
Όταν για την τρέχουσα χρονιά, κατά μέσο όρο, το 21,4% του πληθυσμού της ΕΕ – ή περίπου 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι –διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, στην Ελλάδα, η Πελοπόννησος είναι πρωταθλήτρια , με 35,7% (στη 17η θέση όλης της ΕΕ) και η Δυτική Ελλάδα με 35,2% συγκαταλέγονταν στην έκτη και χειρότερη κλίμακα της ΕΕ με τις περιφέρειες όπου οι πολίτες τους αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από το 35%.
Στην επόμενη κλίμακα, με ποσοστό πολιτών που είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού να κυμαίνεται από 25% έως 35% συγκαταλέγονταν άλλες πέντε ελληνικές περιφέρειες: Η Δυτική Μακεδονία με 32,7% , η Ανατ. Μακεδονία -Θράκη με 31,5%, το Βόρειο Αιγαίο με 30,4%, η Κεντρική Μακεδονία με 29,6% και τα Ιόνια Νησιά με 27,7%.
Σε ποσοστό 21,4% (94,6 εκατομμύρια) ανέρχεται το ποσοστό των ανθρώπων στην ΕΕ, που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023.
Με βάση όλα τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να θριαμβολογεί για την καλή πορεία της Ελληνικής οικονομίας ;