Μεγαλώνουν εφιαλτικά οι οφειλέτες, τόσο του δημοσίου, οσο και του ΕΦΚΑ που μένουν εκτός ρυθμίσεων, αφού το 2019 πήραν την απόφαση και εκμεταλλεύτηκαν την δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις.
Η δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε πριν από μήνες , αφορούσε όσους έχουν δημιουργήσει νέα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 19 Απριλίου 2024 ή «ξέχασαν» να υποβάλουν εμπρόθεσμα κάποια δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ της οποίας η προθεσμία υποβολής έληγε σε οποιαδήποτε ημερομηνία πριν την 20η Απριλίου 2024.
Η μεγάλη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, οδηγεί τους φορολογούμενους που είχαν ρυθμίσεις σε 24, 72, 100 και 120 δόσεις και οι οποίες χάθηκαν σε ένα νέο φαύλο κύκλο χρεών .
Ακόμα και για την τελευταία συγκεντρωτική ρύθμιση του παρελθόντος, η απόφαση ήταν αρκετά αυστηρή και γρήγορα η πλειοψηφία των οφειλετών δεν μπόρεσε να είναι συνεπής .
Με την τελευταία ρύθμιση ζητείτο
-να εξοφληθούν ολοσχερώς ή να έχουν τακτοποιήσει με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 19/04/2024.
-Να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που υποχρεούταν να υποβάλλουν σε προθεσμίες που έληξαν πριν την 20η Απριλίου 2024.
Είχε αποφασιστεί ότι ο οφειλέτης δεν θα εχανε τις ρυθμίσεις σε περίπτωση που θα προεκυπτε νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της .
Η οικονομική κατάσταση όμως πολλων πολιτών και νομικών προσώπων, οδήγησε σε οφειλές ανω των τριών μηνών και τα χρέη αυξάνουν συνεχώς στο έπακρο.
Από την άλλη πλευρά η εικόνα των ενεργών, ολοκληρωμένων και απολεσθεισών ρυθμίσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ είναι απείρως ανησυχητική καθώς η πλειονότητα των οφειλετών εγκαταλείπουν και εκεί τις ρυθμίσεις.
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η αγορά ζητάει μια νέα διαδικασία ρύθμισης χρεών σε περισσότερες από τις 12-24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης.
Στο τέλος Ιουνίου 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το β΄ τρίμηνο, οι ενεργές ρυθμίσεις την οποία εξυπηρετούσαν κανονικά οι οφειλέτες ήταν 347.959 με το προς ρύθμιση ποσό να ανέρχεται στα 4,8 δις. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν 691.081 με χρέη ύψους 3,3 δις. ευρώ, ενώ 1.063.432 ρυθμίσεις είχαν χαθεί από τους οφειλέτες λίγους μήνες μετά την ένταξή τους σε αυτές.
Οι περισσότεροι οφειλέτες χάνουν τις ρυθμίσεις γιατί μετά από κάποιο διάστημα από την ένταξή τους, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις και αυτόματα βγαίνουν εκτός ρύθμισης.
Η έλλειψη ρευστότητας που να τροφοδοτεί κάθε μήνα τις δόσεις και τις τρέχουσες εισφορές αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των οφειλετών, κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών και ανασταλτικό παράγοντα παραμονής σε ρύθμιση.
Από την άλλη πλευρά είναι τα ποσά οφειλής που οδηγούν σε απώλεια των ρυθμίσεων, καθώς όταν τα χρέη αυξάνονται, είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν ακόμη και με πολλές δόσεις.
Η μεγάλη παγίδα που οδηγεί σε αύξηση χρεών δυσανάλογη με την κύρια οφειλή, βρίσκεται στις προσαυξήσεις που ξεκινούν με ένα 8,5% ετησίως και «τρέχουν σε μια άγνωστη κατηφορική διαδρομή χωρίς φρένα».
Η μόνη ρύθμιση που μπορεί να ενταχθεί ένας οφειλέτης του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή, είναι η πάγια ρύθμιση με 12 ή 24 δόσεις. Ενεργή ρύθμιση έχουν 152.255 οφειλέτες ενώ 584.693 έχουν εγκαταλείψει και 428.579 την έχουν ολοκληρώσει με μέσο ποσό οφειλής 3.200 ευρώ.
Όσοι την εγκατέλειψαν είχαν μέσο ποσό οφειλής 16.990 ευρώ και όσοι την εξυπηρετούν έχουν μέσο ποσό οφειλής 7.700 ευρώ.
Η συνολική οφειλή για όσους μπήκαν στην πάγια ρύθμιση ανέρχεται στα 12,4 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 9,9 δισ. ευρώ προέρχονται από τις απολεσθείσες ρυθμίσεις.
Από τις παλαιότερες ρυθμίσεις αυτή των 120 δόσεων έχει κρατήσει 132.342 ενεργούς οφειλέτες, ενώ την ολοκλήρωσαν 185.279 και την εγκατέλειψαν 291.599 οφειλέτες.
Το ΚΕΑΟ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο κάθε μήνα ποιοι και πόσοι εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις και προβαίνει σε κατασταλτικά μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών αλλά και για την αποτροπή δημιουργίας νέων χρεών από τους οφειλέτες που βγαίνουν από τις ρυθμίσεις.
Τα κατασταλτικά μέτρα είναι η αποστολή ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες για ένταξη σε ρύθμιση και αν δεν ανταποκριθούν ακολουθούν τα αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για τη διασφάλιση της οφειλής.
Από το 2013 έως και τον Ιούνιο του 2024 ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα για χρέη ύψους 35 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 14,3 δις. ευρώ ήταν οφειλές που βγήκαν εκτός ρύθμισης.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση στην οποία αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις αναφέρονται ελάχιστα .
Πολλά νομικά πρόσωπα και όχι μόνο , έχουν να λαμβάνουν από το κράτος που αδυνατεί να τους εξοφλήσει .
Τα νοσοκομεία έχουν αφήσει «φέσι» 1,2 δισ. ευρώ στους προμηθευτές τους. Οι δήμοι χρωστούν σε ιδιώτες 321 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 661 εκατ. ευρώ. Πάνω από 648 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογούμενους και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Υπάρχουν παμπολλες περιπτώσεις που θα εξοφλούσαν τις οφειλές τους αν το κράτος ήταν εντάξει στις πληρωμές απέναντι τους .
Σε κάθε περίπτωση η οικονομική αγορά ζητάει μια νέα γενναία ρύθμιση για όλα τα χρέη άμεσα .