Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι την Κυριακή στην Αυστρία, σε μια κρίσιμη αναμέτρηση, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στην Ακροδεξιά έναντι των Συντηρητικών, η οποία ετοιμάζεται για μια ιστορική νίκη.
Με τα ακροδεξιά κόμματα να κερδίζουν έδαφος και σε άλλες χώρες, αν επιβεβαιωθούν οι σφυγμομετρήσεις για τη μάχη της 29ης Σεπτεμβρίου, θα είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα Ελευθερίας (FPO) στην Αυστρία -που έχει συνάψει ευρωπαϊκή συμμαχία με τα κόμματα του Βίκτορ Όρμπαν και του Τσέχου λαϊκιστή Αντρέι Μπάμπις- θα κόψει πρώτο το νήμα σε εθνικές εκλογές.
Παραμένει, ωστόσο, ασαφές κατά πόσον το FPO, που έκοψε πρώτο το νήμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα μπορέσει να βρει εταίρους για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας στην Αυστρία των άνω των 9 εκατ. κατοίκων, μολονότι στο παρελθόν έχει μετάσχει σε κυβερνήσεις.
Γιατί προηγείται το ακροδεξιό FPO στις δημοσκοπήσεις στην Αυστρία
Με επικεφαλής από το 2021 τον αμφιλεγόμενο Χέρμπερτ Κικλ, το FPO κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά του στις σφυγμομετρήσεις εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των Αυστριακών ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό, την υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και επιρρίπτοντας στο μεταναστευτικό τα οικονομικά προβλήματα της χώρας των Άλπεων.
Με συνθήματα όπως «Πέντε καλά χρόνια» και «Δοκιμάζουμε θαρραλέα κάτι νέο», η Ακροδεξιά προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες (27% έναντι 25%) του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (OVP) καταφέρνοντας να ξεπεράσει σειρά σκανδάλων διαφθοράς από τις τελευταίες εκλογές. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνώντες από το 1987 Συντηρητικοί -στην τελευταία κυβέρνηση σε συνασπισμό με τους Πράσινους- είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν.
Ο 55χρονος Κικλ κατάφερε να σαγηνεύσει «πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους, που ζητούν μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ. Και πρόσθεσε ότι η Ακροδεξιά «έκανε καλή δουλειά» εμφανιζόμενη ως αντισυστημική δύναμη και θα προκαλέσει «σεισμό» αν νικήσει στις εκλογές.
Θα αποκτήσει η Αυστρία ακροδεξιό καγκελάριο;
Ωστόσο, ακόμη κι αν η Ακροδεξιά εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί εταίρους για να κυβερνήσει την Αυστρία.
Ο ηλικίας 51 ετών καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, που υπόσχεται στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «σταθερότητα για την Αυστρία», έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει το ενδεχόμενο να μετάσχει το κόμμα του σε κυβερνητική συμμαχία υπό τον Κικλ.
Αλλά και ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, έχει εκφράσει την απροθυμία του να δει τον Κικλ να αναλαμβάνει το τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης.
Προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσε να σχηματιστεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας, τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός υπό το Λαϊκό Κόμμα με τους Σοσιαλδημοκράτες (στους οποίους οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά γύρω στο 20%) και ένα τρίτο κόμμα, πιθανώς τους Φιλελεύθερους του NEOS.
Αλλά, με την αυστριακή οικονομία να συναντά δυσκολίες, πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολη η μάχη για μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία, που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το «αντισυστημικό μήνυμα» του Κικλ, με το επιχείρημα ότι νίκησε στις εκλογές αλλά του έκλεψαν την Καγκελαρία.