Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, η σύζυγος του και ένας ακόμα επιχειρηματίας, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος που αφορούσε τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών το 2003.
Το δικαστήριο παρά της αντίθετη εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ούτε για το αδίκημα της απιστίας, ούτε για το αδίκημα της δωροδοκίας και διατηρεί αμφιβολίες ως προς την τέλεση τους και ως εκ τούτου κήρυξαν αθώους τους κατηγορουμένους καθώς ελλείψει βασικού αδικήματος συμπαρασύρεται και η αξιόποινη πράξη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υπό αυτό το πρίσμα οι δικαστές κήρυξαν όλους τους κατηγορουμένους αθώους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη».
Δήλωση Μιχάλη Δημητρακοπούλου, πληρεξούσιου δικηγόρου, του Γιαννου Παπαντωνίου
Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου απο το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είναι ΔΙΚΑΙΗ για τους εξής λόγους: Επί 8 μήνες το Εφετειο διερεύνησε εξονυχιστικά την ουσιαστική βασιμότητα των αδικημάτων της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας ,γιατί σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η στοιχειοθέτηση αυτων των βασικών αδικημάτων συνιστά τον πυρήνα της αντικειμενικής υπόστασης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Τα στοιχεία που βάρυναν για να κρίνει το δικαστηρίο ότι δεν υπήρξε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου από τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών S ήσαν : 1)Οι φρεγάτες αυτές φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μέχρι σήμερα και δεν τις έχουμε «φυγαδεύσει»για να φυλάνε τα σύνορα της Αλάσκας 2) Η απόφαση αυτή λήφθηκε από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, και απο το ΚΥΣΕΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού ήταν 381 εκατομμύρια και το κόστος αγοράς 6 νέων φρεγατών ήταν 4,2 δις, τα οποία δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό. Πέρασαν 22 χρόνια για να αγορασθουν νεες φρεγάτες απο την ΙΔΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ , που εκσυγχρόνισε τις παλιες φρεγάτες 3) Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το 2007 γνωμοδότησε ότι η συμβαση εκσυγχρονισμού ήταν απολυτως νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.
Ως προς την φερόμενη δωροδοκία η δικογραφία ειχε την ιδια αποδεικτική ρηχότητα , οπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis ,με εποπτεύουσα εισαγγελέα την κυρία Ελένη Τουλουπάκη. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις, δε βρέθηκε κάποιος μάρτυρας, δε βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να δομει την δωροδοκία. Υπήρξε μόνο κάποιος νυν πεθαμένος, που το 2003 εκανε αναλήψεις μετρητών ,οι οποιες ανεπιτυχώς επιχειρήθηκε να ταυτοποιηθούν με καταθέσεις μετρητών του Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτές οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών δεν ταυτίζονταν ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Πάντα ισχυρίζομαι ότι πρέπει να σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας και απεδείχθη αυτο εμπράκτως στην υπόθεση του πρώην Υπουργού.
Μίνα Μουστάκα